Nyt biogasanlæg på Stignæs: Investerer en halv milliard
Indenfor for få år forventes første etape af et nyt biogasanlæg på Stignæs at kunne stå klar til at levere grøn biogas til op mod 30.000 naturgaskunder. Partnerskabet bestående af Biofuel Technology Grenaa ApS og E.ON har købt en 20 hektar stor grund i erhvervsområdet på Stigsnæs af Slagelse Kommune, og partnerne vil nu investere en halv mia. kr. i at bygge et nyt biogasanlæg. Forventningen er, at det nye anlæg på sigt vil skabe mellem 50 og 70 nye arbejdspladser, når det er fuldt udbygget, og ca. 150 arbejdspladser i byggeperioden.
"Vi har brug for mere grøn energi, hvis vi skal lykkedes med den grønne omstilling. Med det nye biogasanlæg tager vi et stort skridt i den retning samtidig med, at vi får skabt udvikling og arbejdspladser på Stigsnæs. Derfor er jeg også glad for investeringen, hvor grøn omstilling kombineres med nye arbejdspladser og vækst", siger borgmester i Slagelse Knud Vincents (V).
Planen er, at det nye biogasanlæg skal producere biogas, som kan sendes ud til kunderne via naturgasnettet, og dermed fortrænge den fossile naturgas og mindske Danmarks afhængighed af naturgas.
En helt ny teknologi i spil giver færre lugtgener
I modsætning til traditionelle biogasanlæg, der primært bruger gylle, skal det nye anlæg primært bruge halm. Allerede i fase et vil anlægget kunne omdanne ca. 150.000 tons briketteret halm pr. år til biogas og kun i meget mindre grad bruge flydende biomasse.
"Europa og Danmark har brug for mere vedvarende energi til både opvarmning og produktionsvirksomheder. Og derfor er der et stort behov for at få udbygget vores biogasproduktion, så vi får lokalproduceret stabil og vedvarende gas og bliver fri af russisk gas. E.ON har, sammen med partnere, drevet biogasanlæg i Danmark siden 2013, og med anlægget i Stignæs tager vi en helt ny teknologi i spil, når vi producerer af restproduktet fra halm", siger Peter Jonsson, CEO i E.ON Danmark.
Det nye biogasanlæg vil komme til at ligge tæt på Inter Terminals og de store bygninger på Stigsnæsværket og knap en kilometer fra Stigsnæs Erhvervshavn. Derfor er håbet også, at en del af den halm, som skal bruges på anlægget, kan leveres med skib i stedet for lastbil.
"Netop det med at finde attraktive lokationer tæt på havnenære områder giver projektet den styrke og mulighed for – til trods for at området Sjælland/Lolland-Falster har et stort potentiale af overskudshalm – at source briketteret halm fra andre steder i Danmark og Europa. Dette vil få en direkte positiv konsekvens på mængden af landtransport til anlægget, som naturligt vil blive mindre", siger Derya Topcu, CCO, Biofuel Technology A/S.
Projektet er opdelt i tre etaper, og forventningen er, at første etape kan stå klar inden for ca. to år, mens de sidste to etaper forventes kunne være færdigbygget inden for fem år.
Lokalplanen for området, hvor det nye biogasanlæg skal bygges, er allerede udlagt som erhvervsområde, og derfor kræver byggeriet ikke, at der skal udarbejdes en ny lokalplan. Købet er dog betinget af, at det nye biogasanlæg får en miljøgodkendelse. Derfor starter bygherre nu arbejdet med at lave en miljøkonsekvensrapport, som sammen med et udkast til miljøgodkendelse vil blive sendt i otte ugers høring, før det bliver afgjort, om ansøgningen kan imødekommes. Der bliver også lavet en arkæologisk undersøgelse af grunden, før byggeriet går i gang.
Fakta:
- Biogasanlægget på Stignæs forventes at give 50-70 arbejdspladser til området, når det står færdigt og 150 arbejdspladser i byggeperioden.
- Det nye anlæg vil bruge briketteret halm, et overskuds- og restprodukt fra halm. Det adskiller sig fra traditionelle biogasanlæg, der oftest bruger gylle fra landbruget, madaffald eller industriaffald.
- Anlægget forventes at komme i drift i 2025, hvis godkendelser m.v. går som forventet.
- Det er partnerne Biofuel Technology Grenaa ApS og E.ON, der står bag projektet og investeringen.
- E.ON ejer i forvejen 5 af Danmarks større biogasanlæg med partnere og står bag 10 % af Danmarks samlede biometanproduktion.
- Allerede i fase et vil anlægget kunne omdanne ca. 150.000 tons briketteret halm pr. år til biogas, men på sigt er det estimeret til at kunne gå op til 300.000 tons.
Flere oplysninger
Ønsker du flere oplysninger, så kontakt:
- Knud Vincents, Borgmester, Slagelse Kommune, tlf.: 20 45 97 98
- Derya Topcu, CCO/Commercial Director i BFT A/S, tlf.: 21 49 56 77
- Presse: Vibeke Agerdal Kristiansen, Head of PR & Public Affairs, E.ON, tlf.: 30 38 61 64, Vibeke.agerdal@eon.dk
Nøgleord
Kontakter
Vibeke Agerdal KristiansenHead of PR & Public Affairs
Tlf:30386164vibeke.agerdal@eon.dkBilleder
Information om E.ON Danmark
Energi til mere
E.ON Danmark leverer bæredygtige energiløsninger og rådgivning til danskerne. Vi udvikler, bygger og driver ladeløsninger til din elbil og fjernvarme til dit hus, lejlighed, virksomhed eller kommune. Vi omdanner restprodukter til biogas til gasnettet og omstiller den tunge transport til biogas og el. Med baggrund i vores mange år på markedet, solid kapital i ryggen og vores dygtige specialister kan vi rådgive dig til at vælge de bedste energiløsninger.
Vi stræber altid efter at være en attraktiv leverandør, samarbejdspartner og arbejdsplads. Her hjælper vi hinanden på tværs af afdelinger, så du kan få den bedste service og mest fleksible løsninger.
Vi giver dig energi til mere.
Følg pressemeddelelser fra E.ON Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra E.ON Danmark
E.ON Drive og Henrik Wessel gør det nemt for nye elbil-ejere med hjemmelader og serviceaftale i ét13.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu gør bilforhandler Henrik Wessel A/S det endnu nemmere for nye elbil-kunder at blive godt kørende. Det sker med et nyt skræddersyet koncept, som kombinerer de velkendte serviceaftaler på biler med en hjemmeladeboks fra E.ON Drive, som installeres omkostningsfrit hjemme hos kunden på privatadressen.
Slip for roaming når du skal på ferie i elbil - E.ON giver danskerne fast pris gennem Europa7.6.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
E.ON Drive gør det nemmere at køre på tværs af Europa, når alle deres danske kunder kan lade elbilen op på E.ON Drives ladenetværk i Europa til samme pris, som de lader til i Danmark.
Strategisk samarbejde om solceller på taget og ladestandere til elbiler vil forbedre XL-Byg Knud Larsens klimaregnskab7.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
XL-Byg Knud Larsen og E.ON Drive har netop indgået en stor og ambitiøs samarbejdsaftale, der skal sikre trælasten en mere bæredygtig profil, optimale ladeforhold for egne biler og butikkens kunder samt favorable aftaler om hjemmeladning til personalet.
Ferien er reddet: Ny aftale sørger for sikker opladning af elbilen til Interesseforeningens sommerhusgæster14.3.2024 10:55:17 CET | Pressemeddelelse
Med flere og flere elbiler på vejene øger behovet for ladebokse til gæster i sommerhuse landet over. Tidligere var det adgang til wi-fi, der kunne afgøre familiens valg af sommerhus, nu er det i højere grad adgang til egen ladeboks.
E.ON opkøber Ingeniør Huse A/S1.2.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Målet er at accelerere udbygningen af fjernvarme og skabe et CO2-neutralt Europa.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum