Lancering af Alliancen for fri abort: 24 organisationer markerer sammen 50-året for retten til fri abort i Danmark
Efter en lang debat både politisk og i samfundet blev loven om adgang til svangerskabsafbrydelse vedtaget af Folketinget i 1973. For at markere 50-året for retten til fri abort er 24 organisationer gået sammen i Alliancen for fri abort. Alliancen lanceres i dag på Christiansborg kl. 14.00 i samarbejde med Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder.
Formålet med alliancen er vidensdeling om rettigheden til fri abort, som skal være med til at starte en bred samtale politisk og i befolkningen. I løbet af 2023 vil alliancens partnere i fællesskab og hver for sig bidrage til en politisk og folkelig markering gennem kulturelle events, debatarrangementer, manifestationer og meget andet.
Samtidigt er det en nødvendig markering af solidaritet med de millioner af kvinder verden over, som stadig ikke har ret til at bestemme over deres eget liv og krop.
”I år er det 50 år siden, at Folketinget banede vejen for den fri abort i Danmark. Det var en historisk milepæl for kvinders ret til at bestemme over egen krop og liv, som vi ikke må tage for givet. Vi ser ude i verden, hvordan kvinders grundlæggende rettigheder trædes under fode. Herhjemme skal vi turde starte en folkelig og demokratisk samtale om retten til abort, så vi i fællesskab kan vurdere, om der er behov for en modernisering”, siger formand for Folketingets Tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, Mette Gjerskov.
”Muligheden for selv at bestemme hvornår man vil have børn, hvor mange og med hvem er fuldstændig afgørende for, at kvinder kan leve frie liv. Derfor handler retten til fri abort helt grundlæggende om kvinders ukrænkelige ret til selv at bestemme over egen krop og liv. At USA ikke som i Danmark i år fejrer retten til fri abort, minder os om, at vi ikke kan tage den slags rettigheder for givet,” siger forkvinde i Kvinderådet, Yildiz Akdogan.
”Retten til abort er altafgørende for at sikre sunde pige- og kvindeliv både fysisk, psykisk og socialt. Aborter er dog ikke uden omkostninger for den enkelte. Vi skal derfor prioritere faglig behandling og omsorg af høj kvalitet. Vi skal have respekt for hvad der er det rette valg for den enkelte og støtte hende i dette,” siger forkvinde for Jordemoderforeningen Lis Munk.
”Retten til fri abort er Sex & Samfunds historiske DNA. Efter 50 år synes vi, det er tid til, at vi igen får talt om den frihedsrettighed, som den fri abort er i Danmark og hvor stor værdi, den har for et ligestillet samfund. Vi håber, at vi kan få en saglig og omsorgsfuld samtale om den enkeltes ret til at træffe en afgørende beslutning, også selvom den er svær,” siger generalsekretær for Sex & Samfund, Majbrit Berlau.
"I 1971 arrangerede Dansk Kvindesamfund en lang række demonstrationer og høringer om abort, i dag løfter vi et intersektionel perspektiv med forskellige stemmer. Historisk set er minoritetsperspektivet blevet ekskluderet fra dialogen og aktivismen omkring reproduktive rettigheder. Dette er ikke tidspunktet til stilhed!” Siger næstforkvinde for Dansk Kvindesamfund. Natalia Eugenia Araya.
Læs mere om Alliancen for fri abort her:
Medlemmer af Alliancen for fri abort
Folketingets tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (TPN)
Sex & Samfund
Dansk Kvindesamfund
Kvinderådet
Jordmoderforeningen
Arbejdermuseet
Mødrehjælpen
Fritt val
Kvinfo
Museet KØN
Dansk Sygeplejeråd
Dansk Mandesamfund
Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi
Læger uden grænser
Sundhedsstyrelsen
Lægeforeningen
Institut for Menneskerettigheder
PlanBørnefonden
Venstres Ungdom
Unge Moderater
SFU
Radikal Ungdom
DSU
Rød-grøn Ungdom
Information om Sex & Samfund
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.
Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.
Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.
Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Ny ekspertgruppe skal styrke Danmarks rolle i global sundhed27.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række førende eksperter skal komme med deres anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive en stærkere spiller på den globale sundhedsscene.
Barnevognsmarch 2024: Gå for verdens mødre i fem danske byer6.5.2024 16:59:40 CEST | Pressemeddelelse
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor går hundredvis af forældre og børn med i Barnevognsmarchen 2024 for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår på Mors Dag d. 12. maj i København, Aalborg, Odense, Roskilde og Helsingør.
Sex & Samfund om ny abortlov: Historisk sejr for danske kvinders ret til egen krop3.5.2024 06:58:00 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal af Folketingets partier har indgået en aftale om en ny abortlov. Sex & Samfund glæder sig over nyheden.
Tuborgfondet støtter Sex & Samfunds nye indsats: Flere unge for samtykke1.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra Tuborgfondet vil frivillige i Sex & Samfund de næste 2½ år engagere unge fra hele landet til dialog om, hvordan vi får skabt en ny samtykkekultur. Det skal ske gennem oplysende events, kampagner og samtaleaktiviteter. Projektet har særligt fokus på, at alle unge - på tværs af køn, geografi og holdninger - føler sig inkluderet og inviteret ind i samtalen om samtykke.
Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse
Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum