Tønder Kommune

Madspild på skoleskemaet

Del
Højergård danner rammen, når 6. klasser fra Toftlund, Højer, Agerskov, Tønder, Øster Højst, Møgeltønder, Løgumkloster, Skærbæk og Bredebro skifter klasseværelset ud med skolekøkkenet. Formålet er at lære at begrænse madspild ved at lave lækre retter ud af råvarer, der alt for ofte havner i skraldespanden frem for gryden.

Tønder Kommune sætter nu madspild på skoleskemaet i samarbejde med Arla Fonden. Klima, grøn omstilling og ikke mindst madspild er at finde på den helt store dagsorden – også inden for skoleverden. Derfor skal en lang række 6. klasser i Tønder Kommune arbejde med madspild i praksis.

6.-klasse eleverne skal nemlig selv i sving, når de i løbet af Arla Fondens undervisningsforløb ’MADværkstedet Madspild’ får udleveret trætte gulerødder, stødte æbler og tørt brød. De skal tænke kreativt, og de skal have ’hands on’ for at udtænke og kokkerere madspildsretter til en fælles klassebuffet, der til slut kan nydes af de stolte elever.

- Jordnær undervisning, hvor eleverne sætter deres kompetencer i spil, kalder på elevernes kreativitet og opfindsomhed. De får lov at eksperimentere og udfolde sig og skabe noget unikt, som de kan være stolte af, fortæller stedfortrædende skole- og dagtilbudschef Lene Nørgaard Hansen og fortsætter:

- Hertil kommer vores ønske om at sætte den grønne omstilling på dagsordenen selv i børnehøjde. Eleverne kender til madspild fra deres hverdag – her får de redskaberne til at gøre noget ved det. Det styrker synet på egne muligheder for at handle og gøre noget godt.

Chips af tørre tortillapandekager og ’Karlas luksusdip’ på den sidste rest creme fraiche

Kun fantasien sætter grænser, når eleverne går i køkkenerne på MADværkstedet Madspild. Her er der nemlig ingen opskrifter eller manualer, som skal følges til punkt og prikke.

F. eks. vælger eleverne selv, om de bevæger sig ud i det salte eller det søde køkken, tilsmager med lige præcis de krydderier, som de synes passer til retten og udtænker af og til meget innovative anretninger, som får maden til at fremstå yderst indbydende.

Med kyndig vejledning fra Arla Fondens madunderviser afprøver eleverne altså nye idéer, teknikker og sammensætninger for på den måde at blive klogere på madspild. Den afprøvende tilgang lærer dem, at forskellige rester og overskudsråvarer kan blive til utallige af retter, hvis bare der krydres med en god håndfuld kreativitet. Og netop dét er vigtigt:

- I Arla Fonden har vi stor erfaring med at lade børn og unge finde på, smage til og prøve sig frem. Netop den metode giver dem både lyst til at lave mad og skaber en frihed i køkkenet, som er helt afgørende, når vi alle skal undgå madspild nu og i fremtiden, lyder det afslutningsvist fra Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.


TIL PRESSEN:Kom på besøg

Pressen inviteres hermed til at besøge MADværkstedet Madspild, der afholdes på Højergård tirsdag den 31. januar. Her laver elever fra Skærbæk Distriktsskole mad i tidsrummet 10:00 til 11:00, hvor der vil være gode fotomuligheder, ligesom det vil være muligt at interviewe Arla Fondens direktør Sanne Vinther og elever.

Adresse: Højergård, Torvet 1, 6280 Højer 

Fakta om madspild

  • I Danmark estimeres det, at der årligt spildes 814 tons fødevarer, der kunne have været spist
  • Madspild i danske husholdninger estimeres til at være 247 tons årligt
  • Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030
  • I en undersøgelse, foretaget af Epinion for Too Good To Go, svarer 46% at de vil mindske deres madspild, som følge af de store prisstigninger, der opleves netop nu
  • På verdensplan går næsten 40% af al mad til spilde

Kontakter

Information om Tønder Kommune

Tønder Kommune
Tønder Kommune
Wegners Plads 2
6270 Tønder

+45 74 92 92 92https://www.toender.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye