Sex & Samfund

Lancering af Alliancen for fri abort: 24 organisationer markerer sammen 50-året for retten til fri abort i Danmark

Del
I 2023 er det 50 år siden, at danske kvinder fik fri abort i Danmark. En række aktører er gået sammen i en bred alliance for at markere det historiske år for kvinders ret til at bestemme over egen krop.

Efter en lang debat både politisk og i samfundet blev loven om adgang til svangerskabsafbrydelse vedtaget af Folketinget i 1973. For at markere 50-året for retten til fri abort er 24 organisationer gået sammen i Alliancen for fri abort. Alliancen lanceres i dag på Christiansborg kl. 14.00 i samarbejde med Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed og Rettigheder.

Formålet med alliancen er vidensdeling om rettigheden til fri abort, som skal være med til at starte en bred samtale politisk og i befolkningen. I løbet af 2023 vil alliancens partnere i fællesskab og hver for sig bidrage til en politisk og folkelig markering gennem kulturelle events, debatarrangementer, manifestationer og meget andet.

Samtidigt er det en nødvendig markering af solidaritet med de millioner af kvinder verden over, som stadig ikke har ret til at bestemme over deres eget liv og krop.

”I år er det 50 år siden, at Folketinget banede vejen for den fri abort i Danmark. Det var en historisk milepæl for kvinders ret til at bestemme over egen krop og liv, som vi ikke må tage for givet. Vi ser ude i verden, hvordan kvinders grundlæggende rettigheder trædes under fode. Herhjemme skal vi turde starte en folkelig og demokratisk samtale om retten til abort, så vi i fællesskab kan vurdere, om der er behov for en modernisering”, siger formand for Folketingets Tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder, Mette Gjerskov.

Muligheden for selv at bestemme hvornår man vil have børn, hvor mange og med hvem er fuldstændig afgørende for, at kvinder kan leve frie liv. Derfor handler retten til fri abort helt grundlæggende om kvinders ukrænkelige ret til selv at bestemme over egen krop og liv. At USA ikke som i Danmark i år fejrer retten til fri abort, minder os om, at vi ikke kan tage den slags rettigheder for givet,” siger forkvinde i Kvinderådet, Yildiz Akdogan.

Retten til abort er altafgørende for at sikre sunde pige- og kvindeliv både fysisk, psykisk og socialt. Aborter er dog ikke uden omkostninger for den enkelte. Vi skal derfor prioritere faglig behandling og omsorg af høj kvalitet. Vi skal have respekt for hvad der er det rette valg for den enkelte og støtte hende i dette,” siger forkvinde for Jordemoderforeningen Lis Munk.

Retten til fri abort er Sex & Samfunds historiske DNA. Efter 50 år synes vi, det er tid til, at vi igen får talt om den frihedsrettighed, som den fri abort er i Danmark og hvor stor værdi, den har for et ligestillet samfund. Vi håber, at vi kan få en saglig og omsorgsfuld samtale om den enkeltes ret til at træffe en afgørende beslutning, også selvom den er svær,” siger generalsekretær for Sex & Samfund, Majbrit Berlau.

"I 1971 arrangerede Dansk Kvindesamfund en lang række demonstrationer og høringer om abort, i dag løfter vi et intersektionel perspektiv med forskellige stemmer. Historisk set er minoritetsperspektivet blevet ekskluderet fra dialogen og aktivismen omkring reproduktive rettigheder. Dette er ikke tidspunktet til stilhed!” Siger næstforkvinde for Dansk Kvindesamfund. Natalia Eugenia Araya.

Læs mere om Alliancen for fri abort her:

https://www.friabort.com/

Medlemmer af Alliancen for fri abort

Folketingets tværpolitiske netværk for seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder (TPN)

Sex & Samfund

Dansk Kvindesamfund

Kvinderådet

Jordmoderforeningen

Arbejdermuseet

Mødrehjælpen

Fritt val

Kvinfo

Museet KØN

Dansk Sygeplejeråd

Dansk Mandesamfund

Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi

Læger uden grænser

Sundhedsstyrelsen

Lægeforeningen

Institut for Menneskerettigheder

PlanBørnefonden

Venstres Ungdom

Unge Moderater

SFU

Radikal Ungdom

DSU

Rød-grøn Ungdom

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse

Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.

Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv7.6.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

9 ud af 10 af de adspurgte i ny rapport svarer, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapporten er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund og har til formål at undersøge københavnernes oplevelser med grænseoverskridelser og diskrimination i hovedstadens natteliv.

Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform22.5.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye