Aarhus Universitet

Investeringer regner ned over universitetsiværksættere

Del
Rekordmange iværksættere med tilknytning til Aarhus Universitets iværksætterhub The Kitchen har hentet kapital hjem til deres idéer. Antallet af investeringer er næsten fordoblet på blot tre år og nåede i 2022 op på et tocifret millionbeløb.
Ida Grønborg vil forhindre dehydrering hos patienter og frigive tid på hospitalsgangene med håndholdt væskemåler. Nu skal en investering bringe hendes virksomhed Cacta tættere på målet. Foto: PR
Ida Grønborg vil forhindre dehydrering hos patienter og frigive tid på hospitalsgangene med håndholdt væskemåler. Nu skal en investering bringe hendes virksomhed Cacta tættere på målet. Foto: PR

Entreprenante forskere og studerende ved Aarhus Universitet er i dén grad lykkedes med at tiltrække ekstern kapital det forgangne år. 

Alene i 2022 blev der hentet 85 nye investeringer hjem til vidensbaserede virksomheder med tilknytning til universitetets iværksætterhus The Kitchen – det er næsten en fordobling på tre år. 

Fremgangen i kapitalstøtten betød, at universitetsiværksætterne modtog mere end 61 millioner kroner i investeringer og legater sidste år. En ny rekord.

Størstedelen af pengene kom fra investeringsfonde, som særligt har ønsket at booste forretningsidéer inden for den grønne omstilling og hos startups med fokus på medicinalindustrien. 

Én af dem er virksomheden Cacta, hvor ernæringsforsker Ida Grønborg og ingeniør Mads Skak Petersen har udviklet en ny metode til måling af væskeniveauet i menneskekroppen. Forretningspartnerne mødtes på innovationsprogrammet BioMedical Design ved Aarhus Universitet, men satser i øjeblikket alt på tilværelsen som iværksættere. 

Båret frem af en kapitalindsprøjtning fra Innovationsfonden er deres løn sikret det næste år frem. Nu skal tiden bruges på at videreudvikle teknologien og skabe opmærksomhed omkring Cacta blandt endnu flere investorer. 

”Målet er at færdigudvikle brugervenligt medicinsk udstyr, der kan måle væskeophobninger og i sidste ende væskemangel i kroppen. Pengene giver os frihed til at innovere på produktet og bevise, at vi har et økonomisk bæredygtigt projekt,” siger Ida Grønborg. 

Investeringer skaber vækst
Ekstern kapital kan være afgørende for en nystartet akademisk iværksættervirksomhed. Det mener Jonas Brandt, der er ledende forretningsrådgiver i The Kitchen. Han advarer mod at forveksle de vidensbaserede forretninger med mere traditionelle iværksættervirksomheder, fordi de har en anderledes vækstkurve.

”De akademiske virksomheder er baseret på ny viden og nye idéer, som det tager længere tid at modne. Samtidig kan markedsvilkårene for koncepterne være svære at vurdere i opstartsperioden. Derfor har iværksætterne ofte brug for en ekstra finansieringsindsats, som kan løfte forretningsidéerne,” siger Jonas Brandt.

Han tilskriver først og fremmest fremgangen i investeringerne hos The Kitchen-virksomhederne, at de har været dygtige og ihærdige. Men han fremhæver også, at en del af iværksætterne mener, at universitetets hjælp med motivation, undervisning og rådgivning har været en væsentlig faktor for at tiltrække investorer. 

I Cacta er de da heller ikke i tvivl om, at det er en fordel at være tilknyttet universitetets iværksættermiljø som nystartet virksomhed.

”I vores mailsignatur skriver vi, at Cacta har base i The Kitchen ved Aarhus Universitet. Det giver pondus, at vi som iværksættere hører til på universitetet, når vi henvender os om samarbejde eller midler,” vurderer Ida Grønborg. 

Iværksætteren hylder desuden The Kitchen for at skabe de helt rigtige rammer for rådgivning og give adgang til de rette professionelle netværk. 

”Det har både skærpet vores ansøgninger til fondene og skabt relationer til relevante fagfolk. Derfor står vi selvfølgelig også stærkere i forhold til fremtidige investeringer,” siger Ida Grønborg. 

Læs mere om iværksætteri ved Aarhus Universitet her.

____________________________________________

Fakta: Investeringer til virksomheder i The Kitchen i 2022

  • 85 gange blev der i 2022 hentet kapital hjem til startups i The Kitchen på Aarhus Universitet. I 2020 hed det samlede antal 46 investeringer.
  • De samlede antal investeringer fordelte sig i 2022 på 53 forskellige startups. Til sammenligning var det i 2021 kun 47 virksomheder, der modtog en eller flere investeringer, og i 2020 lå tallet på 39.
  • I alt blev der i 2022 investeret 61.527.888 kroner i startups tilknyttet The Kitchen. 

Det kan iværksættere i The Kitchen få investeringshjælp til:

  • Hjælp til en overordnet strategi for at rejse kapital til deres virksomhed, herunder både til at skaffe investeringer og andre former for funding
  • Rådgivning om legater, fonde og stipendier samt støtte til fundraising
  • Hjælp til at styrke og validere projektets forretningsmodel som forberedelse til at søge funding
  • Målrettede workshops i at skrive ansøgninger op imod frister for vigtige legater

Kontakter

Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet
Tlf: 20767679
Mail: lro@au.dk


Rasmus Eriksen, presserådgiver ved Aarhus Universitet
Tlf: 93522583
Mail: eriksen@au.dk

Billeder

Ida Grønborg vil forhindre dehydrering hos patienter og frigive tid på hospitalsgangene med håndholdt væskemåler. Nu skal en investering bringe hendes virksomhed Cacta tættere på målet. Foto: PR
Ida Grønborg vil forhindre dehydrering hos patienter og frigive tid på hospitalsgangene med håndholdt væskemåler. Nu skal en investering bringe hendes virksomhed Cacta tættere på målet. Foto: PR
Download
Download
Download

Information om Aarhus Universitet

Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Nordre Ringgade 1
8000 Aarhus

8715 0000http://www.au.dk/

De seneste år har Aarhus Universitet haft et stærkt fokus på iværksætteri, som er blevet en væsentlig del af universitetets erhvervsstrategi, hvor formålet er at skabe flere levedygtige virksomheder med udspring fra forskningsbaseret viden og uddannelser. 

Som en del af indsatsen åbnede universitetet i 2020 iværksætterhuset The Kitchen i en tidligere hospitalsbygning, der siden er blevet et hotspot for iværksætteri hos både studerende og forskere. Tiltaget skal styrke kompetencerne og netværket hos de uprøvede iværksættere og sætte dem i forbindelse med offentlige erhvervsinitiativer, relevante virksomheder og det lokale økosystem af iværksættere.   

Samtidig modtager brugerne af iværksætterhuset sparring fra erfarne forretningsudviklere og får lettere adgang til finansieringsmuligheder. Flere hundrede iværksættere har allerede benyttet sig af The Kitchens faciliteter eller rådgivning.

I 2022 blev The Kitchen kåret til årets erhvervstiltag i uddannelsessektoren af den erhvervstunge forening DSEB og Tænketanken DEA

 

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum