Stress i ungdommen kan påvirke senere arbejdsliv

En god og stabil tilknytning til arbejdsmarkedet som ung voksen er essentielt for fremtidig trivsel og fastholdelse i arbejdslivet. Nu viser et nyt studie, at stress i ungdommen kan spænde ben for den gode start.
Studiet peger på, at cirka dobbelt så mange af dem, der oplever gentagen stress i ungdommen, har lav tilknytning til arbejdsmarkedet, når de bliver 25-29 år, sammenlignet med dem, der ikke oplever stress i ungdommen. Studiet er udført blandt ca. 3600 unge i alderen 15-29 år.
Studiet viser også, at selvom flere kvinder end mænd oplever stress i ungdommen, har mænd den største risiko for lav arbejdsmarkedstilknytning, hvis de er udsat for gentagne stressperioder.
Forsker: Vær opmærksom på de nye i arbejdslivet
Trine Nøhr Winding er seniorforsker og én af forskerne bag studiet. Hun understreger, hvor vigtigt det er at være opmærksom på de nye, der er på vej ind på arbejdsmarkedet.
"Vi ved, at starten på arbejdslivet er en følsom og afgørende periode. Derfor er det også supervigtigt at være opmærksom på unges trivsel i overgangen til arbejdslivet. De har brug for gode og trygge sociale relationer til kolleger og ledelse. Og arbejdspladsen bør skabe en kultur, hvor det er ok at være ny og skulle lære."
Flere oplysninger
Projektet udgår fra Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Kultur og Læring, Aalborg Universitet
Studiet er register- og spørgeskemabaseret og støttet af Velliv Foreningen. Studiet er en del af VestLiv-projektet, der følger en vestjysk befolkningskohorte.
Resultaterne er udgivet i den videnskabelige artikel Perceived stress in adolescence and labour market participation in young adulthood – a prospective cohort study
Nøgleord
Kontakter
Trine Nøhr Winding, seniorforsker
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
trwind@rm.dk og tlf. 2336 2203
Elisabeth Dørken, kommunikationskonsulent
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup
elidoe@rm.dk og tlf. 3095 3052
Billeder

Information om Regionshospitalet Gødstrup
Arbejdsmedicin, Regionshospitalet Gødstrup har status af universitetsklinik ved Aarhus Universitet. Afdelingen forsker i arbejdsmiljø og ser ca. 1.000 patienter om året med fysiske og psykiske belastningsreaktioner og -sygdomme.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forældre i sorg får hjælp via en rejse i lyd7.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Et banebrydende samarbejde mellem hospitaler, forskere og kunstnere har med støtte fra Region Midtjyllands Kultur og Sundhedspulje udviklet specialdesignede lydrejser, som støtter forældre i den ubærlige situation at miste et barn. 13. maj er der urpremiere på det nye auditive værktøj.
AmbuFlex flytter til Regionshospitalet Gødstrup: udsigt til flere digitale sundhedsløsninger28.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
AmbuFlex, Center for Patientrapporterede Oplysninger (PRO) er den sidste afdeling med adresse ved det tidligere regionshospital i Herning. Den 29. april begynder medarbejdere og inventar at flytte til Regionshospitalet Gødstrup.
Yngre læger uddeler arbejdsmiljøpris til Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup24.4.2025 12:57:04 CEST | Pressemeddelelse
Foreningen af Yngre læger har for første gang uddelt en Arbejdsmiljøpris til en hospitalsafdeling i Danmark, der gør en særlig indsats for at styrke arbejdsmiljøet. Prisen blev den 23. april uddelt til Operation og Intensiv på Regionshospitalet Gødstrup.
Oplev forskning i øjenhøjde til Forskningens Døgn på Regionshospitalet Gødstrup10.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Prøv, smag, lyt og lær med forskerne ved hospitalet torsdag den 24. april. Alle er velkomne, tilmelding er ikke nødvendig.
Verdens første søvnakademi er i gang på Regionshospitalet Gødstrup8.4.2025 09:48:48 CEST | Pressemeddelelse
Kan et fællesskab, hvor man er sammen om hård fysisk træning, sund kost og undervisning i en sundere livsstil reducere graden af søvnapnø hos deltagerne? Det er forskere på Øre-Næse-Hals-afdelingen i Gødstrup i gang med at undersøge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum