Dialogkonference: Ukrainske børn, unge og familier i Danmark - hvad har vi lært, og hvad kan vi lære?
Hvordan har modtagelsen af ukrainske børn, unge og familier været i Danmark? Hvad har vi lært – og hvad kan vi stadig lære? I anledningen af årsdagen for den russiske invasion af Ukraine og de første ukrainske flygtninges ankomst til Danmark afholder Center for Grundskoleforskning i regi af forskningsprojektet ’Ukrainske børn i danske skoler’ dialogkonference om ukrainske børn og unge i Danmark.
’Da de første ukrainske flygtningebørn blev modtaget i danske skoler i 2022, skete det i en unik historisk kontekst med stort engagement i kommuner og på skoler for at hjælpe, med danskernes generelle støtte til Ukraine og ukrainerne, blågule faner der vajerede fra offentlige bygninger og vedtagelsen af særloven om ukrainske flygtninge’, fortæller Søren Sindberg Jensen, lektor ved Center for Grundskoleforskning.
’I projektet har vi været optaget af hvordan modtagelsen af de ukrainske børn i skolen er forløbet og om den unikke situation har givet skoler og kommuner anledning til at gå nye veje. Vores foreløbige fund tyder på at kendte udfordringer i modtagelsessystemet synes at gøre sig gældende for denne gruppe af børn og unge. Og vi kan se et stort potentiale for faktisk at gå nye veje i modtagelsen af børn og unge, der er flygtet til Danmark’, forklarer han.
Opsamling af erfaringer
Konferencen har til formål at opsamle og formidle erfaringer fra flygtninge og aktører i Danmark i relation til modtagelsen i danske skoler, og afholdes i et dialogisk format med fokus på udveksling af oplevelser og erfaringer blandt ukrainske og danske skoleelever, forældre, lærere, pædagoger, ledelse og fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre med interesse i emnet. På baggrund af dagens debatter vil vi i fællesskab pege på udfordringer og perspektiver for fremtidens modtagelse af flygtninge i den danske skoleverden. Kom med og lad din stemme blive hørt.
Sprogordning
Dialogkonferencen er tænkt som et mødested mellem deltagere med forskellig sproglig baggrund. Da centret ønsker at byde alle velkommen uanset sproglige forudsætninger, vil dagen foregå i et flersproget format. Der vil være oplæg på både dansk, engelsk og ukrainsk, og det vil være muligt at deltage på alle tre sprog.
Hvad: Dialogkonference
Hvornår: 28. februar 2023, kl. 9.30-16.00
Sted: Syddansk Universitet, Odense, Campusvej 55, lokale O 100. Vejviser: tinyurl.com/nzrxse3d
Målgruppe: lærere, pædagoger, fagprofessionelle på modtageskoler og i forvaltninger, civilsamfundsorganisationer, forskere og andre.
Tilmelding via: event.sdu.dk/ukraineprojektet/conference Gratis deltagelse
Nøgleord
Kontakter
Mette Rose Kjær Thomsen, AC-fuldmægtig, Center for Grundskoleforskning, 6550 3205, mrt@sdu.dk
Søren Sindberg Jensen, lektor, Center for Grundskoleforskning, 6550 8901, sindberg@sdu.dk
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Nobelprisvinder Joseph Stiglitz besøger SDU7.5.2025 14:28:10 CEST | Pressemeddelelse
Han har vundet nobelprisen i økonomi, været rådgiver for Bill Clinton og Barack Obama og i årtier advaret mod den verdensorden, som vi står midt i med Trump som præsident. Onsdag 14. maj får Syddansk Universitet besøg af Joseph Stiglitz.
Knoglebrud koster mere med type 1 diabetes5.5.2025 13:50:52 CEST | Pressemeddelelse
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at sundhedsomkostningerne for patienter med knoglebrud er højere for personer med type 1 diabetes end for personer uden. Forebyggelse vil muligvis kunne nedbringe omkostningerne
Ny institutleder på Retsmedicinsk Institut på SDU2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Simon Kjær Hermansen konstitueres som institutleder for Retsmedicinsk Institut under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet pr. 1. maj 2025. Han afløser Peter Mygind Leth, som fratræder posten, men fortsætter som statsobducent og professor i endnu et års tid.
Direktøren for Danish Advanced Research Academy tiltræder1.5.2025 14:59:31 CEST | Pressemeddelelse
Philip Hallenborg var en del af teamet bag fondsansøgningen. Nu skal han stå i spidsen for det nationale Ph.D.-akademi, Novo Nordisk Fonden har finansieret for at samle universiteterne om udvikling af danske forskningstalenter.
MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet1.5.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år. DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum