Kulturen får et markant løft i Sydhavnen: Nu er finansiering til omdannelse af Østre Kapel til moderne teater på plads

Del
Østre Kapel i Sydhavnen skal omdannes til et moderne teater- og kulturhus og være med til at styrke kulturen i bydelen. I dag vises der teater i sommermånederne, men i fremtiden skal kapellet være et kulturelt fyrtårn hele året. Med en bevilling på hver fem millioner kroner fra henholdsvis A.P. Møller Fonden og Lokale og Anlægsfonden er finansieringen til istandsættelsen nu på plads.

I det sydøstlige hjørne af Vestre Kirkegård i Københavns Sydhavn finder du Østre Kapel. En over 100 år gammel rød murstensbygning, som efter at have stået tom i en årrække i dag fungerer som teaterscene for Sydhavn Teater over sommeren.

Bygningen skal nu gennemgå en stor istandsættelse, som skal transformere det tidligere kirkekapel til en moderne teater- og kulturbygning. Dermed får Sydhavnen et nyt kulturelt samlingspunkt, der kan invitere borgere til alt fra teateropsætninger, foredrag, kunstudstillinger til cafe-besøg året rundt og styrke kulturlivet i bydelen.

Ombygningen blev i første omgang en realitet, da partierne bag budget 2023 valgte at afsætte finansiering på 20,1 millioner kroner. Herudover har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formaal og Lokale og Anlægsfonden valgt at støtte renoveringsprojektet med hver fem millioner kroner.

”Det er fantastisk, at det nu lykkes. Jeg er virkelig glad, fordi Østre Kapel kommer til at give et kæmpe stort løft til hele Sydhavnen, som kan se frem til kulturoplevelser hele året. Allerede i sine nuværende omgivelser med utæt tag og træk fra vinduerne har Sydhavn Teater skabt nogle helt fantastiske teateroplevelser, som jeg ikke ville være foruden. Jeg håber, at teatret fortsat vil skabe smal, finurlig og anderledes scenekunst, og at mange andre kulturinitiativer vil spire i de nye rammer”, siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV)

”Jeg er glad for, at det nu er lykkedes at finde midlerne, så Østre Kapel kan blive det faste hjem for Sydhavn Teater, som så mange har ønsket sig. Det bliver et samlingssted og en stor gevinst ikke kun for teatret, men for hele området. Istandsættelsen af Østre Kapel er en vigtig del af den spændende udvikling, som Vestre Kirkegård er inde i, hvor den langsomt er ved at ændre sig til også at være en park, hvor der er plads til liv og kultur,” siger teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) 

”Østre Kapel repræsenterer et bæredygtigt og autentisk bud på et nytænkende, attraktivt mødested for kulturproduktion”, siger direktør for Lokale og Anlægsfonden Jon Gerner

Modernisering med respekt for historie og beliggenhed
Østre Kapel er en bevaringsværdig bygning fra år 1913 i røde mursten med sort bindingsværk. Bygningen er i historicistisk byggeskik med træk fra nationalromantikken og skønvirke. Den er præget af arkitekten bag Holger Jacobsens personlige og markante stil, som er fri af samtidige stilstrømninger.

Bygningen er 250 m2 og består af to fløje, som er forbundet af en mellembygning. Dertil kommer en uudnyttet 1. sal. Det er den ene fløj, kapelsalen, som i dag benyttes som teatersal.

Bygningsværket bærer imidlertid præg af nedslidning efter at have stået tom i en årrække, og der er ikke isolering eller varme i bygningen. Det betyder, at der i dag kun kan afholdes kulturaktiviteter i sommermånederne.

For at gøre bygningen tidssvarende og funktionel som moderne teaterbygning og kulturhus skal bygningen gennemgå en omfattende opgradering og revitalisering. Det skal ske med respekt for bygningens særlige historie, store detaljerigdom og dens placering på en aktiv begravelsesplads.

Ombygningen vil inkludere en mindre tilbygning i forlængelse af teatersalen, forbedrede publikumsfaciliteter med blandt andet en café og en lille foyerscene samt en bedre udnyttelse af 1. salen, hvor der skal etableres et ekstra rum og nye kviste. Renoveringen indebærer derudover udskiftning og efterisolering af tag, udskiftning af etagedæk, installation af varme- og ventilationsanlæg samt udskiftning af elinstallationer.

Der skal samtidig etableres indbydende udearealer ved kapellet, som inviterer til ophold og åbner bygningen op mod de grønne omgivelser på kirkegården og forbinder det nye kulturhus med sine omgivelser.

Projekteringen forventes at begynde i andet kvartal 2023, og selve renoveringsdelen forventes at begynde i tredje kvartal 2024. Sydhavn Teater, som har drevet bygningen siden 2016, forventes også at genoptage driften efter ombygningen, som forventes at være afsluttet ved årsskiftet 2025-2026.

Fakta:

  • Østre Kapel er fra år 1913, og var det tredje kapel på Vestre Kirkegård.
  • Bygningen er tegnet af København Kommunes daværende kirkegårdsarkitekt, Holger Jacobsen.
  • Bygningen har siden 2016 været benyttet af Sydhavn Teater til teateropsætninger i sommermånederne.
  • Forslaget om renovering af Østre Kapel har tidligere været behandlet i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg samt Teknik- og Miljøudvalg.
  • Det blev med budget 2023 besluttet, at Københavns Kommune ville afsætte 20,1 millioner kroner til istandsættelsen.
  • A.P Møller Fonden og Lokale og Anlægsfonden har hver bevilget fem millioner kroner til istandsættelsen.
  •  Istandsættelsen forventes at begynde i tredje kvartal 2024 og forventes afsluttet ved årsskiftet 2025-2026.

 

Kontakter

Kultur- og Fritidsforvaltningens pressetelefon: Tlf.: 33 66 23 45


Teknik- og Miljøforvaltningens pressetelefon: Tlf.: 23 27 80 90


Lokale og Anlægsfonden: Anna Hassel, arkitekt i Lokale og Anlægsfonden: ah@loa-fonden.dk / tlf. 32830351

Information om Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen
Rådhuspladsen 1
1599 København V

+45 33 66 33 66https://www.kk.dk/kff

Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommunes fornemmeste opgave er at samarbejde med københavnerne om at skabe en by, der lever og udvikler sig.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye