Godt nyt for klima og natur: 5.000 hektar lavbundsjord på vej til at udlede mindre CO2
Miljøstyrelsen har givet tilsagn om støtte til ca. 45 nye klima-lavbundsprojekter. Projekterne skal gøre ca. 5.000 hektar lavbundsjorde mere naturlige, når vandet fra markerne og engene ikke drænes mere. Arealerne svarer til et område på størrelse med over halvdelen af Københavns Kommune.
Projekterne vil bidrage til landbrugets indsats for at reducere klimabelastningen. De drænede lavbundsjorde udleder nemlig store mængder CO2. Når dræningen stoppes, mindskes udledningen af drivhusgasserne. Samlet set vil projekterne bremse udledning af cirka 75.000 tons CO2. Det svarer til cirka 10.000 danskeres årlige CO2-udledning. Tiltagene vil samtidig også gavne biodiversiteten og vandmiljøet.
- Vi arbejder benhårdt for at reducere vores CO2-udledning og sørge for, at vores biodiversitet og vandmiljø får det bedre. Her er udtagningen af lavbundsjorde et vigtig greb, så vi mindsker CO2 og skaber bedre forhold for naturen og områdernes insekter, plantearter og forskellige træk- og ynglefugle,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Opbakning fra landbruget
De ca. 5.000 hektar klima-lavbund, der nu er givet tilsagn om, er mere end dobbelt så stort et areal, som i 2021, hvor Miljøstyrelsens tilskudsordning åbnede. I alt har Miljøstyrelsen givet tilsagn til ca. 7.000 hektar klima-lavbundsprojekter i både 2021 og 2022.
- Mange i landbruget bakker op om projekterne. Nu kan naturen få ro. Det er godt for vores klima, natur og i bund og grund også os selv, der får mere flot og spændende natur," siger miljøminister Magnus Heunicke.
Baggrunden for ordningen er landbrugsaftalen fra 2021. Med aftalen blev der aftalt udtagning af 88.500 hektar, som omfatter blandt andet lavbundsjord og randarealer. Klima-lavbundsprojekterne bidrager til at nå landbrugsaftalens ambition om i alt at udtage 100.000 hektar lavbundsjord fra produktion og dermed målet om en 70 procent reduktion af Danmarks CO2-udledning inden 2030.
Fakta
- Tilsagnene til ansøgninger under Miljøstyrelsens ordning for 2022 er på ca. 630 mio. kroner, som dækker forundersøgelser, anlægsudgifter til at sløjfe dræn og lukke grøfter og kompensation til landbruget for nedgang i udbytte efter omlægningen fra afgrøder til græs. Indsatsen medfinansieres af EU’s genopretningsmidler.
- Klima-lavbundsjordene må fortsat afgræsses, men arealerne må ikke pløjes, sprøjtes eller gødes.
- Mindre anvendelse af gødning bidrager blandt andet til at modvirke iltsvind, fordi der kommer færre næringsstoffer ud i vandmiljøet. De våde engarealer er levested for mange sjældne blomster, padder, insekter og fugle. Dermed gavner lavbundsprojekterne også biodiversiteten.
- Læs mere om tilskudsordningen her https://mst.dk/natur-vand/vandmiljoe/tilskud-til-vand-og-klimaprojekter/klima-lavbund/
- Der blev i Danmark i 2021 ifølge Danmarks Statistik udledt 44 mio. ton CO2. Det svarer til 7,5 ton CO2 pr. indbygger i Danmark.
Kontakter
Niels Brandt PetersenPresserådgiver
Tlf:20 18 95 68nibrp@mim.dkInformation om Miljø- og Ligestillingsministeriet

Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Ny fiskeriaftale: Alle farvande omkring Fyn omfattes af trawlforbud2.7.2025 13:36:48 CEST | Pressemeddelelse
En ny politisk aftale mellem regeringen og LA, SF, K, EL, RV og ALT sætter gang i den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark. Aftalen sætter en stopper for fiskeri med bundslæbende redskaber i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande, herunder i farvandene omkring Fyn.
Ny milepæl for havet: Stor del af det danske hav bliver nu trawlfrit2.7.2025 13:28:47 CEST | Pressemeddelelse
18,7 procent af det danske havareal udlægges til trawlfrie zoner. Det er resultatet af en politisk aftale som regeringen indgået sammen med LA, SF, EL, K, RV og ALT. Aftalen er den hidtil største beskyttelse af havbunden i Danmark og sætter en stopper for bundtrawl i cirka 1/3 af det trawlpåvirkede areal i de indre danske farvande.
Ny strategi: 17 spildevandsselskaber politianmeldt for ulovlig udledning1.7.2025 10:54:49 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen har siden 2023 politianmeldt 17 spildevandsselskaber. Det sker som led i en skærpet tilsynsindsats, som Miljø- og Ligestillingsministeriet satte i gang med en ny strategi i 2023.
Slut med dobbeltpant i Grønland30.6.2025 11:14:20 CEST | Pressemeddelelse
Grønlandske butikker og forbrugere skal ikke længere betale både dansk og grønlandsk pant, når de køber pantmærkede drikkevarer fra Danmark.
Nu skærpes straffen for at begå naturkriminalitet27.6.2025 11:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Som en del af den nye strafreform bliver der slået hårdere ned overfor naturkriminalitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum