FH til regeringen: Husk balancen i de videregående uddannelser
Regeringens forslag om etårige kandidatuddannelser indebærer, at langt færre unge skal tage en toårig kandidatuddannelse. Og så giver forslaget et stort arbejdsudbud og et provenu, hvor den ene halvdel skal bruges til udvikling af nye korte kandidatuddannelser, og den anden halvdel omfordeles til det øvrige uddannelsessystem.
- Det er helt afgørende, at pengene bliver på uddannelsesområdet. Der er et stort behov for at løfte kvaliteten på både erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser. De penge, som regeringen lægger op til at investere bredt i uddannelsessektoren, falder derfor på et tørt sted, siger Nanna Højlund, næstformand i FH.
To fluer med ét smæk
Den helt store udfordring ved de videregående uddannelser er dog den aktuelle ubalance. Det handler dels om vores velfærd, hvor vi kommer til at mangle tusindvis af lærere, pædagoger og sygeplejersker, men også om den grønne omstilling, hvor uddannede fra erhvervsakademierne spiller en central rolle. Problemet er, at en fireårig vej til en kandidatuddannelse ikke hjælper på den ubalance.
Øget dimensionering kan være en alternativ vej, som kan bidrage med det samme provenu og arbejdsudbud som regeringens forslag, og som samtidig kan bidrage til, at flere tager de uddannelser, hvor efterspørgslen efter arbejdskraft er høj. De seneste søgetal for de videregående uddannelser satte en tyk streg under, hvor alvorlige rekrutteringsudfordringerne er for særligt professionsuddannelserne på velfærdsområdet.
- Som samfund har vi brug for, at flere unge vælger uddannelser målrettet den grønne omstilling og vores velfærd. Det forudsætter, at flere vælger erhvervsakademi- og professionsuddannelserne. Det bidrager forslaget om de etårige kandidatuddannelser ikke til. Øget dimensionering med færre studerende på universiteterne og flere på professions- og erhvervsakademiuddannelserne kan give den samme bundlinje som regeringens forslag om etårige kandidatuddannelser og samtidig rette op på uddannelsesbalancen. Og dermed slå to fluer med ét smæk, siger Nanna Højlund.
Nøgleord
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
FH: Vismænds analyse af erhvervsuddannelser er en ommer8.10.2024 12:02:07 CEST | Pressemeddelelse
De økonomiske vismænd har lavet en analyse af erhvervsuddannelserne, der på et misvisende grundlag risikerer at bidrage til uddannelsessnobberiet og forværre ubalancer i samfundet, advarer FH’s formand.
FH og DD: Bevar arbejdsløses ret til efteruddannelse i hele landet!27.9.2024 16:34:25 CEST | Pressemeddelelse
Det er enormt vigtigt, at lønmodtagere ramt af arbejdsløshed får mulighed for at opkvalificere sig, så de kan komme hurtigt og varigt tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor er det helt forkert, når ekspertgruppen for fremtidens beskæftigelsesindsats vil forringe arbejdsløses ret til 6 ugers opkvalificering. Problemet har desværre også en meget tydelig geografisk slagside, da det især er udenfor de store byer, at rettigheden bliver brugt.
FH: På tide at tænke nyt i hjælpen til de 43.000 unge26.9.2024 08:36:18 CEST | Pressemeddelelse
Meget er gennem årene prøvet fra politisk side for at hjælpe gruppen af 43.000 unge mellem 15-24 år, som står uden uddannelse og job. Alligevel har gruppens størrelse været nogenlunde konstant igennem en årrække. Regeringen har varslet et udspil om denne gruppe unge. Fagbevægelsens Hovedorganisation er her klar med otte forslag til at hjælpe de unge i gang.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum