Udenrigsministeriet

Dan Jørgensen i Menneskerettighedsrådet: Menneskerettighederne er under angreb

Del
Fundamentale rettigheder overtrædes flere steder i verden, og demokratiske værdier er globalt set under pres.

Det er blandt emnerne, når minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen er i Genève. Her deltager han i åbningen af FN’s Menneskerettighedsråd og holder en tale til forsamlingen på vegne af Danmark.

”Vi ser desværre alt for mange steder, at menneskerettighederne er under angreb. Jeg har selv set konsekvenserne af det, da jeg besøgte Ukraine, hvor Ruslands brutale krig skaber enorme ødelæggelser. Vi ser det i Afghanistan, hvor Taliban undertrykker især kvinder og pigers rettigheder. Og vi ser det i Iran, hvor demonstranter er blevet mødt med vold og dødsstraf. Det har selvfølgelig store konsekvenser for de enkelte mennesker, hvis menneskerettigheder krænkes, men det har også betydning for alle os andre – og for den internationale retsorden, ” siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen.

Rådets opgave er - på trods af vanskelige politiske dynamikker og svære sværdslag i forhandlingsrummet - at tage håndgribelige værktøjer i brug, når verden er vidne til alvorlige brud på menneskerettighederne.

Eksempelvis har Rådet kort efter Ruslands invasion af Ukraine etableret en kommission, der netop nu undersøger mulige brud på menneskerettighederne begået i Ukraine.

Mandatet for den kommissions arbejde skal forlænges under den samling i Rådet, som minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen deltager i.

”Danmark både kan og vil fortsætte vores arbejde for at styrke menneskerettighederne på globalt plan. Det gør vi blandt andet her i FN’s Menneskerettighedsråd, der heldigvis har vist sig handlekraftigt og i stand til at stå vagt om menneskerettighederne på trods af det hårde pres. Vores alliancer er stærke, og Danmark vil fortsat arbejde hårdt for, at Rådet kan levere på sit mandat og adressere krænkelser i både Ukraine og andre lande,” siger Dan Jørgensen.

Ud over deltagelsen i FN’s Menneskerettighedsråd, mødes ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik også bilateralt med FN’s højkommissær for menneskerettigheder Volker Türk, FN’s højkommissær for Flygtninge Fillipo Grandi og en række repræsentanter fra andre lande og internationale organisationer.

Baggrund

Menneskerettighedsrådet er FN’s øverste organ, når det handler om menneskerettigheder, og det er direkte underlagt FN’s Generalforsamling. Rådet blev oprettet i 2006 og har 47 medlemmer.

Når der opstår situationer, hvor menneskerettigheder bliver brudt, er det Rådets opgave at gribe ind. Derudover har Rådet ansvar for, at menneskerettighederne generelt bliver styrket og beskyttet.

Danmark var medlem af Menneskerettighedsrådet i 2019-2021 og fortsætter i dag sit engagement som observatør.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny redegørelse viser, at Danmark fører an på grøn udviklingsbistand2.5.2024 10:06:44 CEST | Pressemeddelelse

Den udviklingspolitiske redegørelse viser, at samspillet mellem klima og udvikling er blevet stærkere i dansk udviklingspolitik over de seneste år. Derfor gik mere end en tredjedel af dansk udviklingsbistand sidste år til grønne projekter. Et særligt fokus for dansk udviklingsbistand er klimatilpasning, som hjælper udviklingslandene med at blive mere modstandsdygtige over de klimaforandringer, de rammes af. Danmark førte også an i internationale forhandlinger for på verdensplan at sikre mere klimafinansiering til de fattigste. Det kan man læse i den udviklingspolitiske redegørelse, som udkommer i dag.

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye