Socialpsykiatrien i Esbjerg skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske værktøjer

Den 1. marts ”satte” et team på fire socialfaglige medarbejdere fra Center for socialpsykiatri i Esbjerg Kommune sig på ”skolebænken”. De fire medarbejdere har daglig kontakt med nogle af kommunens mest udsatte borgere, der har kæmpet med hjemløshed, men nu er i egen bolig. Deres primære opgave er at støtte og udvikle disse borgere, så de kan opnå et mere meningsfuldt liv.
De socialfagligmedarbejdere skal uddannes som led i, at støtte/kontakt-indsatsen i Esbjerg Kommune skal idrætscertificeres. Det betyder, at socialpædagogerne skal bruge idræt og bevægelse som pædagogiske middel til at udvikle og løfte de borgere, de er i daglig kontakt med. Og det med at bruge idræt og bevægelse i socialpsykiatrien er slet ikke en fjern tanke.
- Grundlæggende forsøger vi at tænke sundhed og motion ind i alle vores indsatser. Netop derfor synes vi, at det ligger lige til højrebenet, at vi også bliver idrætscertificeret. På den måde får vi nye indsigter, erfaringer og læringer, som vi kan bygge ovenpå noget af det, som vi allerede gør i dag, fortæller Ulla Ankersø, Tilbudsleder i Center for Socialpsykiatri
Idræt som middel og mål
Idrætscertificeringen handler frem for alt om at indbygge simpel bevægelse og idræt i de meget udsatte borgeres hverdag. Det vil løbende give borgerne succesoplevelser, og fællesskabet omkring bevægelsen og idrætten vil styrke deres sociale kompetencer.
Det kan først og fremmest være medvirkende til, at borgerne bliver bedre til at leve i eget hjem. Succesoplevelserne fra idrætten og bevægelsen skal altså være med til, at borgerne får mere mod på at klare dagligdagens udfordringer i egen bolig.
Og med idrætten som tryg følgesvend er det store håb, at nogle af de udsatte borgere, der er i egen bolig, kan blive en del af idrætsfællesskaber med ligesindede eller måske få tilknytning til det lokale foreningsliv.
Det er med andre ord idrættens og bevægelsens sociale samvær, der skal give sparket til den sociale isolation og den medfølgende ensomhed.
- Kan vi gennem idræt give vores borgere nye fællesskaber, så de bliver fyldt med gode oplevelser, så kan vi også være med til at styrke deres hverdag i egen bolig. Derfor er det en glædelig nyhed, at vi nu kan få gang i den her certificering. Det arbejder glæder jeg mig til at følge, siger Jakob Lykke, formand for Borger & Arbejdsmarkedsudvalget i Esbjerg Kommune.
Esbjerg Kommune er med i udviklingen af idrætscertificeringen
Det er OMBOLDs erfaringer med at skabe positive idrætsfællesskaber for mennesker i udsatte positioner, der er afsættet for idrætscertificeringen.
- I OMBOLD kan vi se, at det fællesskab der kommer af at dyrke idræt, kan gøre en stor forskel for udsatte mennesker, og det kan være med til at skabe positive livsforandringer i forhold til ensomhed, sundhed og misbrug. Der ligger et stort potentiale i at gøre idrætten til en del af den socialpædagogiske praksis i forhold til udsatte borgere. Det er derfor fantastisk, at Esbjerg kommune er ”first mover” på dette område og vil være med til at udvikle en idrætscertificering til det sociale område, udtaler Martin S. Pedersen, direktør i OMBOLD.
Udover OMBOLD, VIA University College og WeShelter, står DIF også bag idrætsforløbet. Tilsammen rummer disse organisationer stor viden om idrættens gavnlige effekter for mennesker i udsatte positioner.
Men der er behov for at afprøve teorien i praksis. Det betyder, at de erfaringer og oplevelser, som socialpædagogerne i Esbjerg gør sig, kommer til at påvirke, hvordan det endelige idrætscertificeringsforløb kommer til at tage sig ud, når certificeringen skal udbredes.
Projektet er støttet med midler fra TrygFonden, og målsætningen er, at idrætscertificeringsforløbet skal udbredes til herberger, bostøtteområder og kommuner i hele landet, så udsatte borgere i alle dele af Danmark kan få glæde af fællesskabet, der opstår, når man bevæger sig sammen.
Undervejs i forløbet vil VIVE være med på sidelinjen for at evaluere certificeringen.
Kontakter
Kasper SusaaKommunikationsansvarlig
Tlf:+45 51 35 91 60kasper@ombold.dkBilleder
Information om Ombold
NGO’en OMBOLD er et forandringsskabende og inkluderende fodboldfællesskab for socialt udsatte og mennesker ramt af hjemløshed, som danner grobund for positiv udvikling i forhold til fysisk og mental sundhed, nye venskaber og øget livskvalitet.
Under mottoet ‘Fodbold, Fællesskab og Forandring’ har OMBOLD siden 2003 engageret og aktiveret mere end 15.000 voksne, som ikke naturligt opsøger eller er en del af almindelige idrætsforeninger, via vores åbne lokale træninger, stævner og AsfaltLigaen.
Følg pressemeddelelser fra Ombold
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ombold
Hjemløselandsholdet i fodbold fortsætter i hummel og får ny medspiller25.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny toårig aftale mellem det danske sportsbrand hummel og NGO’en OMBOLD sikrer, at hummel forbliver officiel tøjsponsor for det danske Hjemløselandshold i fodbold frem til 2027. Partnerskabet bygger videre på en fælles ambition om at bruge sport som løftestang for social forandring. Som en del af aftalen bliver SPORT24 ny samarbejdspartner og vil fremover forhandle OMBOLD-kollektionen via sin webshop.
Nyt samarbejde vil mindske social ulighed i sundhed for sårbare og udsatte mennesker24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt samarbejde mellem Flexklinikken på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital (BFH), Social Sundhed og OMBOLD har set dagens lys, og målsætningen er klar. Det skal være nemmere for mennesker, der lever i sårbare og udsatte positioner at deltage i fysiske aktiviteter, for sved på panden og bevægelse giver point på sundheds- og fællesskabskontoen
Nyt fodboldhold i Nykøbing skal skabe fællesskab og livsforandringer for mennesker i udsatte positioner10.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Guldborgsund Kommune, Nykøbing FC, DBU Bredde og OMBOLD er gået sammen om at skabe et positivt idrætsfællesskab, for mennesker i hjemløshed, rusmiddelbrug og social isolation. Nu bliver der oprettet et særligt hold i Nykøbing FC, hvor dem der traditionelt set står udenfor fællesskabet og foreningslivet, kan spille fodbold gratis hver uge.
Nye stærke stemmer træder ind i OMBOLDs bestyrelse3.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
To markante profiler med passion for fodbold og stærke kompetencer inden for kommunikation og branding, strategi og social forandring indtræder i OMBOLDs bestyrelse. De skal bidrage til OMBOLDs ambition om at samle hele Danmark om udsatte-idrætten.
Fodbold for fællesskabets skyld: Jyllandsmesterskab i gadefodbold kommer til Holstebro2.6.2025 12:11:00 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 11. juni danner Holstebro rammen om Jyllands mest inkluderende fodboldturnering, når NGO’en, OMBOLD, inviterer til åbent mesterskab i gadefodbold for mennesker i udsatte positioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum