Kulturarv i krig
For et år siden sendte præsident Putin russiske soldater ind i Ukraine. Siden har krig, flugt, død og ødelæggelse brat ændret hverdagen for ukrainerne og invasionen har påvirket politik og økonomi i hele Europa.
Præsident Putin begrundede invasionen af Ukraine med, at Ukraine aldrig har været et selvstændigt land, men altid har været en del af Rusland. En udlægning af historien, som ukrainerne er helt uenige i og kæmper stærkt imod, mens de under bombninger og plyndringer forsøger at bevare og beskytte den kulturarv, som fortæller deres version af historien om Ukraine.
Moesgaard Museum tager i øjeblikket vare på noget af den kulturarv, som i Ukraine har stor betydning for fortællingen om landets historie. Det drejer sig om en lang række genstande fra fire ukrainske museer, som museerne havde udlånt til sidste års store særudstilling på Moesgaard, RUS -vikinger i øst. Særudstillingen om de skandinaviske vikinger, som drog øst på blandt andet til Ukraine, åbnede blot få uger før Ruslands invasion, og dermed stod Moesgaard med en særudstilling, der pludselig fik en helt ny aktualitet og betydning. Da udstillingen lukkede i september bad de ukrainske museer Moesgaard om ind til videre at tage vare på de udlånte genstande, indtil situationen igen er sikker i Ukraine.
Onsdag 22. februar markerer Moesgaard Museum årsdagen for invasionen i Ukraine med et arrangement, hvor museets direktør Mads Kähler Holst og udstillingsudvikler Pauline Asingh vil fortælle om, hvordan den russiske invasion påvirkede arbejdet med RUS-udstillingen. De vil også give et indblik i de overvejelser og dilemmaer, som de stod med, da særudstillingen tiltrak sig massiv interesse fra begge sider i konflikten.
Mads Kähler Holst og Pauline Asingh har løbende kontakt med museerne i Ukraine og vil denne aften også fortælle om situationen for museerne lige nu og hvordan de kæmper for at sikre kulturarven i landet mod ødelæggelse eller plyndring.
Arrangementet foregår fra kl. 19.00 – 20.30 i auditoriet på Moesgaard Museum. Billetter skal købes på forhånd i museets webshop.
Nøgleord
Kontakter
Bodil JensenKommunikationschef
Tlf:20 46 63 73bj@moesgaardmuseum.dkBilleder
Information om Moesgaard
Moesgaard er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.
Følg pressemeddelelser fra Moesgaard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard
Moesgaard kåret som Danmarks bedste attraktion3.10.2024 11:57:39 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 3000 danskere har peget på Moesgaard Museum som vinder af den årlige Danish Travel Awards, som netop er blevet uddelt.
Oplev fortællingen om det største vendepunkt i menneskets historie2.10.2024 07:49:47 CEST | Pressemeddelelse
Moesgaards kommende særudstilling tager os 10.000 år tilbage i tid til dengang mennesket begyndte at dyrke jorden. På det tidspunkt opstår en helt ny og betagende gudeverden, som viser os, at menneskets måde at tænke, tro og leve på er radikalt forandret.
Moesgaard opruster på vidensområdet30.9.2024 08:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Moesgaard Museum hæver ambitionsniveauet for vidensområdet, som samles under én videnschef med ansvar for tre afdelinger, mens to nye faglige fyrtårne er hentet ind som afdelingsledere.
Presseinvitation til åbning af ’Moder Jord’ på Moesgaard11.9.2024 08:05:00 CEST | Presseinvitation
Moesgaard Museum inviterer pressen til åbningsreception for særudstillingen Moder Jord torsdag den 10. oktober 2024.
Sølvskat fra vikingetiden fundet nord for Aarhus19.8.2024 08:26:28 CEST | Pressemeddelelse
En ung arkæologistuderende fra Aarhus Universitet har fundet en spektakulær sølvskat med tråde til både Rusland, Ukraine og De Britiske Øer. Fundet understreger Aarhus’ position som et internationalt knudepunkt i vikingetiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum