ROMUROMU

Roskilde hylder Lise Nørgaard med mindevandring

Del
Roskilde er stolt af Lise Nørgaards nære tilhørsforhold til byen. Roskilde Kommune markerer sammen med Roskilde Museum og andre aktører den landskendte journalist og forfatter med mindevandring og en stribe andre museums- og kulturaktiviteter
Mange har lagt blomster ved skulpturen af Lise Nørgaard på Algade i Roskilde. Stedet vil være en af de lokaliteter, der gøres stop under mindevandringen den 16. januar. Foto: ROMU
Mange har lagt blomster ved skulpturen af Lise Nørgaard på Algade i Roskilde. Stedet vil være en af de lokaliteter, der gøres stop under mindevandringen den 16. januar. Foto: ROMU

Lise Nørgaard var om nogen ikke bare sine forældres datter, men også Roskildes barn.

Derfor går Roskilde Kommune og Roskilde Museum nu sammen med flere andre aktører om at mindes Lise Nørgaard og den uomtvistelige betydning, hun har haft for byen.

Det sker særligt med en mindevandring mandag den 16. januar. Her kan man i næsten bogstavelig forstand gå i hendes fodspor. Desuden tager Roskilde Museum en række initiativer, som i de kommende uger sætter Lise Nørgaards liv og virke ind i en historisk sammenhæng.

Roskildes borgmester Tomas Breddam, der også er bestyrelsesformand for ROMU, som driver Roskilde Museum, siger:

”Lise Nørgaard er en stor inspiration for virkelig mange i Roskilde. Mange af hendes bøger, artikler, fortællinger og tv-serier tager afsæt i Roskilde og har givet rigtig mange gode oplevelser – samtidig med at Lise Nørgaard som person også har inspireret til at få maksimalt ud af livet”.

Borgmesteren byder velkommen og afslutter mindevandringen, hvor deltagerne blandt andet kommer forbi Lise Nørgaards første barndomshjem, faderens købmandsforretning, Roskilde Dagblad og statuen, der blev rejst i 2010 for hende på Algade. Undervejs vil en række forskellige repræsentanter for Roskildes kultur- og handelsliv holde korte taler om bysbarnets betydning.

Mindevandringen, der begynder i Bibliotekshaven og slutter på Roskilde Museum, er gratis at deltage i, men det er nødvendigt at tilmelde sig arrangementet på Billetto.

At mindevandringen for skaberen af den elskede tv-serie Matador holdes netop i Roskilde er ingen tilfældighed.

”Selvom Korsbæk var fiktion, så lagde Lise Nørgaard aldrig skjul på, at inspirationen i høj grad kom fra livserfaringer med rod i Roskilde. Hun begyndte sin livsbane her og har også valgt at blive stedt til hvile her. Tilhørsforholdet til Roskilde var og er noget ganske særligt”, siger museumsdirektør Morten Thomsen Højsgaard fra Roskilde Museum, der ser frem til at slå dørene op for flere aktiviteter om det berømte bysbarn.

Flere måder at mindes Lise Nørgaard

Har man ikke mulighed for at deltage i den gratis mindevandring den 16. januar, skal man således ikke fortvivle.

Allerede dagen efter begynder en hel serie af byvandringer, som inkluderer besøg på museet. Der er tale om en udvidet rute, der også kommer omkring flere af butiks- og magasinhistorierne på Algade.

Samme aften, tirsdag den 17. januar, indleder museet en foredragsrække om Lise Nørgaard, og første foredrag er med den kendte journalist Cecilie Frøkjær.

Ved det næste foredrag, 1. februar, er det den lokale journalist og forfatter Henrik Denman, som fortæller om Lise Nørgaard, og 9. februar er det historiker Peter Johan Yding Brunbech, som giver Matador en kærlig overhaling

Dertil kommer, at Roskilde Museum på prominent plads genudstiller det meget roste portrætmaleri af Lise Nørgaard, som den lokale kunstner Lars Rasmussen i 1990’erne netop skabte som et bidrag til Roskilde Museums samling – en idé, Lise Nørgaard først stillede sig undrende over for: ”Var det ikke bedre, I udstillede mit skelet”, var hendes reaktion ifølge kunstneren.

Roskilde Bibliotekerne fremhæver over for brugerne den brede vifte af udgivelser og bøger, som Lise Nørgaard står bag. Roskilde Arkiverne har lagt fotos af steder fra Lise Nørgaards ungdom på hjemmesiden.

Tilmelding til Roskilde Museums mindevandringer, foredrag mv. kan tilgås via Roskilde Museums hjemmeside og billetto.

Pressen velkommen ved mindevandring og særarrangement

I direkte forlængelse af mindevandringen i Roskilde den 16. januar vil portrætmaleriet af Lise Nørgaard, skabt af Lars Rasmussen, blive præsenteret ved et arrangement for særligt indbudte – og er derefter en del af museets udstilling for offentligheden.

Pressen er velkommen ved arrangementet, der begynder kl. 15:30 på Roskilde Museum.

Pressen bedes tilmelde sig til såvel mindevandring som særarrangement til Stine Blegvad, på mail stinebleg@romu.dk eller telefon 24 26 61 72.

Kontakter

Billeder

Mange har lagt blomster ved skulpturen af Lise Nørgaard på Algade i Roskilde. Stedet vil være en af de lokaliteter, der gøres stop under mindevandringen den 16. januar. Foto: ROMU
Mange har lagt blomster ved skulpturen af Lise Nørgaard på Algade i Roskilde. Stedet vil være en af de lokaliteter, der gøres stop under mindevandringen den 16. januar. Foto: ROMU
Download
Roskilde Kommune markerer sammen med Roskilde Museum og andre aktører den landskendte journalist og forfatter med mindevandring og en stribe andre museums- og kulturaktiviteter. Foto: ROMU
Roskilde Kommune markerer sammen med Roskilde Museum og andre aktører den landskendte journalist og forfatter med mindevandring og en stribe andre museums- og kulturaktiviteter. Foto: ROMU
Download

Links

Information om ROMU

ROMU
ROMU
Sankt Ols Stræde 3
4000 Roskilde

+45 46 31 65 00https://romu.dk/

ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.

ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.

Følg pressemeddelelser fra ROMU

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra ROMU

Oplev Lejres smukke natur og spændende historie på gratis sommervandreture28.5.2024 10:22:20 CEST | Pressemeddelelse

Er du nysgerrig på Lejreområdets rige historie? Vil du høre fortællinger om Beowulf, Kong Hans’ hests gravsted eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så skulle du tage med på en historisk sommervandring! I samarbejde med Lejre Museumsforening, Lejre Historiske Forening og lokale lodsejere inviterer Lejre Museum til gratis historiske vandreture henover sommeren i det smukke Lejreområde.

ROMU udgiver ny årbog: Et år med rumrejser, øl og spændende detektorfund15.4.2024 11:22:34 CEST | Pressemeddelelse

Vanen tro gør museumsorganisationen ROMU status over det forgangne år. I seneste udgave af årbogen, der i år har fået titlen ’Nye tider’, kan man blandt andet læse om udstillinger, arkæologiske pilotprojekter og om andre højdepunkter fra 2023, som blandt andet har budt på et prominent farvel, en gudefigur i rummet og en genfødt øl. Årbogen kan købes fra og med 18. april.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye