Ny udstilling på Designmuseum Danmark rejser spørgsmål om minkpelsens fremtid

Forårets københavnske modeuge var for første gang pelsfri. Så har dyrepelstil beklædning overhovedet en fremtid,eller vil pels i stigende grad væreudelukkende ’fake fur’? Og vil det traditionsrige pelshåndværkbestå? Det er blot nogle af de spørgsmål, som udstillingen PELS, der åbner den14. marts på Designmuseum Danmark,rejser. Udstillingen sætter spot på pelsen som omdiskuteret beklædningsgenstand og åbner for debat om pelsens fremtid i lyset af de dilemmaer om klima, sundhed og dyrevelfærd, som knytter sig til den.
Nyt ’take’ på den klassiske pels
En pelset fodboldtrøje, en voluminøs frakke, der minder om en påfugls fjerdragt og en overdådig pelskjole i alle regnbuens farver: I PELS kan publikum opleve otte farvestrålende, overraskende og forunderlige pelse doneret afKopenhagen Fur, der er det største pelsauktionshus i verden og andelsforening for de danske minkavlere frem til den planlagte lukning i 2024. De otte pelse er designet af danske og udenlandske designere og designstuderende samt af Kopenhagen Furs eget studio. Pelsene rummer alle et nyt ’take’ på den traditionelle minkpels og udforsker med både humor og kant, hvad en pels er og kan – og giver nye perspektiver på pelsens historie og på det traditionsrige buntmagerhåndværk.
Et kontroversielt materiale
Gennem de seneste år er debatten om brug af dyrepels til beklædning taget kraftigt til. Efter corona valgte en række europæiske lande at forbyde minkavl, som det skete i Danmark i 2020. Smittefaren og dyrevelfærdsspørgsmål har fået lande som fx Frankrig, Holland, Norge, Storbritannien og Tyskland til at udfase deres minkavl, og etablerede modebrands som Armani, Chanel, Gucci og Prada vil ikke fremover benytte pels i deres kollektioner. Dyrevelfærd er blevet en kampplads for på den ene side dyreaktivister og på den anden side pelsdyravlere og landmænd, hvis dyr indgår i en industriel produktion.
Et håndværk, der forsvinder?
Den danske minkkvalitet har været berømmet over hele verden, og de danske buntmagere er dygtige håndværkere. De udstillede pelse viser, at buntmagerhåndværket gennem de senere år har været iudvikling med nye, eksperimenterende og innovative teknikker. Med udstillingen retter museet opmærksomhed mod et håndværk, der i Danmark måske er ved at blive udfaset itakt med minimeringen af avlsarbejdet med mink. Fra 1. januar 2023 har det igen været tilladt at avle mink i Danmark, så om minkavlen – og dermed buntmagerhåndværket – har en fremtid i Danmark er stadig et åbent spørgsmål.
Udstillingen er den tredje i rækken af AKUT-udstillinger, som tager emner op, hvor design og designere står i centrum af store samfundsmæssige dilemmaer og udfordringer.
PELS kan opleves på Designmuseum Danmark fra den 14. marts til den 21. maj 2023.
AKUT-udstillingerne er støttet af Statens Kunstfond.
Kontakter
Lea BolvigPresseansvarligDesignmuseum Danmark
Tlf:+45 30 45 67 18lbo@designmuseum.dkMille Maria Steffen-Nielsen SmithKommunikationsschefDesignmuseum Danmark
Tlf:+45 93 83 84 15mms@designmuseum.dkBilleder



Links
Information om Designmuseum Danmark
Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international industriel design, kunstindustri og kunsthåndværk.
Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark
Modeskaber viser moderne folkedragter på Designmuseum Danmark18.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske designer og modeskaber Nicholas Nybro har høstet anerkendelse for sine nyskabende og ekstravagante modekreationer. Fra den 5. oktober kan publikum tage med designeren på en folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land gennem en serie moderne, sprudlede og mangfoldige folke- og egnsdragter i udstillingen STOLT.
Modeskaber viser moderne folkedragter på Designmuseum Danmark24.8.2023 09:11:59 CEST | Pressemeddelelse
Den danske designer og modeskaber Nicholas Nybro har høstet anerkendelse for sine nyskabende og ekstravagante modekreationer. Til oktober kan publikum tage med designeren på en folkelig og designfaglig tour de force rundt i det danske land gennem en serie moderne, sprudlede og mangfoldige folke- og egnsdragter i udstillingen STOLT.
Designmuseum Danmark viser pragtudgaver af Haruki Murakami-værk4.8.2023 09:47:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker gennem en serie af smukke særudgaver af den japanske stjerneforfatter Haruki Murakamis Hvad jeg taler om når jeg taler om at løbe forholdet mellem en bogs fortælling og dens fysiske form. Et unikt og årelangt samarbejde mellem mestre af ældgamle håndværk er gået forud for de udstillede værker, der her vises for første gang.
Ny udstilling på Designmuseum Danmark udforsker sporene af en klode i forandring15.6.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 28. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, der inviterer publikum til at gå på nysgerrig opdagelse i vores fælles fortid, nutid og fremtid. Gennem sanselige digitale animationer, gletsjerlignende skulpturer og virtuelle landskaber skabt af unge designere og arkitekter sætter udstillingen ENDANGERED SPACES & SPECIES spot på de steder og arter, som forsvinder på grund af menneskets overforbrug af jordens ressourcer og dermed også på en klode i forandring.
Fra mine til museum: ny udstilling om Grønlands guld og rubiner på Designmuseum Danmark8.6.2023 12:26:23 CEST | Pressemeddelelse
På Grønlands nationaldag den 21. juni åbner Designmuseum Danmark en udstilling, som tager publikum med på en rejse tur/retur til Grønlands undergrund, der gemmer på både guld og rubiner. ROCKS OF GREENLAND – KALAALLIT NUNAAT ROCKS følger de ædle metaller fra de brydes i minerne til de funkler som smykker eller kunstværker i museets montrer, men ser også nærmere på minedriftens indflydelse på naturen og det grønlandske samfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum