Salling Group genanvender daggammelt brød: Giver god smag og mindsker madspild

Daggammelt wienerbrød er som bekendt perfekt til træstammer og romkugler eller trøfler, men hvad der måske er ny viden for mange er, at daggammelt brød kan genanvendes i hvedebrød.Det reducerer ikke bare madspild, men tilfører først og fremmesten unik og lækker smag til brødet.
I føtex og Bilka, der er ejet af Salling Group, begyndte det egentlig i et forsøg på at give brødet en mere karamelliseret overflade. Foruden et mere smagfuldt brød har det resulteret i en yderst vigtig sidegevinst oveni. Varehusene sparer nemlig på energien, og samtidig har den nye måde at lave brød på også mindsket madspild.
Bilka og føtex genanvender i dag cirka 35 procent af hvedebrødet fra bagerne i varehusene, og lægger man delen fra trøfler/romkugler/træstammer oveni, så hedder det tal 50.
“Målet er, at vi skal lande på cirka 70 procent i alt. For at det kan lade sig gøre, skal vi have rugbrød med, og det arbejder vi hårdt på, men det er sværere på grund af allergener, som vi skal være påpasselige med,” siger Carsten Bach, udviklingschef i Salling Groups fælles bageri.
Den del af brødet, der ikke genanvendes, bliver kørt afsted til bioaffald. Det drejer sig om de produkter, hvor der er animalske produkter i som for eksempel flødekager og pølsehorn.
Da Salling Group gik i gang med projektet, blev det daggamle brød tørret i ovnen, men på grund af energikrisen, har man nu fundet ud af at bruge en liter vand til et kilo brød, som står i blød natten over, inden det bliver til nyt brød. På den måde er der mange fordele forbundet med den nye måde at lave brød på.
“For ikke at bruge ovnen mere end højest nødvendigt, blev vi nødt til at finde en anden løsning, og det er lykkedes nu,” siger Carsten Bach og fortsætter:
“Vigtigst af alt har det givet bedre smag, at vi genanvender brødet. At det så også har betydet, at Salling Group har mindre madspild, og at vi kan spare på energien ligger godt i tråd med virksomhedens fokus på mindre madspild.”
Lige netop kampen mod madspild er ét af Salling Groups fokusområder.
“Vi har en ambition og en målsætning om, at mest muligt mad skal lande på tallerkenen og ikke i skraldespanden, og derfor arbejder vi hele tiden på nye måder, så vi kan undgå madspild. Her er genanvendelsen af hvedebrød et godt eksempel på, hvordan en god idé kan være med til at mindske madspild,” siger Henrik Vinther Olesen, CSR-direktør for Salling Group.
FAKTA
- Bilka og føtex i hele landet anvender det daggamle brød til al slags hvedebrød
- Der bliver både en lys og en mørk brødcreme ud af det for at sikre, at allergener ikke bliver blandet sammen
- Ud af ét kilo dej er cirka de 7,5 procent af det fra genanvendt brød
- Ambitionen er, at 70 procent af det daggamle brød skal genanvendes – her er wienerbrød til træstammer/romkugler/trøfler også regnet med
Kontakter
Group CommunicationSalling Group
Tlf:8778 5002press@sallinggroup.comBilleder
Information om Salling Group
Med kæder som føtex, Bilka, Netto, Salling stormagasiner og BR arbejder vi i Salling Group for at gøre hverdagen bedre gennem gode indkøbsoplevelser, muligheder for job i hele landet og lettere vej til en ansvarlig livsstil. Knap 60.000 dedikerede kolleger i Tyskland, Polen og Danmark servicerer hver uge 10 millioner kunder.
Fordi vi er 100% ejet af Salling Fondene år, går en del af vores overskud tilbage til samfundet. Siden 2012 har Salling Fondene doneret mere end 1,9 mia. kroner til uddannelse, kultur, sport, socialt arbejde og andre gode formål.
Følg pressemeddelelser fra Salling Group
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Salling Group
Salling skriver historie og slår dørene op i København4.9.2025 09:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Stormagasinet Salling åbner for første gang dørene til et helt nyt Salling i hjertet af København – et mere kompakt format, men med samme høje ambitioner, kvalitet og service. Den historiske åbning falder sammen med Sallings 120 års jubilæum.
Netto til angreb på inflationsdrivere: Sænker prisen på dyre dagligvarer resten af året3.9.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Landets største dagligvarekæde sænker og låser prisen på fem af de varer, som er og har været hårdest ramt af fødevareinflationen.
Fra Tjele Gods til indkøbskurven: føtex med stor økologisk satsning29.8.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag kan føtex-kunder i hele landet lægge økologiske grøntsager og mejeriprodukter fra Tjele Gods i kurven. Det sker som led i det nye partnerskab, der skal gøre økologien mere tilgængelig for danskerne.
Hver anden dansker sover dårligt: Salling Group vil gøre nattesøvnen bedre13.8.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Med et helt nyt søvnunivers i Bilka - Salling NatteRo vil Danmarks største dagligvarekoncern gøre det nemmere at prioritere en god nattesøvn – og som en af de første i Norden lancerer dagligvarekæden nu også søvnprodukter med fiber, som er mærket og anbefalet af Asthma & Allergy Nordic.
Salling Seeds investerer 100 mio. kr. i østjysk innovationsfond12.8.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Salling Group investerer sammen med Aarhus Universitets Forskningsfond og to store østjyske aktører i en innovationsfond, der skal finde og dyrke innovative start-ups. Investeringen er samtidig den første i regi af Salling Seeds.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum