”Jeg er ikke den eneste”: Ny podcast, events og undervisning skubber til unges samtaler om sårbarhed og mistrivsel

”Vi vil skabe rum og fællesskaber, hvor sårbarhed og dialogen om mental trivsel får lov at fylde. Vi vil skubbe til de unges forståelse, åbenhed og viden gennem andre unges fortællinger. Hvordan føles social angst? Oplever andre stress i kroppen som mig? Hvordan fortæller jeg mine venner, at jeg ikke har det godt?”, forklarer Claire Mourier, projektleder i SIND Ungdom.
Gennem særligt unges personlige fortællinger sætter ”Jeg er ikke den eneste” fokus på at skubbe snakken om mental trivsel mellem unge i gang. Projektet løber fra januar 2023 til og med 2024.
Mistrivsel på skoleskemaet
”Vi vil nedbryde tabuet om psykisk sygdom og mistrivsel, og vi vil forsøge at få de unge til at føle sig mindre alene med deres sårbarhed. Vi vil have dem til at tale med hinanden om det, der kan være svært. Det gør vi med podcast, events og samtalesaloner, og så vil vi sætte mistrivslen på skoleskemaet på landets gymnasier”, siger projektleder i Psykiatrifonden Sarah Vadgaard.
Fik mod til at dele sin historie
Projektet bygger på fire aktiviteter: En podcastserie, en række events, samtalesaloner og undervisningspakker. Aktiviteterne er udvalgt på baggrund af det foregående projekt “Er jeg den eneste?”, som byggede på en podcastserie om psykisk sårbarhed blandt unge. Podcasten havde mere end 19.000 unge lyttere, og den affødte stærk feedback – de unge skrev, at det var rart med andre at spejle sig i, det gav mod til selv at dele sin historie, og det var lærerigt for dem, der ikke selv var bekendt med mental mistrivsel. På baggrund af podcasten blev der holdt et event og samtalesaloner, der skabte rum med plads til snak om psykisk sårbarhed.
Unge tynges af stress, lavt selvværd, angst og depression
I Danmark oplever flere og flere unge at kæmpe med deres mentale trivsel. Sundhedsprofilen 2021 viste endnu et kraftigt dyk for de 16-24-årige – i dag scorer fire ud af ti unge kvinder lavt på den mentale helbredsskala, mens det gælder for to ud af ti unge mænd. De unge tynges bl.a. af stress, lavt selvværd, følelsen af pres og kampen mod angst og depression. Samtidig er det stadig svært for mange unge at fortælle familie og netværk om deres sårbarhed. Med projektet "Jeg er ikke den eneste – samtaler om psykisk sårbarhed" rækker Psykiatrifonden og SIND Ungdom ud til unge i alderen 15-30 år. Det er unge, som lige nu kæmper med mental mistrivsel, eller som senere i livet vil opleve svære og tunge tanker hos sig selv eller andre.
“Jeg er ikke den eneste” er ligesom foregående projekt et tæt samarbejde mellem SIND Ungdom og Psykiatrifonden, som i partnerskab har kompetencerne og netværket til at løfte projektet på landsplan. Projektet gennemføres med støtte fra TrygFonden.
Nøgleord
Kontakter
Sarah Cecilie BossPressechef, Psykiatrifonden
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkBilleder
Information om Psykiatrifonden
Psykiatrifonden er en privat, sygdomsbekæmpende organisation. Vi kæmper for, at alle mennesker med psykisk sygdom og de, som er i risiko for at få det, mødes med forståelse og får den hjælp og rådgivning, de har brug for. I tide.
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Psykiatrien på rette vej – men langt fra i mål8.4.2025 12:25:56 CEST | Pressemeddelelse
Næste etape af 10-årsplanen for psykiatrien, som regeringen præsenterede i dag, er lovende og fortjener ros og anerkendelse, mener Psykiatrifonden. ”Men vi skal bygge fundamentet op – helt fra 0. Og vi er så langt bagud, at det formentlig slet ikke er gjort med det, vi bliver præsenteret for i dag”, siger direktør Marianne Skjold.
Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse
I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.
Psykiatrifonden efter ringe tal: Giv børn og unge ret til behandling under udredning14.3.2025 13:12:50 CET | Pressemeddelelse
I dag kom 2024-tallene for overholdelse af udrednings- og behandlingsretten. Og for børn og unge ser det fortsat uhyre ringe ud. ”På trods af de politiske tiltag er vi ikke kommet nogen vegne”, siger Psykiatrifondens direktør Marianne Skjold. Psykiatrifonden foreslår en ny ret til behandling under udredning.
Psykiatrifonden: Aftale om sammenlægning udløser ros og optimisme11.3.2025 15:59:51 CET | Pressemeddelelse
Aftalen mellem Danske Regioner og regeringen kommer til at forme sundhedsvæsenet i de fire fremtidige regioner, og set med patientens øjne er der grund til ros og stor optimisme, mener Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. Hun læser det som en ambition om en fuldstændig sammenlægning.
Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum