Jagten på det ukendte går ind i vinterferien på Steno Museet

I et laboratorium på Aarhus Universitet står en imponerende samling af robotter til arktisk klimaforskning. De mest spektakulære af robotterne rykker nu ind på Steno Museet i vinterferien, hvor de for første gang præsenteres for offentligheden.
Undervandsrobotter rykker klimaforskningen fremad
Claus Melvad er ekspert i mekatronik til klimaforskning på Aarhus Universitet. Det er hans studerende, som har udviklet undervandsrobotterne.
"Vi er enormt stolte over vores samling og for første gang at kunne vise den for et bredere publikum,” fortæller han. ”Opfindelserne har rykket klimaforskningen et stort skridt frem, fordi vi nu har langt bedre muligheder for at undersøge, hvad der sker, når isen smelter på vores nordlige halvkugle. Vi håber, at vi kan skabe en begejstring for teknologi hos børnene og formidle viden om global opvarmning til familierne på en ny og meget konkret måde.”
I Planetariet kan man komme med på polarekspedition i Ishavet med to ingeniørstuderende. De er på en mission, hvor de med deres specialbyggede undervandsrobot skal se, om det kan lykkes for første gang nogensinde at lave en 3D-skanning af et isbjerg under havoverfladen.
Særlige sten på Steno Museet
Sten hører til de gratis glæder, de har mange former og farver, og kan samles alle steder. I vinterferien på Steno Museet kan hele familien blive klogere på forskellige sten, hvor nogle har de vildeste farver, andre kan bøjes, nogle er selvlysende og én er måske en meteorit? Et helt hold af steneksperter fra Institut for Geoscience står klar med masser af sten, der er flere millioner år gamle. Det er en gavebod af historier og viden om sten, og steneksperterne kan med begejstring fortælle om dem alle i børnehøjde. På udvalgte tidspunkter kan de besøgende også kigge forbi med deres yndlingssten og få en snak med lektor Thomas Ulrich fra Institut for Geoscience om den.
”Vores jordklode er bygget op af sten, selvom man måske ikke tænker så meget på det,” siger Thomas Ulrich. ”Og alle sten har deres egen historie. På Steno Museet i vinterferien vil vi vise, hvordan vi afslører den historie. Med nogle gode eksempler formidler vi det ukendte, der ligger dybt i jorden eller højt oppe i bjergene. Vi håber, at mange vil komme forbi og få et helt nyt syn på sten. Så vil man værdsætte den næste sten, man finder, meget mere.”
Med blikket mod stjernerne
Planetarieinspektør på Steno Museet Aase Roland Jacobsen har en fortid som dino-forsker i Canada. I vinterferien på Steno Museet kombinerer hun sine kompetencer og fortæller både dino-historier på udvalgte tidspunkter og står for forskellige rumaktiviteter.
”Rumstationen ISS er et af omdrejningspunkterne for denne vinterferie, for i 2023 skal den danske astronaut Andreas Mogensen igen rejse ud i rummet,” siger Aase Roland Jacobsen. ”På Steno Museet har vi linet op, så hele familien kan trække i rumdragten og sammen med et stjernegulv, den hjemmebyggede stenokapsel og en stjernevæg med en rumstation lege, at de er i rummet. Sammen med spændende rumaktiviteter sætter vi på den måde fokus på astronomi og Andreas Mogensens mission. Og ja, så har jeg ladet mig overtale til at fortælle lidt om dinoer i starten af ugen, hvor jeg står på sten-standen sammen med Institut for Geoscience.”
Fakta
Steno Museet
C. F. Møllers Allé 2
8000 Aarhus C
Vinterferien 2023 "Jagten på det ukendte" lørdag 11.2-søndag 19.2 2023
Gratis adgang under 18 år. Voksne 50 kr.
Alle aktiviteter er hver dag kl. 10-16 med mindre andet er nævnt.
Der tages forbehold for ændringer.
Program
Den gådefulde jagt
Kom på sporet af det ukendte rundt på museet.
Jordens dybe hemmeligheder
Dyk dybt ned under Jordens overflade, og opdag de mange mineraler og bjergarters hemmeligheder.
Mandag-fredag kl. 11-16
Klap en dinoknogle
Gratis, når entréen er betalt.
Vis os din yndlingssten
Lær din yndlingssten nærmere at kende. Har du en sten, som du gerne vil vide, hvad er? Hvor kommer den fra? Kan den være supersjælden? Er det måske en meteorit? Med stenekspert og lektor ved Geoscience Thomas Ulrich. Tag din bedste sten under armen, kom forbi og hør den spændende historie om den.Onsdag kl. 14-15.30 og torsdag kl. 13-14.30
Med Institut for Geoscience, Aarhus Universitet, som uddanner fremtidens geologer og geofysikere.
Lav fantastiske film i vilde verdener
Besøg Lavaplaneten, dyk ned på bunden af Ishavet eller tag på ekspedition i junglen. Lav din egen stopmotion-film.
På rejse i rummet
Træk i rumdragten, og snup en selfie, mens du svæver mellem stjerner og planeter
Livet på en rumstation
Hvad kan astronauter gøre for at holde deres krop i form? Lav udfordrende rumaktiviteter.
Dyk ned i vandet
Undersøg vand og is.
Med robotter i Ishavet
Tag med på en forunderlig rejse under havets overflade.
Forestillinger i Planetariet hver dag kl. 12 og kl. 14. Fra 6 år. Gratis efter først-til-mølle, når entréen er betalt. Se robotterne og lav sjove aktiviteter.
Med AU Engineering, Aarhus Universitet
Udforsk kuglebanerne
Byg op og ned og rundtomkring. Prøv dig frem og leg med vilde kuglebaner.
Opdag stjernehimlen
Få en stjerneoplevelse om vinterhimlen i Planetariet hver dag kl. 11, 13 og 15.
Pris 30 kr. når entréen er betalt. Fra 6 år
Rejsen fortsætter i Væksthusene
Peter Holms Vej
8000 Aarhus C
Tag på en spændende rejse ind i de dybe bjergskove og ud i den barske ørken. Hvad finder du på din fantastiske rejse Jorden rundt? Mandag-fredag kl. 9-16, lørdag-søndag kl. 10-17. Væksthusene i Botanisk Have. Gratis entré.
Fakta
Læs mere og se program https://sciencemuseerne.dk/steno-museet/oplevelser-paa-museet/vinterferie
Vinterferien 2023 på Steno Museet er udviklet i samarbejde med Institut for Geoscience, Aarhus Universitet og AU Engineering, Aarhus Universitet
Kontakter
Kommunikationskonsulent ved Science Museerne, Aarhus Universitet, Trine Bjerre Mikkelsen
tbm@sm.au.dk mobil 93508248
Billeder






Links
Information om Aarhus Universitet Science Museerne
C. F. Møllers Allé 2
8000 Aarhus C
87155415https://sciencemuseerne.dk/
Om Science Museerne, Aarhus Universitet
Steno Museet i Universitetsparken og Væksthusene i Botanisk Have Aarhus hører under Science Museerne, som også omfatter Herbariet i Universitetsparken samt Ole Rømer-Observatoriet. Science Museerne hører under Faculty of Natural Sciences, Aarhus Universitet.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Science Museerne
Stjerneregn over Aarhus-observatorie ved højlys dag26.9.2023 10:54:56 CEST | Pressemeddelelse
Ole Rømer Observatoriet åbnede i går mandag 25. september med taler, rundvisninger og børn, der plantede stjerner
Stjerner i Aarhus: Ole Rømer Observatoriet klar til genåbning30.8.2023 12:45:15 CEST | Pressemeddelelse
Fra mandag 2. oktober kan man igen kigge på stjerner og planeter gennem observatoriets teleskop, lytte til stjernefortællinger og opleve astronomi på nært hold.
Mærk suset, når Andreas Mogensen rejser ud i rummet16.8.2023 10:04:10 CEST | Pressemeddelelse
Kom til rumfest med launch-event på Steno Museet, når den danske ESA astronaut Andreas Mogensen fredag 25. august 2023 rejser ud i rummet. Gratis adgang og ingen tilmelding.
Rumfest med udstillingsåbning og launch på Steno Museet8.8.2023 12:16:48 CEST | Pressemeddelelse
Oplev åbning af udstillingen ”Rumstationen – på mission med Andreas Mogensen” tirsdag 15. august 2023, og mærk suset fredag 25. august 2023, når den danske astronaut Andreas Mogensen sætter sig i førersædet på en SpaceX Falcon 9-raket.
Styrk hjernen i sommerferien med sciencesjov og stjerneoplevelser 14.6.2023 08:57:01 CEST | Pressemeddelelse
Tag familien med på en aktiv sommerferie med hjernefitness på Science Museerne. Træn de små grå med astronomi, naturoplevelser i biodiversitetens tegn og andet spændende science, når Væksthusene og Steno Museet slår dørene op for sommerens spændende museumsaktiviteter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum