Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Dørene til et nyt grønt Nordsøeventyr er nu åbne

Del
De første tilladelser til storskala lagring af CO2 i den danske del af Nordsøen er på plads. Eventyret begynder i 2025, og fra 2030 kan op mod 13 mio. tons CO2 årligt blive pumpet ned i undergrunden.

Listen over, hvad den danske undergrund kan bruges til, bliver kun længere og længere. Siden 1970’erne har vi hentet olie, gas og andre råstoffer fra den danske undergrund.

50 år senere vender vi processen på hovedet og begynder i stedet at bruge under-grunden som et lager for den CO2, vi og andre lande producerer – og nu gør vi det i storskala.

De første tilladelser til CO2-lagring i storskala er netop faldet på plads, og de er gået til virksomhederne INEOS og Wintershall DEA samt TotalEnergies, som anslår, at op mod 13 mio. tons CO2 årligt vil tage turen ned i den danske undergrund fra 2030.

”Den danske undergrund har åbnet dørene til et nyt, grønt erhvervseventyr med en kundebase, der strækker sig over hele Europa. Vi kan endelig komme i gang med den del af arbejdet, der giver jord under neglene, sender CO2 ned i undergrunden og hjælper os med at nå vores klimamål. Industrialiseringen af CO2-lagring betyder, at det nu bliver større, end vi selv kan gøre det, og at det bliver billigere for os at nå vores klimamål,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Med tilladelserne kan arbejdet sættes i gang med det samme.

Lagring på land
Det er ikke kun i Nordsøen, at der bliver arbejdet på fangst og lagring af CO2. Ved Stenlille på Vestsjælland er Gas Storage Denmark i fuld gang med at forberede CO2-lagring på land – et pilotprojekt, der følger fra Aftale om rammevilkår for CO2-lagring i Danmark.

Da aftalen blev indgået, lød vurderingen, at det ville være muligt at lagre 0,5 mio. tons CO2 om året i fem år.

Men der er faktisk plads til meget mere. Derfor bliver pilotprojektet nu udvidet fra i alt 2,5 mio. tons til 10 mio. tons CO2.

”Den helt åbenlyse gevinst er for klimaet. Men det giver også et spændende indblik i potentialet for lagring af CO2 på land, som jeg glæder mig til at følge med i, så vi bedst muligt kan understøtte både undersøgelser og udvikling,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Udvidelsen af pilotprojektet betyder også, at det løber i tyve år stedet for de oprindelige fem år.

Fakta
• INEOS og Wintershall DEA har med Project Greensand vurderet, at de kan lagre 1,5 mio. tons CO2 om året inden udgangen af 2025 og op mod 8 mio. i 2030.
• De samlede investeringer i Project Greensand er 455 millioner kroner. Af dem har staten investeret 206,61 millioner kroner.
• TotalEnergies forventer med Bifrost at kunne lagre mere end 5 mio. tons CO2 om året fra 2030. De undersøger muligheden for at udvide.
• De samlede investeringer i Bifrost er 157 millioner kroner. Af dem har staten investeret 75,68 millioner kroner.

Information om Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K

41723805http://kefm.dk

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Forbrug og produktion skal følges ad: Køreplan for energieffektivitet er landet11.6.2024 11:04:08 CEST | Pressemeddelelse

Energieffektive løsninger kan reducere det fossile energiforbrug, understøtte forsyningssikkerheden og sænke energiomkostningerne for forbrugere og virksomheder. I dag har regeringen præsenteret en køreplan for energieffektivitet, der bl.a. viser vejen til, hvordan Danmark vil opfylde EU’s energisparekrav, og giver et overblik over den kommende proces for implementering af bygningsdirektivet. Køreplanen skal også brede dagsordenen ud over sektorer og bidrage til, at vi bruger energien smartere og med omtanke.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye