Red Barnet: Især piger søger hjælp efter digitale krænkelser
”Der er nogle hackere, der har fundet nøgenbilleder på min telefon. De truer med at sende billederne til alle, jeg kender, hvis jeg ikke giver dem penge.”
”Der bliver delt videoer af mig på en privat Instagramprofil, der hedder noget med sladder. De spreder åbenbart også rygter om mig. Jeg har lige fået det at vide af en veninde. Kan I hjælpe med at få videoerne fjernet?”
”For en måned siden var jeg til en fest, hvor jeg fik lidt for meget at drikke. Jeg endte med at have et blackout, men jeg kan huske, at jeg smed trøjen foran en gruppe af drenge. Drengene har så taget billeder af mine bryster. Jeg har hørt fra flere, at nogle af drengene stadig har dem. Ved ikke hvad jeg skal gøre?”
Sådan lyder nogle af de henvendelser, som SletDet Rådgivningen i Red Barnet har modtaget i løbet af 2022. Sidste år modtog rådgivningen i alt 1.980 henvendelser, og det er det højeste antal på et år og på niveau med året før.
Næsten en tredjedel af de personlige rådgivninger hos SletDet i 2022 drejede sig om seksualiserede digitale krænkelser som for eksempel ufrivilligt at få delt et nøgenbillede. Andre henvendelser drejede sig om afpresning, digital mobning og grooming.
Digitale krænkelser er hverdag for mange unge
SletDet Rådgivningen er Danmarks eneste professionelle rådgivning, der giver specialiseret hjælp til børn og unge, der har været udsat for digitale krænkelser. Og Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over, at så mange sidste år rakte ud til rådgivningen og fik hjælp. Selv om det høje antal også bekymrer.
– Ingen børn skal gå alene med det, hvis de oplever digitale krænkelser. Det kan ødelægge et helt ungdomsliv, hvis det ikke bliver stoppet, og børn og unge skal heller ikke bare acceptere, at hadefulde beskeder og krænkende billeder er en del af hverdagen online. Derfor er det godt, at så mange kontakter SletDet, siger Johanne Schmidt-Nielsen og tilføjer:
– Desværre ved vi også, at behovet for hjælp er massivt, og at alt for mange går alene med det. Jo mere vi fortæller børn og unge om, at der findes en professionel og specialiseret rådgivning som SletDet, og hvad den kan hjælpe med, jo flere kontakter os. Digitale krænkelser er ikke et problem for nogle få – det rammer børn og unge bredt.
Hun henviser til, at Red Barnet sidste år offentliggjorde en undersøgelse foretaget af Rambøll, der viser, at hver anden ung mellem 13 og 17 år, og hvert tredje barn mellem 9 og 12, år har oplevet digitale krænkelser inden for det seneste år.
Risiko for at drenge ikke får hjælp efter digitale krænkelser
Både børn og unge, forældre og fagpersoner, som lærere og pædagoger, kan kontakte SletDet Rådgivningen. Langt de fleste af henvendelserne omhandler piger. 70 procent af de sager, hvor kønnet på den digitalt krænkede er kendt af rådgivningen, drejer sig om piger, mens kun 30 procent handler om drenge.
Helt så skæv er kønsfordelingen dog ikke, hvis man ser på omfanget af digitale krænkelser. Ud af de børn og unge, som har oplevet en digital krænkelse, er 59 procent piger og 41 procent drenge. Det fremgår af en undersøgelse, som Red Barnet offentliggjorde sidste år.
Det overrasker ikke Carina Ringive, der er rådgiver på SletDet, at især piger søger hjælp. De er generelt mere vant til at tale om personlige oplevelser og derfor ofte overrepræsenterede i henvendelser til rådgivninger. Men hun understreger, det er vigtigt at have et fokus på drengene, som kan have sværere ved at søge hjælp.
– Alle børn og unge – uanset køn – har ret til støtte og rådgivning, hvis de er blevet krænket online. Der har i flere år været fokus på digitale krænkelser som noget, der rammer piger, men det billede skal vi have nuanceret. Ellers bliver det svært for den enkelte dreng at stå frem og sige, at han har oplevet noget ubehageligt og har brug for hjælp. Sådan skal det ikke være. Det arbejder vi også for at ændre i SletDet Rådgivningen med fx vores oplysningskampagner, siger Carina Ringive.
Finansieringen af SletDet er uafklaret
Siden 2016 har SletDet hjulpet børn og unge, der har fået delt private, grænseoverskridende eller krænkende informationer, billeder eller videoer på nettet uden samtykke, eller som har oplevet andre ubehageligheder online. Gennem årene har antallet af henvendelser været støt stigende.
I 2022 var der i over end en tredjedel af de personlige rådgivninger brug for mere end en enkelt samtale, og i næsten hver femte af de personlige rådgivninger har SletDet kontaktet sociale medier på vegne af brugeren for at få slettet materiale.
SletDet Rådgivningen er finansieret af offentlige midler, som med den midlertidige bevillingslov er forlænget til første kvartal af 2023. Fra april er størstedelen af rådgivningens finansiering uafklaret.
Fakta: Stigende antal henvendelser til SletDet Rådgivningen
- 2022: 1.980
- 2021: 1.974
- 2020: 1.319
- 2019: 707
- 2018: 277
- 2017: 417
- 2016: 326
Fakta: Det handler henvendelserne om
I 945 af de 1.980 henvendelser til SletDet i 2022 var der tale om personlige rådgivninger. Den primære årsag til disse henvendelser fordeler sig således:
- Seksualiseret digital krænkelse (fx ufrivillig deling af et nøgenfoto): 31%
- Tekniske funktioner/regler på sociale medier: 8%
- Bekymring om krænkelse: 8%
- Skoleopgave: 8%
- Hacking: 7%
- Trusler/afpresning (ikke seksuelt indhold): 6%
- Mobning: 6%
- Spørgsmål om lovgivning/rettigheder: 4%
- Grooming: 3%
- Offline problematik: 2%
- Falsk profil: 2%
- Chikane/stalking: 2%
- Konflikt/skænderi: 1%
- Andet: 16 %
Nøgleord
Kontakter
Laurids Bæk SimonsenPressechef
Tlf:2283 3692labs@redbarnet.dkLinks
Information om Red Barnet
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Vi redder børns liv. Vi beskytter og styrker dem. Vi kæmper for deres rettigheder. Vi er Save the Children – verdens førende uafhængige organisation for børn.
Red Barnet yder nødhjælp og forebygger katastrofer. Vi bekæmper vold, overgreb og mobning. Vi sikrer skolegang, opbygger fællesskaber og styrker børns modstandskraft. Vi arbejder politisk for de dårligst stillede børn og skaber debat om børns livsvilkår.
Følg pressemeddelelser fra Red Barnet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Red Barnet
Ny stor indsats skal styrke børns digitale dannelse i skole, fritid og hjem25.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
I dag går en ny platform i luften med den hidtil bredeste indsats for at styrke digital dannelse og trivsel hos børn og unge i Danmark. Skoler over hele landet får adgang til gratis undervisningsmaterialer og et ung til yngre-program, ligesom der er tilbud til fritidsklubber og familier. Bag indsatsen står On, der er et samarbejde mellem Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.
Red Barnet på Skolernes Trivselsdag: Et godt fritidsliv er afgørende for børns trivsel7.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et stort antal skoler - i alt 330 - sætter sammen med Red Barnet fokus på børns fritidsliv og hobbyer på Trivselsdagen den 7. marts. Et meningsfyldt fritidsliv spiller en vigtig rolle for børns trivsel, lyder det fra Red Barnet, som er begejstret over den massive interesse fra skoler over hele landet.
Skoleklasser hædres som vinderne af årets Mediekonkurrence5.3.2025 10:08:17 CET | Pressemeddelelse
I skarp konkurrence med hundredvis af andre skoleklasser fra hele landet står seks skoleklasser fra 6. til og 10. klasse tilbage som årets vindere af Mediekonkurrencen 2024. Bag konkurrencen står Red Barnet, Ole Kirk’s Fond, Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, der den 5. marts hædrer vinderne ved en stor fest i Pressen, JP/Politikens Hus i København.
Red Barnet: Amerikansk bistandstop får katastrofale konsekvenser for millioner af børn i verdens fattige og konfliktramte lande3.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
USA’s beslutning om at stoppe livsvigtig bistand vil få katastrofale konsekvenser for børn og deres familier i en række af lande i verden, hvor børns behov aldrig har været større. Organisationen forventer at skulle afskedige omkring 2300 medarbejdere globalt.
Dansk cykelstjerne bliver ambassadør for Red Barnet: Cykling blev min vej til trivsel21.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den professionelle cykelrytter og tidligere danske mester Mattias Skjelmose har som barn selv oplevet, hvordan det er at føle sig udenfor og ikke altid at passe ind i fællesskabet. Cyklingen blev hans vej ind i et godt fællesskab, og nu bliver han ambassadør for Red Barnet, fordi han gerne vil være med til at styrke børns trivsel.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum