Esbjerg Kommune

Esbjerg er klar til at gå forrest i kampen mod ensomhed blandt unge

Del
Esbjerg Kommune har sagt ja til at være en af tre kommuner, der sammen med Mary Fonden den 10. januar starter et ganske stort og meget ambitiøst ensomhedsprojekt, der skal gøre det nemmere at opspore svært ensomme unge og sikre, at de får tilbudt den rette hjælp.
Flere og flere unge oplever svær ensomhed, men i dag skal den unge selv tage første skridt til at bede om hjælp, og det er svært, når man i forvejen er i en sårbar situation. Med Lift tager vi det ansvar fra den unge, og lægger det over på os. Vi rækker ud til dem.  Foto: Ólafur Gestsson
Flere og flere unge oplever svær ensomhed, men i dag skal den unge selv tage første skridt til at bede om hjælp, og det er svært, når man i forvejen er i en sårbar situation. Med Lift tager vi det ansvar fra den unge, og lægger det over på os. Vi rækker ud til dem. Foto: Ólafur Gestsson

Gennem de seneste 10 år er andelen af unge i Danmark, der oplever ensomhed, steget markant. I dag sidder der i en gennemsnitlig gymnasieklasse tre unge mennesker, der kæmper med svær ensomhed. Den Nationale Sundhedsprofil 2021 viser tilmed at svær ensomhed kan gå hårdt ud over både helbred og livskvalitet og kan derfor risikere at trække lange spor ind i de unges voksne liv.

”Vi oplever utrolig mange unge, der især efter deres gymnasietid ender i dyb ensomhed, og det gør det svært for dem at tage skridtet videre i livet. Det er svært at opspore dem, før det ender så vidt, så derfor sagde vi straks ja til at være med i Mary Fondens projekt LIFT, da vi blev det tilbudt. Finder vi først de unge, der er ensomme, så kan vi også langt bedre hjælpe dem, så det håber jeg, at det her projekt kan hjælpe os med,” fortæller Lise Willer, direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune.

Nyt værktøj er nøglen

Der er udviklet et opsporingsværktøj i forbindelse med Lift, der skal bruges til at screene unge for ensomhed, og der er nu etableret et samarbejde på tværs af uddannelsesinstitutioner, frivillighedscentre og kommuner, der sikrer, at de unge modtager den rette hjælp og støtte hele vejen gennem deres forløb.

I Esbjerg Kommune er der pr. 1. februar ansat to Lift-vejleder, der skal samarbejde med de unge, de frivillige foreninger og med uddannelsesinstitutionerne, så de unge hjælpes bedst muligt. De to vejledere er ansat henholdsvis ved Frivillighuset Vindrosen og Esbjerg Kommune.

En vigtig rolle

Herudover har Esbjerg Gymnasium og Social- og Sundhedsskolen i første omgang takket ja til at være med i projektet. Det bliver her, at det nye opsporingsværktøj skal afprøves.

”Selvom vi har stor fokus på trivsel her på EG, så er jeg slet ikke i tvivl om, at vi har unge, der sidder og er meget ensomme. Nogle unge har endda aldrig haft en ven i folkeskolen, så da vi fik muligheden for at være med i det her projekt, takkede vi ja. For trives du ikke, så kan du heller ikke lære noget, og kan vi bare være med til at opspore fem ensomme unge hvert år og give dem en bedre hverdag, så er det, det hele værd,” siger Sune Ahrenkiel, rektor på Esbjerg Gymnasium.

Kombinationen af opspringsværktøjet og det opfølgende arbejde er en af grundene til, at SOSU Esbjerg er med:

”Ensomhed blandt unge er et område vi tager meget alvorligt. Vi bakker op om projektet, fordi vi mangler værktøjer der opsporer kvalitativt og direkte samarbejder med de tilbud der i forvejen. At indsatsen ikke har en slutdato, men i stedet hjælper de unge ind i varige fællesskaber, mener vi er vigtigt for at succesraten er høj,” siger Janni Krath, bæredygtighedsmedarbejder hos SOSU Esbjerg

Ud over Esbjerg Kommune deltager Vejle og Ballerup kommuner også i projektet. Ambitionen er, at projektet med tiden integreres i alle landets kommuner, så alle unge, der oplever ensomhed, bliver set og får tilbud om hjælp og støtte, der er tilpasset deres specifikke behov.

FAKTA

LIFT & Esbjerg Kommune

Lift er finansielt støttet af Lauritzen Fonden og Det Obelske Familiefond. Esbjerg Kommune finansierer selv ¼ stilling til projektkoordinering. Projektet finansierer LIFT-vejlederne.

Lift skal i første omgang afprøves og udrulles i tre kommuner i samarbejde med lokale frivilligcentre, Ventilen, DGI, DEFACTUM og Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Læs mere om LIFT hos Mary Fonden her.

Kontakter

Lise Willer, direktør Borger & Arbejdsmarked, mail: lipw@esbjerg.dk, mobil: 29644753


Sune Ahrenkiel, rektor Esbjerg Gymnasium, mail: sua@esbjerggymnasium.dk, mobil: 6086 6292


Janni Krath, bæredygtighedsmedarbejder SOSU Esbjerg, mail: jak@sosuesbjerg.dk, mobil: 21641091


Britt Schak Hansen, daglig leder af Vindrosen, mail: britt@vindrosen-huset.dk, mobil: 3035 1333

Billeder

Flere og flere unge oplever svær ensomhed, men i dag skal den unge selv tage første skridt til at bede om hjælp, og det er svært, når man i forvejen er i en sårbar situation. Med Lift tager vi det ansvar fra den unge, og lægger det over på os. Vi rækker ud til dem.  Foto: Ólafur Gestsson
Flere og flere unge oplever svær ensomhed, men i dag skal den unge selv tage første skridt til at bede om hjælp, og det er svært, når man i forvejen er i en sårbar situation. Med Lift tager vi det ansvar fra den unge, og lægger det over på os. Vi rækker ud til dem. Foto: Ólafur Gestsson
Download

Information om Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune
Esbjerg Kommune
Torvegade 74
6700 Esbjerg

76161616http://www.esbjerg.dk

Esbjerg er landets femtestørste by og Danmarks EnergiMetropol. Vi har sat ambitiøse klimamål og går forrest i den bæredygtige udvikling, hvor byen spiller en central rolle for hele Europas grønne kurs.

I Esbjerg Kommune er pionerånd og viljen til fremdrift en del af DNA'et, og der er ikke langt fra idé til handling. Vores nye mål for Esbjerg er at blive et fyrtårn inden for oplevelser og kultur. Her er allerede masser af spændende muligheder, og nu sætter vi turbo på, så endnu flere får øje på Esbjerg.

Danmarks ældste by, Ribe, ligger i Esbjerg Kommune, og her emmer det af kultur og charme, lige som stationsbyen Bramming er populær og driftig. Samtidig nyder Esbjerg Kommune godt af en perlerække af aktive landsbyer med stærke fællesskaber.

Følg pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Esbjerg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye