Emirates

Emirates gennemfører testflyvning med bæredygtigt flybrændstof

Del
PRESSEMEDDELELSE: Verdens største internationale flyselskab, Emirates, har i dag testfløjet en Boeing 777-300ER med 100 procent bæredygtigt flybrændstof, kaldet SAF, i den ene motor. Flyvningen skete i samarbejde med motorproducenten, GE Aerospace og flyproducenten Boeing.

Mandag d. 30. januar 2023: I dag lettede en Emirates Boeing 777-300ER fra Dubai International. Det sker rigtig mange gange i løbet af en dag, men det specielle ved netop denne flyvning var, at den ene motor var tanket udelukkende med bæredygtigt flybrændstof, såkaldt 'SAF', der er en forkortelse for sustainable aviation fuel. Boeing 777'eren landede godt en time senere efter at have fløjet testturen langs Dubais kyst.

I øjeblikket er SAF godkendt til brug i alle fly, men må højst udgøre 50 procent og skal altså blandes med konventionelt flybrændstof.

Emirates' testflyvning, der er den første i Mellemøsten og Nordafrika drevet af 100 procent SAF, er et led i flyselskabets bredere bestræbelser på at reducere udledningen af CO2. Testen skete i samarbejde med GE Aerospace, Boeing, Honeywell, Neste og Virent, der har medvirket til at udvikle en blanding af SAF, der har samme egenskaber som konventionelt flybrændstof. I alt atten tons SAF, mikset af HEFA-SPK (hydroforarbejdede estere og fedtsyrer og syntetisk paraffinisk petroleum) leveret af Neste og HDO-SAK (hydrodeoxygeneret syntetisk aromatisk petroleum) fra Virent, skulle der til for at gennemføre dagens test. Den rene SAF-blanding blev påfyldt 777'erens ene GE90-motor, mens den anden motor blev påfyldt konventionelt jetbrændstof. 

Flyvningen demonstrerer, at den specifikke blanding af SAF er en både sikker og pålidelig brændstofkilde. Flyvningen øger samtidig den samlede mængde af industridata og forskning omkring SAF-blandinger – data, der igen baner vejen for standardisering og fremtidig godkendelse af 100 procent drop-in SAF som erstatning for flybrændstof – langt over den nuværende 50 procentgrænse.

Både GE Aerospace og Boeing glæder sig over testflyvningen, der bringer luftfartsbranchen tættere på den fælles IATA-målsætning om netto-nul CO2-emission i 2050.

Omar Arekat, Vice President, Commercial Sales and Marketing, Mellemøsten, The Boeing Company, nævner blandt andet, at SAF spiller en afgørende rolle i luftfartsindustriens målsætning om 'netto-nul i 2050', men at målsætningen kræver et stærkt samarbejde i luftfartsindustrien.

Har igangsat flere initiativer

Emirates har forpligtet sig til at støtte en række initiativer, der skal minimere flyselskabets CO2-emission, og Emirates har allerede gjort store fremskridt med hensyn til brændstofeffektivitet og -besparelse.

Flyselskabet støtter IATAs og branchens målsætning om 'netto-nul emissioner i 2050'. Emirates undersøger blandt andet mulighederne for at øge operationel brændstofeffektivitet, anvende SAF, anvende flybrændstoffer med lavt kulstofindhold (LCAF) og generelt anvende vedvarende energi.

Flyselskabet effektiviserer desuden allerede sit brændstofsforbrug ved at reducere unødvendigt forbrug af brændstof, hvor det er operationelt muligt. Et af de mest betydningsfulde indsatsområder er de såkaldte "flex tracks", flyruter beregnet på daglig basis for at give de mest effektive operationelle flyveforhold mellem specifikke destinationer. Flex tracks er særdeles hensigtsmæssige både i forhold til økonomi og miljø. Bestræbelserne har stået på siden 2003, og Emirates arbejder sammen med IATA på at udvide Flex track-systemet til at dække hele verden.

Første SAF-flyvning i 2017

Emirates' første flyvning med SAF-blandet jetbrændstof var i 2017, på en flyvning fra Chicago O'Hare lufthavn, ligeledes med en Boeing 777. Emirates modtog den første SAF-kompatible A380'er i 2020, og flyselskabet har desuden fløjet med SAF-blandet brændstof på ruten mellem Stockholm og Dubai siden 2020.

Læs den fulde (engelske) pressemeddelelse HER

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Emirates

Emirates
EmiratesHistorien om Emirates startede i 1985, da selskabet gik i luften med blot to fly. I dag råder Emirates over verdens største flåde af Airbus A380 og Boeing 777-fly, så selskabets rejsende kan nyde komforten ved flybranchens nyeste og mest effektive wide-body fly.

Emirates inspirerer rejsende over hele verden med et stadig voksende netværk af verdensomspændende destinationer, brancheførende underholdning ombord, regionalt inspireret køkken og service i verdensklasse.

Emirates flyver pt. til flere end 150 destinationer på seks kontinenter, og selskabet har fløjet på ruten København/Dubai siden 2011.

Læs mere her.

Følg pressemeddelelser fra Emirates

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Emirates

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye