AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Kønsblandede fag er fordoblet det seneste årti

Del
Hver femte beskæftigede arbejder i et fag med lige kønsfordeling, hvilket er en fordobling fra 2010, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Dog er arbejdsmarkedet fortsat kønsopdelt for særligt faglærte og MVU’er.

KØNSFORDELINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET

I 2010 arbejdede 10 procent af de beskæftigede i et fag med ligelig kønsfordeling. Det tal er steget til 21 procent i 2021.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistisk.

Et blandet fag defineres i analysen som fag, hvor der er nogenlunde lige mange mænd og kvinder beskæftiget. Nærmere præcist defineres et fag som blandet, når mellem 40 og 60 procent af de beskæftigede er kvinder.

”Det er meget positivt, at andelen af beskæftigede, der arbejder i fag med lige kønsfordeling, er fordoblet. Det er et udtryk for, at vi bevæger os i en retning, hvor man i højere grad vælger fag ud fra interesse og ikke kun ud fra sit køn. Det er med til at øge talentmassen og potentialet for kvalificeret arbejdskraft,” siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Det er dog fortsat næsten otte ud af ti beskæftigede, som arbejder i et fag med skæv kønsfordeling, så der er et stykke vej endnu, når det kommer til et kønsblandet arbejdsmarked,” siger Emilie Agner Damm.

Inden for journalistisk arbejde er kønsfordelingen fuldstændig lige. Derudover er de kønsblandede fag dobbelt så udbredt på det akademiske arbejdsmarked som generelt.

Blandt personer med en lang videregående uddannelse er det 41 procent, der arbejder i et fag med lige kønsfordeling, hvor det derimod kun gælder 11 procent for personer med en mellemlang videregående uddannelse (MVU).

Faglærte og MVU’ere halter efter

Det er kun omkring hver tiende beskæftigede med en erhvervsuddannelse eller en mellemlang videregående uddannelse, der arbejder i fag med lige repræsentation fra begge køn.

”Den højeste andel af kvinder findes inden for sundhedsfag og sekretærarbejde, og mændene er særligt overrepræsenterede i byggefagene. Det er også de fag, der kulturelt har været forbundet som klassiske mande- og kvindefag, og det har vi ikke været gode nok til at få gjort op med,” siger Emilie Agner Damm.

”Vi har og vil få store rekrutteringsudfordringer i jobfunktioner, der varetages af særligt faglærte og MVU’er. Derfor er det et problem, at vi ikke har formået at knække koden til et mere ligeligt kønsfordelt arbejdsmarked. Vi går glip af en masse kvalificeret arbejdskraft, når næsten halvdelen af arbejdsstyrken afholdes fra disse jobfunktioner fordi de er omgærdet af fordomme,” siger Emilie Agner Damm.

Læs analysen her

Hovedkonklusioner

  • Andelen af beskæftigede, som arbejder i et fag med ligelig kønsfordeling, er fordoblet siden 2010.
  • Især faglærte og personer med mellemlange videregående uddannelser (MVU) arbejder i fag, der er domineret af enten mænd eller kvinder.
  • Jordemoderarbejde er med 99,9 procent kvinder det fag med den højeste kvindeandel. Derudover findes de højeste kvindeandele inden for sygeplejerskefaget og blandt personer med læge- og advokatsekretærarbejde.
  • Den højeste koncentration af mænd findes inden for byggefag som f.eks. tagdækning, VVS-arbejde og maskinarbejde. Også inden for murerarbejde, elektrikerarbejde, stål- og betonkonstruktionsarbejde og tømrerarbejde er der under to procent kvinder.
  • Det mest blandede fag er journalistisk arbejde. Her er kønsfordelingen 50/50. Derudover er der en ligelig kønsfordeling, når vi ser på arbejde inden for samfundsøkonomi, teknisk tegnearbejde og køkkenchefarbejde.

Top-10 fag med højeste andel af kvinder

Tabellen viser de ti fag med den højeste andel af kvindelige beskæftigede i 2021.

Jobfunktion

Andel kvinder

Jordemoderarbejde

99,9 procent

Lægesekretærarbejde

98,8 procent

Arbejde med tandpleje

98,5 procent

Advokatsekretærarbejde

97,2 procent

Sygeplejerskearbejde

95,8 procent

Assisterende veterinærarbejde og veterinærteknisk arbejde

95,4 procent

Frisørarbejde

93,3 procent

Arbejde inden for farmaci

93,0 procent

Kost- og ernæringsarbejde

92,2 procent

Almindeligt sekretærarbejde

89,6 procent

 

Top-10 fag med højeste andel af mænd

Tabellen viser de ti fag med den højeste andel af mandlige beskæftigede i 2021.

Jobfunktion

Andel mænd

Arbejde med tagdækning

99,3 procent

VVS-arbejde

99,2 procent

Entreprenørmaskinførerarbejde

99,0 procent

Murer- og brolægningsarbejde

98,9 procent

Metal- og maskinarbejde

98,8 procent

Mekanikerarbejde inden for motorkøretøjer

98,5 procent

Stålkonstruktionsarbejde

98,5 procent

Tømrer- og bygningssnedkerarbejde

98,4 procent

Arbejde med opførelse af betonkonstruktioner

98,3 procent

Elektrikerarbejde

98,2 procent

Anm.: Tabellerne indeholder kun fag, hvor mindst 1.000 personer er beskæftiget.

Kilde: AE på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistisk.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Så skævt rammer Liberal Alliances fremlagte økonomiske politik16.5.2024 07:06:00 CEST | Pressemeddelelse

Liberal Alliances fremlagte forslag til skattelempelser på cirka 40 milliarder kroner over en firårig periode vil ramme fordelingsmæssigt skævt, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På den ene side får toppen de største skattelempelser. På den anden side vil lavere offentligt forbrug og overførselsindkomster formindske borgernes udvidede forbrugsmuligheder, og det rammer hårdest i bunden.

Medicinalindustrien sørger for beskæftigelse til 80.000 personer15.5.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

I 2023 skabte medicinalindustrien en omsætning i den øvrige økonomi på knap 76 milliarder kroner, og det krævede 80.000 personer at holde medicinalindustrien kørende, når man medregner deres underleverandører. Det viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Analysen indeholder oversigter, der viser medicinalindustriens bidrag til enkelte branchers omsætning og beskæftigelse.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye