Erfaringer fra job i sabbatår afskrækker unge fra lærer- og pædagoguddannelsen
Sidste år blev cirka 60.000 optaget på en videregående uddannelse, og hele 42 procent af dem havde brugt hele eller dele af deres sabbatår på at arbejde som lærervikar, pædagogmedhjælper eller i ældreplejen.
Men for flertallet var det ikke oplevelser, der fik dem til at strømme ind på uddannelserne til de fag, de arbejdede i. 45 procent af dem, der arbejdede som pædagogmedhjælper, svarer, at jobbet afskrækkede dem fra videre uddannelse til pædagog, 47 procent af lærervikarerne blev afskrækket fra læreruddannelsen, og 49 procent af dem, der arbejdede i ældreplejen, blev afskrækket fra at tage en sosu-uddannelse.
”Det er bemærkelsesværdigt, at det er omkring 24.000, der har haft et af de tre job, som alle også er kendetegnet ved arbejdskraftmangel. Det giver en unik mulighed for kommunerne for at øge interessen for uddannelserne til fag, som de mangler arbejdskraft til, og derfor er det selvfølgelig værd at bemærke, at så mange siger, at de blev afskrækket i deres vikar- eller medhjælperjob fra at tage uddannelserne,” siger Bella Marckmann, chefkonsulent i EVA og projektleder på analysen.
Trivsel øger tilvalget
I analysen svarer 30 procent af lærervikarerne, at jobbet gjorde dem interesserede i læreruddannelsen, mens det samme gjorde sig gældende for 31 procent af pædagogmedhjælperne, og 23 procent af dem, der arbejdede i ældreplejen. Det var dog kun 12 procent af dem, der arbejdede som lærervikar, der blev optaget på læreruddannelsen, mens 16 procent af pædagogmedhjælperne blev optaget på pædagoguddannelsen. Analysen rummer ikke tal for optaget på sosu-uddannelsen.
”Tallene tyder på, at der er et potentiale for bruge det her sabbatårsjob til at gøre flere unge interesserede i uddannelserne. Selvfølgelig vil der være nogle af de unge, der aldrig rigtig har overvejet den konkrete uddannelse, og de vil altid være svære at overbevise. Men samtidig ses der en stærk sammenhæng mellem trivsel i jobbet og lysten til at vælge en af uddannelserne. Så der kan være et rekrutteringspotentiale i at fokusere på at give de unge en god oplevelse i deres sabbatår,” siger Bella Marckmann.
Generelt trives de unge i deres sabbatårsjob som lærervikar (81 % trives), pædagogmedhjælper (85 % trives) og ældreplejen (70 % trives). Men blandt de unge, der ikke trivedes i jobbet blev langt de fleste afskrækket fra at uddanne sig inden for det. Blandt både lærervikarer, pædagogmedhjælpere og ansatte i ældreplejen blev 7 ud af 10 blandt dem, der ikke trivedes i jobbet afskrækket fra at tage uddannelsen, mens det kun gælder 4 ud af 10 blandt dem, der trivedes.
Centrale resultater
- 42 procent (ca. 24.000) af de nyoptagne studerende på de videregående uddannelser har været ansat som enten lærervikar, pædagogmedhjælper og/eller i ældreplejen.
- 26 % som pædagogmedhjælper, 13 % som lærervikar og 12 % i ældreplejen
- 85 % af de studerende har trivedes godt i deres job som pædagogmedhjælper, 81 % har trivedes godt i jobbet som lærervikar og 70% har trivedes godt i ældreplejen.
- 47 % af lærervikarerne er blevet afskrækket fra at tage læreruddannelsen. 30 % er blevet interesseret.
- 45 % af pædagogmedhjælperne er blevet afskrækket fra at tage pædagoguddannelsen. 31 % er blevet interesseret.
- 49 % af de ansatte i ældreplejen er blevet afskrækket fra at tage en sosu-uddannelse. 23 % er blevet interesseret.
- 12 % af de studerende, der har været lærervikar, er efterfølgende optaget på læreruddannelsen,
- 16 % af de studerende, der har været ansat som pædagogmedhjælper, er optaget på pædagoguddannelsen.
Nøgleord
Kontakter
Anne Breinhold OlsenKommunikationskonsulent
Tlf:29 84 67 11abo@eva.dkLinks
Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
EVA - analyser, redskaber og udvikling, der styrker uddannelser og dagtilbud.
Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Unge vælger professionsuddannelser for at gøre en forskel men nogle fravælger dem på grund af arbejdsvilkår15.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra EVA viser, at den vigtigste motivation for at søge ind på uddannelserne til lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver er muligheden for at gøre en forskel for andre. Samtidig er arbejdsvilkår og løn fortsat blandt de mest udbredte grunde til, at nogle unge fravælger uddannelserne.
Hver fjerde ufaglærte har lyst til en erhvervsuddannelse – men kun en halv procent gennemfører årligt27.2.2025 08:03:00 CET | Pressemeddelelse
Ny EVA-undersøgelse viser, at hver fjerde ufaglært har lyst til at tage en erhvervsuddannelse, mens to ud af tre vurderer, at det vil gavne deres muligheder på arbejdsmarkedet. Men kun en halv procent af de ufaglærte bliver årligt faglærte. Til gengæld er der flere, der tager de kortere AMU-kurser.
Flere ansatte i daginstitutionerne – stadig en tredjedel medhjælpere uden pædagogisk uddannelse29.1.2025 13:24:17 CET | Pressemeddelelse
Ny analyse viser, at daginstitutionerne har fået mere pædagogisk personale. En del er medhjælpere, der ser ud til at komme direkte fra gymnasiet. Derfor bør kommunerne styrke indsatserne for at opkvalificere medhjælperne sideløbende med, at de fortsat arbejder for at tiltrække mere uddannet pædagogisk personale, siger Dina Theis Madsen, chef for enheden for dagtilbud på EVA.
Ny undersøgelse: Forældre ønsker mere dialog med pædagogisk personale25.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Leger Sigurd altid alene, når han er på legepladsen? Og er det en udfordring for Carla, at hun ikke har et større ordforråd? En god dialog om barnet er afgørende for et velfungerende forældresamarbejde. Sådan siger både ledere og forældre i daginstitutioner i ny undersøgelse fra EVA, der samtidigt peger på betydningen af at tænke mulighederne for en god dialog grundigt igennem.
Ny kortlægning: Hvem er lærerne i grundskolen?12.8.2024 05:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever i folkeskolen og fri- og privatskoler møder lærere med mange forskellige uddannelsesbaggrunde, men hvem er lærerne, hvor mange af dem er 4.g’ere, der kommer direkte fra gymnasiet, og hvilken baggrund har meritlærerne? Det har EVA kortlagt i en ny rapport.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum