Her er årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark

Landets museer har i årets løb haft meget travlt med arkæologiske undersøgelser, og igen i år kan museerne i samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen præsentere en Top 10 over årets imponerende arkæologiske fund og naturvidenskabelige resultater, der er fremkommet rundt omkring i landet i 2022.
Vicedirektør Sidsel Nordengaard, Slots- og Kulturstyrelsen, siger:
”Når vi graver i jorden, så dukker fortidens skatte frem. Og med de mange udgravninger vi har haft i 2022, så har arkæologerne haft travlt med at undersøge og dokumentere sporene af fortiden og finde nye brikker til puslespillet om vores fælles historie.
Hvert fund er på deres egen måde med til at give os ny og værdifuld viden om vores fortid. Og den store variation af fund fra både oldtid og middelalder på årets Top 10 gør os klogere på mange interessante aspekter af menneskers liv, bolig, beklædning, jagt og fiskeri, infrastruktur, søforsvar, ritualer, gravskikke samt hvordan klimaforandringer både nu og da kan spille ind i vores viden om fortiden.”
Top 10 i ikke-prioriteret rækkefølge:
- 11.000 år gamle træplatforme (Museum Nordsjælland)
- Jættestue med havudsigt (Museum Vestsjælland)
- Genbrugte gravhøje (Museum Thy)
- Broen under vandet (Museum Odense)
- De overlevende (Sydvestjyske Museer)
- Farveglade jernalderfolk (Museum Midtjylland)
- Fortiden sat på spidsen (Museum Sydøstdanmark)
- Gravplads for rejsende (Viborg Museum)
- Nibes sildeeventyr (Nordjyske Museer)
- Tre gode fund fra bunden af Guldborgsund (Vikingeskibsmuseet)
Ekstraordinære fund i tid og rum
Fundene på årets Top 10 spænder over undersøiske spor af en jægerstenalder boplads i Guldborgsund og deponeringer fra sjældne platforme i Søborg Sø til vigtige spor af Nibes middelalderlige sildefiskeri samt fundamentet til en middelalderbro over Odense Å.
Et af de mere spektakulære fund stammer fra Hammerum, hvor man allerede i 1993 gjorde opsigtsvækkende fund af jernaldergrave. Nu har helt nye undersøgelser gjort os klogere på jernaldermenneskenes fremtoning fra omkring år 200 e.Kr. Det er utroligt sjældent at finde velbevarede tekstiler i knap 2000 årige begravelser, og her viser det sig, at de formodentlig gik i flot pepitaternet tøj dengang.
Middelalderens helt store erhvervseventyr var sildefiskeri. Og et fund ved Nibe viser, at der måske allerede fra begyndelsen af 1300-tallet har været sildehandel i Nibe. Her fandt man resterne af ikke mindre end 11 sildefiskerhytter, som muligvis er endnu ældre end den ældste historiske kilde om Nibesild fra 1369.
I forbindelse med etablering af en omfartsvej mellem Græsted og Gilleleje, blev der undersøgt en boplads fra den tidligste del af Maglemosekulturen (ca. 9.000 f.Kr.). Her fandt arkæologer for første gang nogensinde på dansk jord, konstruktioner fra Maglemosekulturen i form af nogle oldgamle træplatforme. Omkring platformene er der fundet forskellige genstande, bl.a. mellemfodsknogler fra elg, en elgtakøkse og endelig en meget sjælden harpun af en type der ikke tidligere er fundet i forbindelse med udgravninger i Danmark.
Fakta om Top 10
For at komme i betragtning til Top 10 er det en betingelse, at fundet er fremkommet ved en arkæologisk udgravning eller på baggrund af nye, videnskabelige resultater fra det forgangne år. Der skal også være tale om et fund, der tilfører betydelig, ny viden til arkæologien og danmarkshistorien.
Top 10 er udarbejdet af Slots- og Kulturstyrelsen på baggrund af museernes egne indberetninger af fund. Listen angiver fundene i vilkårlig rækkefølge.
Nøgleord
Kontakter
Mads Drevs Dyhrfjeld-JohnsenArkæologCenter for Kulturarv
Tlf:33 95 42 00mdd@slks.dkSlots- og Kulturstyrelsens pressetelefon
Tlf:22 61 19 95Billeder

Links
Information om Slots- og Kulturstyrelsen
Slots- og Kulturstyrelsen yder faglig rådgivning til kulturministeren og bidrager til gennemførelse af regeringens målsætninger på kulturområdet. Styrelsen forvalter desuden statens slotte, haver og kulturejendomme.
Følg pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Slots- og Kulturstyrelsen
209 millioner kroner i bibliotekspenge er fordelt7.4.2025 10:13:15 CEST | Pressemeddelelse
Slots- og Kulturstyrelsen har i dag udbetalt bibliotekspenge til 10.226 forfattere, oversættere, illustratorer, billedkunstnere, komponister m.fl. Der er i år afsat i alt 209 millioner kroner i bibliotekspenge på finansloven.
Tidligere entreprenørskole i Ebeltoft fredes4.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter indstilling fra Det Særlige Bygningssyn har Slots- og Kulturstyrelsen truffet afgørelse om at frede den tidligere entreprenørskole i Ebeltoft.
Seks særlige bøger til børn og unge er nomineret til Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris6.2.2025 10:02:59 CET | Pressemeddelelse
Årets nominerede til Kulturministeriets Forfatter- og Illustratorpris for børne- og ungdomsbøger sætter ord på og illustrerer mange af de følelser, der går igen gennem i livet – om man er barn, ung eller voksen.
De 10 mest opsigtsvækkende arkæologiske fund i 202429.1.2025 07:01:20 CET | Pressemeddelelse
Årets Top 10 over arkæologiske fund byder blandt andet på sjældne grav- og hustyper i Østdanmark fra den yngre stenalder, vigtige depot- og gravfund fra jernalderen og vikingetiden samt genstandsrige lossepladslag, der giver et unikt indblik i hverdagslivet i 1700-tallets København.
Stærke danske aktører er valgt til at stå bag kulturprogram under Danmarks EU-formandskab8.1.2025 11:20:00 CET | Pressemeddelelse
Med et tilskud på 2,5 mio. kr. fra et open call skal en række danske kulturaktører med Kulturmødet Mors i spidsen stå for kulturprogrammet under Danmarks EU-formandskab i 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum