Udenrigsministeriet

Danmark leder nordisk beredskabsteam i Tyrkiet

Del
Danmark sender en operativ koordinationsenhed til Tyrkiet for at hjælpe med redningsarbejdet efter gårsdagens jordskælv. Enheden består af medlemmer fra Danmark, Sverige og Finland og ledes af Beredskabsstyrelsen.

I går blev Danmark udpeget af EU's Emergency Response Coordination Centre (EU’s civilbeskyttelsesmekanisme) (ERCC) til at lede udsendelsen af et teknisk team til Tyrkiet. Teamet skal være med at til hjælpe med EU's samlede humanitære indsats i kriseområdet. Det tekniske team (TAST, Technical Assistance and Support Team), som udsendes i dag, er en højt specialiseret enhed, der bidrager til at sikre kommunikations- og forsyningslinjer, så nødhjælp kan komme frem.

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen udtaler:

"Det er en dybt tragisk situation, familier har mistet alt, og de menneskelige omkostninger er kolossale. Jeg er derfor glad for, at Danmark kan byde ind med at løse en konkret opgave, som der er stor efterspørgsel på. TAST-enheden vil være med til at forstærke koordineringen af den humanitære indsats på jorden, så de mange humanitære aktører, der er til stede, kan redde ofrene ud af murbrokkerne, så hurtigt som muligt. Det er vigtigt, at vi handler hurtigt, da de næste timer og dage er afgørende. Det er derfor godt, at Danmark kan være hurtigt ude, når behovet er stort.”

TAST-teamet består af beredskabspersonel med baggrund i logistik, IT og telekommunikation og eksperterfaring med humanitære indsatser. TAST består af både kontor, koordinations- og indkvarteringsfaciliteter og vil danne en basecamp, så nødhjælpsarbejderne har et sted at være, alt i mens redningsarbejdet pågår.

Det danske bidrag indgår i en fælles nordisk team. Der udsendes i alt omkring 12 mand fra Sverige, Finland og Danmark. Beredskabsstyrelsen udsender en teamleder, og har det overordnede ledelsesansvar for indsatsen.

Baggrund

Mandag den 6. februar klokken 04.19 lokal tid (02.19 dansk tid) blev det sydøstlige Tyrkiet og nordlige Syrien ramt af et voldsomt jordskælv. Epicenteret var ved den tyrkiske millionby Gaziantep. Jordskælvet målte 7,7 på richterskalaen og er derved det voldsomste af sin slags i Tyrkiet siden 1939. Et efterskælv på 7,6 på richterskalaen har bidraget til en yderligere forværring af situationen. Området har på det seneste været ramt af kraftig snefald og nattefrost, hvilket besværliggør redningsarbejdet.

Der er fortsat ikke et fuldt overblik over konsekvenserne. Seneste oplysninger er, at 3419 har mistet livet i Tyrkiet, mens sårede tæller 20.5334. Den syriske regering har oplyst, at 430 er bekræftet døde og mere end 1.000 er sårede. Dog behæftet med en høj grad af usikkerhed. Tabstallene stiger løbende, som rydningsarbejdet igangsættes. Jordskælvet har også medført massive ødelæggelser på infrastruktur og bygninger. På nuværende tidspunkter rapporteres der om mere end 11.302 ødelagte bygninger i Tyrkiet.

For yderligere henvendelser:
Udenrigsministeriets pressevagt på tlf. 61 97 92 47 (ikke SMS) eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Joint Actions to Further Counter the Shadow Fleet19.6.2025 15:30:00 CEST | Pressemeddelelse

We, the Foreign Ministers and government representatives of Belgium, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Iceland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Sweden, and the United Kingdom have met today to address the challenge posed by the Russian shadow fleet. We call for further joint and coordinated action to effectively address Russian attempts to circumvent international sanctions. Russia’s destabilising actions have strengthened our resolve to protect maritime security, safety, the marine environment and freedom of navigation in accordance with international law. We are particularly concerned about stateless vessels and falsely flagged vessels. Stateless vessels, including those falsely claiming to fly a flag, do not have a responsible flag state and are not entitled to rights under the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation. If vessels fail to fly a valid flag in the Baltic Sea and the North Sea, we will take a

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye