Kræftens Bekæmpelse

Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph får Kræftens Bekæmpelses Hæderspris

Del
Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolph er modtagere af Kræftens Bekæmpelses Hæderspris. De får prisen for at nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, når man rammes af kræft.
Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Iværksætter Andrea Elisabeth Rudolph og skuespiller Esben Dalgaard har begge brugt sociale medier til at kommunikere åbent og ærligt om deres kræftsygdom. Det er årsagen til, at de modtager Kræftens Bekæmpelses Hæderspris, der hvert år gives til en person, gruppe, institution eller organisation, som har gjort en helt særlig indsats for kræftsagen.

De fortjener prisen, fordi de modigt og generøst har brugt deres personlige erfaringer og stemmer til at nedbryde tabuer, give håb og sætte ord på det, der er svært, forklarer Kræftens Bekæmpelses formand Helen Bernt Andersen.

- Både i pressen og på sociale medier insisterer Andrea og Esben på at dele deres barske virkelighed med sårbarhed og humor. De sætter ord på svære tanker og følelser, som alt for mange desværre kan nikke genkendende til, og på den måde sender de et signal til om, at ingen er alene eller forkerte, siger Helen Bernt Andersen, der overrakte Hædersprisen lørdag d. 4. februar, der er international World Cancer Day.

- Som offentlige personer har de en platform, hvor de kan nå ud til mange mennesker. Den har Andrea blandt andet brugt til at sætte fokus på senfølger efter barsk kemobehandling, mens Esben har udbredt kendskabet til modermærkekræft og mindet danske mænd om at huske at blive tjekket. Det og meget mere skylder vi dem en stor tak for, understreger hun.

’Det er så rørende og fantastisk’
- Det er meget overraskende og overvældende. Det er kommet bag på mig, at min historie kan være så kraftigt et spejl for andre, og det glæder jeg mig over hver eneste dag. Jeg har oplevet en positiv spiral, hvor jeg får så meget kærlighed tilbage. Det ønsker jeg også for andre, der bliver syge, siger Esben Dalgaard.

- Det er så rørende og fantastisk. Det føles på en måde lidt underligt at få sådan en pris, men det er dejligt, at det vi har sagt og fortalt har kunne bruges af andre, men jeg har også fået rigtig meget tilbage. Det vil jeg gerne sige tusind tak for, siger Andrea Elisabeth Rudolph og tilføjer:

- I starten handlede åbenheden på Instagram om at aftabuisere, fordi jeg fandt ud af, hvor stort et tabu, det er at have kræft. Man føler skyld og skam over at være til besvær, og man kommer ikke med glæde, men med ulykke og smerte til ens nærmeste. Jeg syntes, det var langt ude, at jeg hørte om folk, der skjulte for deres arbejdsplads, at de havde fået kræft. Det skal ikke være et tabu, for man kan ikke gøre for, at man får kræft.

Prismodtagerne siger det svære højt
Kommentarsporene på Instagram vidner om, at Esben Dalgaard og Andrea Elisabeth Rudolphs rå og upolerede skildringer gør et stort indtryk på deres mange følgere. For de følgere, der selv er ramt af kræft, kan opslagene meget vel have en endnu større betydning, mener Laura Rosenvinge Kjersgaard, psykolog og rådgiver på Kræftlinjen.

- Jeg tror, det appellerer til mange med kræft inde på livet, at Esben og Andrea viser sig så åbent og ærligt frem og også tør tale om det, der er svært eller grimt. Det kan også være befriende at se, at to kendte og succesrige mennesker, som vi er vant til at opleve i en meget poleret version, også kan blive ramt af kræft, og minde os om, at kræft er en sygdom, som vi alle kan få.

Det er 12. gang, Kræftens Bekæmpelse uddeler sin hæderspris på 50.000 kr. Med hædersprisen ønsker Kræftens Bekæmpelse at fremhæve den særlige indsats og det enestående eksempel, som kan inspirere andre til at give kræftpatienter optimal behandling, pleje og omsorg.
_______________________________________________________________________

Prismodtagernes blå bog

Andrea Elisabeth Rudolph, 46 år, iværksætter og stifter Rudolph Care
Blev i 2021 diagnosticeret med brystkræft og er siden blevet erklæret kræftfri. Har siden diagnosen åbent delt tanker om sit sygdoms- og behandlingsforløb på sociale medier, hvor hun lader folk komme helt tæt på og følge med i behandling, bivirkninger, bekymringer og ikke mindst håbet til stor inspiration for andre med kræft inde på livet.

Esben Dalgaard, 46 år, skuespiller
Blev i 2012 diagnosticeret med modermærkekræft. Kræften blev behandlet, og han mærkede ikke til den i årevis indtil foråret 2021, hvor kræften vendte tilbage. Har siden da brugt sin position til at skabe håb og bidrage med viden om behandlingsforløb og immunterapi i pressen og på sociale medier.

De seneste fem års Hædersprismodtagere

  • 2022: Overlæge og professor Mogens Grønvold, Bispebjerg Hospital, og overlæge og professor Per Sjøgren, Rigshospitalet.

  • 2021: Hædersprisen blev ikke uddelt på grund af corona-pandemien.

  • 2020: 20 patientforeninger og – netværk.

  • 2019: Dagligvarekæderne Aldi, COOP, Lidl, REMA 1000, Salling Group samt Magasin.

  • 2018: Tidl. statsminister Lars Løkke Rasmusen og tidl. formand for Danske Regioner Bent Hansen

Læs mere om tidligere modtagere af Hædersprisen:

Modtagere af Hædersprisen

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye