Aalborg er i den internationale elite
Repræsentanter fra 25 forskellige nationer har sat hinanden stævne i Aalborg, når Worldwide Electronic Navigational Chart Database Working Group (WENDWG) holder møde den 21.-23. februar.
Bag den kryptiske forkortelse og det knudrede navn gemmer sig en uhyre vigtig arbejdsgruppe, der årligt mødes og er med til at sikre, at officielle elektroniske søkort (ENC) er tilgængelige for søfarende i hele verden. I de seneste år har arbejdsgruppens fokus været udvikling og implementering af en ny standard for elektroniske søkort, som træder i kraft i 2026.
Nørresundby-kontor har vigtig rolle
Med cirka 65.000 årlige passager i danske farvande er Danmark blandt de største søfartsnationer. Derfor er søkort en vigtig del af den danske og internationale infrastruktur. Heldigvis er vi i Danmark ret gode til det med søkort, og det danske søkortkontor er faktisk et af verdens ældste.
Det Danske Søkortkontor har rødder, der går 250 år tilbage. Og det ligger i Nørresundby med frit udsyn over Limfjorden. I dag hedder det Geodatastyrelsen og er den danske myndighed for søkortproduktion og søopmåling. Altså bliver alle danske og grønlandske søkort lavet på kontoret i Nørresundby. Så når en coaster går igennem Storebælt eller ligger til kaj i Nuuk, er det kort, de sejler efter, lavet i Nørresundby.
Det er blandt andet på grund af Geodatastyrelsens store erfaring med at producere søkort og ikke mindst at undersøge anvendelsen af nye teknologier, som eksempelvis satellitdata, at Geodatastyrelsen har budt sig til som vært for årets arbejdsgruppemøde.
Lang proces at lave søkort
Det er en lang proces at lave et søkort, og mange vidt forskellige faggrupper er involveret i processen, der starter med det årlige søopmålingsdirektiv, der lægger rammen for, hvilke områder, der skal opmåles. Derefter sejler Forsvarets søopmålere på togt i Danmark og Grønland og indsamler dybdedata, der afleveres til Geodatastyrelsen, som efterbehandler alle de modtagne data, inden de kan omsættes til de søkort, skibene navigerer efter.
IHO binder det hele sammen
IHO er en mellemstatslig organisation, der arbejder på at sikre at alle verdens have, søer og andre besejlede farvande bliver opmålt og kortlagt. IHO blev grundlagt i 1921 og har siden arbejdet på at koordinere det arbejde, der udføres af 98 af verdens hydrografiske kontorer, herunder Geodatastyrelsen.
- IHO WENDWG er meget glade for at kunne indkalde til sit 13. møde, denne gang i Aalborg. Arbejdsgruppen har for nyligt udvidet sit ansvar til at inkludere alle IHO-produkter og -tjenester, som bliver understøttet af den næste generation af standarder, IHO S-100. To af mødets vigtigste mål er at fastlægge retningslinjer for koordineringen af elektroniske søkort, og vurdere de globale fremskridt med S-100-standard, som skal gøre navigationen i alle farvande endnu mere sikker, fortæller John Nyberg, formand for arbejdsgruppen.
Kontakter
Hendrik Justus Stang
Geodatastyrelsen
hejus@gst.dk
Billeder
Links
Information om Geodatastyrelsen
Vi sikrer let tilgængelig og troværdig stedbestemt information om havet og fast ejendom.
Følg pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen
Grønland og Danmark indgår vigtig aftale om elektroniske søkort3.12.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Geodatastyrelsen (GST) og Departement for Boliger og Infrastruktur har underskrevet en vigtig aftale, der markerer en skelsættende ændring i produktionen af søkort for Grønland. Fra og med 2025 vil al produktion udelukkende fokusere på elektroniske søkort (ENC), hvilket vil resultere i flere og bedre søkort, som vil forbedre sejladssikkerheden – især for jollesejlere og mindre fartøjer, der typisk ikke anvender papirsøkort.
Geodatastyrelsen udgiver en forbedret dybdemodel29.8.2024 13:10:33 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Dybdemodel (DDM) version 2.0 er netop blevet udgivet med forbedret datadækning og helt nye datakilder.
Ny platform samler ejendomsdata ét sted24.4.2024 14:55:55 CEST | Pressemeddelelse
Det digitale matrikelkort har fået nyt liv.
Gridningsprojekt er forberedelse til fremtidens digitale søkort22.4.2024 09:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Den maritime verden står over for store forandringer med moderne teknologisk udvikling, og en stigning i kompleksiteten af hydrografiske data. Geodatastyrelsen er med i denne digitale udvikling, som omfatter alt fra detaljerede bathymetriske oplysninger til komplekse geospatiale data med fokus på den kommende S-100 standard og muligheder for fremtidig e-navigation. Som et skridt i denne teknologiske udvikling går Geodatastyrelsen nu i gang med et gridningsprojekt af de danske farvande.
Europæisk samarbejde om satellitkortlægning22.1.2024 10:52:00 CET | Pressemeddelelse
Geodatastyrelsen og EOMAP vil med fælles indsats kortlægge lavvandede områder i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum