Etisk Handel Danmark

Alliance vil redde det blå spisekammer

Del
Den velsmagende tradition med nytårstorsk og den sprøde fiskefilet kan på sigt blive en mangelvare. Flere fisk i de danske farvande har det svært, og biodiversiteten under overfladen er presset. Derfor skal alliancen for bæredygtigt fiskeri og akvakultur hos Etisk Handel Danmark arbejde for at sikre mere bæredygtige bestande af havets dyr og planteliv – og ikke mindst sætte fokus på at få mere varieret "blå mad” på danskernes tallerkner, såsom tang og andre lokale fiskearter.
Flere fisk i de danske farvande har det svært, og biodiversiteten under overfladen er presset. Foto: Canva
Flere fisk i de danske farvande har det svært, og biodiversiteten under overfladen er presset. Foto: Canva

Danmark er stadig en af EU’s største fiskerinationer med 8500 kilometer kystlinje og landinger for en værdi af ca. 3,5 mia. kr. Men de danske farvande er under pres. Det skyldes bl.a. klimaforandringer, årtiers overfiskeri og udledning af næringsstoffer og affald, som skader miljøforholdene for livet under vandet. Samtidig mangler danskerne viden om fødevarer hentet fra det blå spisekammer. Mange danskere mangler også mod til at prøve nye arter - den såkaldte blå dannelse. Det betyder, at vi skal have øjnene op for at spise de mange typer fisk og tang, der landes fra de danske farvande og akvakultur.

Et rum, hvor der tales åbent om problemerne

Skal vi give den klimavenlige spise en større rolle i fremtidens øgede produktion af mere bæredygtige fødevarer, kræver det en fælles indsats på tværs af værdikæden, fastslår direktør i Etisk Handel Danmark, Nanna Callisen Bang og udtaler: ”Vi skal se på den måde, vi bruger havet på i dag. Både biodiversiteten, fiskebestande og de lokale kystsamfund er pressede”.

Det er komplekse problemer, som ikke kan løses af den enkelte aktør: ”Derfor er det vigtigt, at hele værdikæden bliver inddraget i alliancen – lige fra producent, forarbejdning, afsætning, indkøbere og forbruger. En alliance gør det muligt for os at tale åbent om problemerne, dele viden, finde fælles løsninger og ikke mindst se helt nye samarbejdsmuligheder,” fortæller Nanna Callisen Bang.

Det er dog ikke kun under vandet, at der er udfordringer. Hos danskernes madvaner er der også plads til forbedringer. Hele 80 procent af den fisk, vi fanger, eksporteres til udlandet, og den fisk, vi selv spiser, er ofte opdræt importeret fra udlandet. Det skyldes, at vi som forbrugere, indkøbere, professionelle køkkener og detailhandel er meget ensidige, når det kommer til hvilke arter, vi efterspørger og indkøber – og der er stort set ikke taget hul på planteriget under havoverfladen.

”Der findes et stort potentiale for at vi udnytter de fødevarer, vi fanger, producerer og spiser, fra salte og ferske vande, endnu bedre. Det skal alliancen bl.a. også dykke ned i. Vi ved godt, at alliancens målsætning er ambitiøs, men vi tror på, at det er det, som skal til for at skabe forandringer.” fortsætter Nanna Callisen Bang.

Samarbejdet forpligter

Alliancen er et forpligtende samarbejde med en fælles vision. Den skal arbejde for at sikre bæredygtig produktion, biodiversitet, jobs og dyrevelfærd, så der også er blå mad til de fremtidige generationer. Et formål, som også læner sig op ad Verdensmål 14. Alliancen rummer relevante danske aktører, herunder erhvervet, virksomheder, NGO’er, detail, grossister, professionelle køkkener, uddannelsesinstitutioner og det offentlige.

Alliancens medlemmer skal offentliggøre en handlingsplan og årligt rapportere fremgang på alliancens fælles vision.

Lancering af alliancen d. 28. februar

Den nye alliance ’Dansk Alliance for Bæredygtigt Fiskeri og Akvakultur’ lanceres den 28. februar. I første om gang er der åben for tilslutning til alliancen frem til den 22. marts, hvor deltagerne offentliggøres.

Læs mere om alliancen

Fakta:

  • Hele 40 % af verdens have er stærkt belastede, og det skyldes bl.a. klimaforandringer, årtiers overfiskeri og udledning af næringsstoffer, affald og plastik, som forurener havene.
  • 94 procent af klodens fiskebestande er fuld udnyttede eller overfiskede.
  • Tre milliarder menneskers levebrød er afhængig af biodiversiteten i hav- og kystområder. Men i dag bliver der overfisket med omkring 30 procent, hvilket er langt over det niveau, hvor fiskebestandene kan reproducere bæredygtigt.
  •  Alliancen finansieres af Etisk Handel Danmark, deltagerne og VELUX FONDEN, og er fortsættelsen af et partnerskab, der har eksisteret siden 2018. Etisk Handel Danmark er sekretariat for alliancen og samarbejder med NORION.
  • Eksempel på hvad partnerskabet (før det blev en alliance) har udarbejdet i fællesskab: En guide, der fremmer bæredygtigt fiskeri blandt fiskeriets aktører, herunder producenter, indkøbere og køkkenprofessionelle, og er udviklet i samarbejde mellem både virksomheder, organisationer og videninstitutioner på området.

Nøgleord

Kontakter

Lotte Frøjk Knudsen, tlf. 29452501 eller mail lfk@etiskhandel.dk, kommunikationsansvarlig i Etisk Handel Danmark.

Billeder

Flere fisk i de danske farvande har det svært, og biodiversiteten under overfladen er presset. Foto: Canva
Flere fisk i de danske farvande har det svært, og biodiversiteten under overfladen er presset. Foto: Canva
Download

Information om Etisk Handel Danmark

Etisk Handel Danmark
Etisk Handel Danmark
Overgaden Oven Vandet 10
1415 København K

+45 31 72 69 30https://etiskhandel.dk/

Etisk Handel Danmark er den samlende platform for virksomheder og organisationer, der arbejder for ansvarlig og bæredygtig handel. Vi står bag Videnscenter for bæredygtige værdikæder, akademi for etisk handel, medlemsnetværk og en række multi-stakeholder partnerskaber og alliancer.

Etisk Handel Danmarks medlemskreds tæller flere end 100 små, mellemstore og store virksomheder på tværs af sektorer, fagforeninger, erhvervs- og brancheorganisationer, civilsamfundsorganisationer, offentlige institutioner og fonde.

Følg pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Etisk Handel Danmark

De globale værdikæder er under forandring15.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Øget pres på planetære grænser, lovgivning og stigende forventninger til ansvarlighed skaber fokus på vores aftryk på kloden. Mange virksomheder og organisationer er i gang med at omstille værdikæderne bag fx. fødevarer, mode og tekstil. Etisk Handel Danmarks nye analyse viser, at 84% af medlemmerne vil styrke samarbejdet med deres leverandører om etik og bæredygtighed. Samtidig overvejer en del virksomheder deres handel med lande og producenter i det globale syd.

Sidste års prisvinder: Vi har fået åbnet flere døre til leverandører med fokus på bæredygtighed30.10.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Verdens Bedste Indkøber-prisen gik sidste år til Sinatur Hotel og Konference for at inkorporere deres mål om ansvarlighed i samarbejdet med deres leverandører. Prisen har åbnet mange døre til leverandører, som ønsker at arbejde sammen med Sinatur om bæredygtighed. Frem til den 1. november kan man nå at indstille virksomheder eller organisationer – eller sig selv - til prisen Verdens Bedste Indkøber 2023.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye