Sjove, gamle fastelavnsløjer på Færgegården
Engang var der god og alvorlig grund til, at man fejrede fastelavn. Det var den sidste aften, før der skulle fastes i 40 lange dage op mod påske. Så dagen og aftenen bød på fest og morskab. Og man spiste alt det, der allerede dagen efter var forbudt.
”Det er længe siden, man fastede op til påske, men fastelavnens pudsige traditioner har holdt ved. Når vi hver februar slår katten af tønden, pynter et fastelavnsris og spiser fastelavnsboller viderebringer vi traditioner, der går mange hundrede år tilbage i tiden” fortæller projektmedarbejder Maja Kvamm fra Færgegården.
Til fastelavnsløjer på Færgegården kan gæsterne opleve, hvordan man fejrede fastelavn i 17- og 1800-tallets Danmark. Klokken 11.00 og 13.00 starter et festligt fastelavnsoptog gennem museumshaven – og her vil man gennem leg, konkurrencer og smagsprøver opleve, hvordan de velkendte fastelavnstraditioner har udviklet sig.
Arrangementet varer 1-1,5 time og slutter naturligvis af med, at børnene slår katten af tønden. Maja Kvamm lover dog, at det ikke sker helt som i gamle dage, hvor man nogle steder i landet puttede levende katte i tønden.
Målgruppen er børn mellem 6 og 12 år, men hele familien er velkommen.
Man kan naturligvis også besøge Færgegårdens udstilling, uden at deltage i fastelavnsløjerne; museet er åbent alle dage i uge 7 klokken 11-15.
Få et overblik over de mange sjove vinterferieaktiviteter på ROMUs andre besøgssteder.
TID, PRIS, STED
13., 14. og 15. februar kl. 11.00 og 13.00. Turen varer 1-1,5 time
Børn gratis, Voksne kr. 50 (plus billetgebyr, billetter købes via Billetto)
Frederikssund Museum, Færgegården, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris.
Nøgleord
Kontakter
Maja KvammFrederikssund Museum Færgegården, Lejre Museum, Tadre Mølle
Tlf:+45 21 51 73 21majakv@romu.dkStine BlegvadRedaktørROMU
Kommunikation, presse, sociale medier
Billeder
Links
Information om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Sjældent og prægtigt hjelmfund cementerer Lejre-kongernes storhed16.1.2025 13:51:17 CET | Pressemeddelelse
I Lejre har detektorførere fundet et yderst sjældent stykke af en hjelm fra tiden lige før vikingetid. Det guldbelagte fragment med røde smykkesten har siddet på en af Skandinaviens mest prægtige hjelme og vidner om nære forbindelser til nuværende England og Sverige. Fundet kan opleves på Lejre Museum, når museet holder særåbent i forbindelse med vinterferien i uge 8.
Danmark får et nyt verdensarvscenter for Roskilde Domkirke2.12.2024 10:08:00 CET | Pressemeddelelse
Med donationer på over 125 millioner i ryggen er der nu grønt lys til et besøgscenter lige ved den ikoniske Roskilde Domkirke, der er på UNESCO’s Verdensarvsliste.
Sjældent bronzealderfund fra Værebro Ådal dukker op som detektorfund26.11.2024 08:50:49 CET | Pressemeddelelse
Kostbare offerfund fra slutningen af bronzealderen dukkede i foråret op ved en mose omkring Veksø. Blandt andet blev der fundet en halsring og et særligt formgivet sværd. Bronzealderen er en periode, der ellers sjældent giver lyd fra sig, så fundet er med til at kaste lys over overgangen til jernalderen, der bragte nye traditioner og tider med sig.
Kom i julestemning på hele Danmarks rockmuseum8.11.2024 09:10:55 CET | Pressemeddelelse
Igen i år bliver der skruet kraftigt op for julen på Danmarks rockmuseum, RAGNAROCK. Hele november og december kan man gå på opdagelse i alle tiders julemusik – både de store klassikere og de mere obskure numre. Kom og få kickstartet julestemningen med fællessang, fodpedal og kæmpe, kendte kravlenisser.
Lysfesten 2025 sætter mørket på pause og lyser på kulturens forbindelser4.11.2024 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den sidste fredag i januar iklæder Roskilde sig Lysfesten og fejrer, at lyset snart vender tilbage. Aftenen byder på smukke lysværker, det ikoniske optog med live musik og masser af muligheder for selv at lege med lyset.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum