Det Danske Filminstitut

'A House Made of Splinters' og 'Ivalu' Oscar-nomineret

Del
OSCAR 2023. Simon Lereng Wilmonts dokumentarfilm 'A House Made of Splinters' er nomineret til en Oscar i kategorien for bedste dokumentarfilm, og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens kortfilm 'Ivalu' er nomineret i kategorien for bedste kortfilm. Oscar prisoverrækkelsen finder sted den 12. marts i Los Angeles.
A House Made of Splinter / Final Cut for Real
A House Made of Splinter / Final Cut for Real

Holdene bag 'A House Made of Splinters' og 'Ivalu' kan nu booke billetten til Los Angeles. I dag tirsdag den 24. januar har det Amerikanske Filmakademi (AMPAS) nemlig udmeldt de nominerede film og filmfolk til den 95. Oscar-prisuddeling, der finder sted den 12. marts.

Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters' er nomineret i kategorien bedste dokumentarfilm og Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensens 'Ivalu' er nomineret som bedste kortfilm.

Claus Ladegaard, Filminstituttets direktør og formand for den danske Oscar-komité, siger:

"Man må igen tage hatten af for dansk film. Simon Lereng Wilmont har med dokumentarfilmen 'A House Made of Splinters' formået at skabe en film, der udstiller, hvordan den årelange krig i Ukraine har sat sig dybe spor og krævet sine ofre – især blandt børn, når familier splintres. Siden verdenspremieren for et år siden på Sundance-festivalen har filmen været vist på tværs af kontinenter, og nu bliver finalen til Oscar-fest i Hollywood. 

Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensen har med 'Ivalu' sammen formået at skabe en vigtig og poetisk fortælling fra Grønland om overgreb og selvmord. Det er fuldt fortjent, at den nu er Oscar-nomineret. 

Et stort tillykke til begge hold!"

A House Made of Splinters

Simon Lereng Wilmonts 'A House Made of Splinters' vandt prisen for bedste instruktion i World Cinema Documentary Competition på Sundance-festivalen i januar. 

Filmen er et tankevækkende indblik i livet i det østlige Ukraine, hvor den årelange krig har sat dybe spor og krævet mange ofre. Familier, børn og voksne er drevet ud i fattigdom og social armod, og det er ofte børnene, der betaler den højeste pris, når de svigtes og efterlades uden forældres omsorg. 

'A House Made of Splinters' er en opfølgning på 'Olegs krig – en barndom i krigens skygge' fra 2017, som også omhandler børns vilkår i det østlige Ukraine. Filmen er produceret af Monica Hellström for Final Cut for Real."

Ivalu

’Ivalu’ fortæller historien om Pipaluk, en ung pige fra en grønlandsk bygd, som er dybt påvirket af sin storesøsters forsvinden. Filmen følger Pipaluk, mens hun drømmer om en ravn, der fører hende til sin forsvundne søster. Da en ravn viser sig for hende en morgen, beslutter Pipaluk at følge den for at finde ud af, hvad der er sket med hendes storesøster. Grønlandske myter flettes ind i en poetisk rejse fuld af minder, der dækker over en barsk virkelighed.

Filmen er instrueret af Anders Walter og Pipaluk K. Jørgensen og er skrevet af Anders Walter, baseret på en grafisk novelle med samme navn, skrevet af Morten Dürr og Lars Horneman. Filmen er produceret af Rebecca Pruzan og Kim Magnusson for M&M Productions i samarbejde med Emile Hertling Péronard og Pipaluk K. Jørgensen for Polarama Greenland.

Danske Oscar-film

Fire danske film har vundet en Oscar i den internationale kategori:

Gabriel Axels 'Babettes gæstebud' i 1988, Bille Augusts 'Pelle Erobreren' i 1989, Susanne Biers 'Hævnen' i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Sidste år opnåede Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarfilm 'Flugt' hele tre Oscar nomineringer: som bedste internationale film, bedste dokumentarfilm og bedste animationsfilm. Martin Strange-Hansens 'On My Mind' var nomineret i kategorien for bedste kortfilm.

Herunder ses de danske kandidater i den internationale kategori ved de seneste ti Oscar-prisuddelinger. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2022 Flugt / Jonas Poher Rasmussen / Oscar-nomineret i 3 kategorier
2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder og Oscar-nomineret for Bedste Instruktør
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret

Over årene har Danmark også markeret sig ved Oscar-festen med kortfilm og dokumentarfilm.

Se Filminstituttets Oscar-oversigt.

Kontakter

Billeder

A House Made of Splinter / Final Cut for Real
A House Made of Splinter / Final Cut for Real
Download
Ivalu / M&M Productions
Ivalu / M&M Productions
Download

Links

Information om Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
Det Danske Filminstitut
Gothersgade 55
1123 København K

+45 3374 3400https://www.dfi.dk/

Det Danske Filminstitut er en kulturinstitution under Kulturministeriet. Vores mål er at skabe de bedst mulige vilkår for, at dansk film, spil og billedbårne fortællinger kan udgøre en bærende kulturfaktor med høj kunstnerisk kvalitet og kulturel værdi, og at fastholde dansk films stærke position i både ind- og udland.

Følg pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Danske Filminstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye