Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Mere end 1.600 nystiftede virksomheder i Sydjylland i 2022

Del
Det var helt præcist 1.641 nye virksomheder, der kunne slå dørene op i 2022. Det bringer de sydjyllandske virksomheder på nogenlunde niveau med udviklingen før covid-19.
Jacob Christensen Flarup, direktør for Danmarks Eksport- og Investeringsfonds aktiviteter i Region Syddanmark
Jacob Christensen Flarup, direktør for Danmarks Eksport- og Investeringsfonds aktiviteter i Region Syddanmark

Der var mange, der havde mod på at springe ud i iværksætteriet, selvom det forgangne år har været præget af usikre forhold. 

Ifølge en opgørelse fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond, blev der oprettet 1.641 nye virksomheder i Sydjylland i 2022. Danmarks Eksport- og Investeringsfond er en sammenlægning af Vækstfonden, DGIF og EKF Danmarks Eksportkredit, og er statens finansieringsfond, der arbejder for at sikre virksomheders adgang til risikovillig kapital – og de er dykket ned i CVR-registeret. 

Det er et fald i forhold til 2021, hvor der blev stiftet 2.126 nye virksomheder i Sydjylland. 

Det bringer faktisk regionen på niveau før rekordåret 2021 ogårene før covid-19, som for nogle branchers vedkommende betød en markant styrket iværksætterlyst – og derfor flere nye virksomheder.  

Derfor er de 1.641 nye virksomheder i 2022 næsten på niveau med årene 2018 og 2019, hvor der blev stiftet henholdsvis 1.532 og 1.586 nye virksomheder i Sydjylland. 

Iværksætterlyst trods krig, inflation og høje energipriser 

Nedgangen fra 2021 til 2022 skyldes blandt andet invasionen af Ukraine, der har skabt en usikker geopolitisk situation. Det har medført usikre forsyningskæder, stigende energipriser og øget inflation. 

De nye markedsvilkår har gjort det mindre attraktivt at stifte virksomhed, end det var i 2021. Men der er stadig optimisme at spore hos direktør for Danmarks Eksport- og Investeringsfonds aktiviteter i Region Syddanmark, Jacob Christensen Flarup: 

”Når så mange stadig har mod på at stifte egen virksomhed, tyder det på en stærk iderigdom og arbejdsomhed i regionen. Det er også klart vores oplevelse, at ejerlederne i øjeblikket både er grundige og tilbageholdende, og så lægger de gennemarbejdede strategier for at komme igennem de svære tider. Det er positivt,” siger han. 

Vækst i hele Danmark 

Erhvervslivet er nøglen til lokal udvikling fremfor afvikling. Fordi virksomheder skaber arbejdspladser til medarbejdere, og medarbejdere er mennesker, der skaber hverdagsliv, lokalsamfund og fremgang. Derfor arbejder Danmarks Eksport- og Investeringsfond for atsikre virksomheder, velfærd og vokseværk over alt i hele landet.  

”Netop derfor er det fantastisk at se, hvordan Sydjylland også bidrager stærkt til vækst i hele Danmark med de 1.641 nye virksomheder. Det er afgørende, at der er lige adgang til risikovillig kapital overalt i hele landet, og det er netop det, vi arbejder for i Danmarks Eksport- og Investeringsfond,” siger Jacob Christensen Flarup. 

Et eksempel på, hvordan Sydjylland er med til at skabe vækst i hele Danmark, er virksomheden Østergaard Entreprise, der holder til i Esbjerg. De svejser fjernvarmerør for at gøre Danmark fri for fossile energikilder. En anden virksomhed, der også holder til i Esbjerg, og som ligeledes bidrager med vækst og arbejdspladser til regionen, er Alpha Aqua. De laver anlæg til fiskeopdræt for at imødekomme fremtidens fødevarebehov på en bæredygtig måde.  

Vejle er den mest entreprenante kommune i Danmark

Det er Vejle, der løber med førstepladsen med 387 nye virksomheder. Dernæst kommer Kolding med 263 nystiftede virksomheder, skarpt forfulgt af Esbjerg med 211 nye virksomheder.  

Udover de fire største byer i Danmark (Storkøbenhavn, Århus, Aalborg og Odense), så er Vejle faktisk den mest entreprenante kommune i landet. 

Sådan går det med iværksætteriet i resten af landet 

Det er ikke kun i Vejle, Kolding og Esbjerg, at iværksætterlysten spirer. Dyk ned i Danmarks Eksport- og Investeringsfonds tal og se, hvordan det er gået i det forgangne år i netop din kommune lige her.

*Data stammer fra CVR-registret og dækker selskabsformerne A/S og ApS. Holdingselskaber er sorteret fra, hvilket er en ændring i metoden i forhold til de forgangne års opgørelser.  

Kontakter

Billeder

Jacob Christensen Flarup, direktør for Danmarks Eksport- og Investeringsfonds aktiviteter i Region Syddanmark
Jacob Christensen Flarup, direktør for Danmarks Eksport- og Investeringsfonds aktiviteter i Region Syddanmark
Download

Information om Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Danmarks Eksport- og Investeringsfond
Haifagade 3
2150 Nordhavn

+ (45) 70 60 49 60https://www.eifo.dk/

Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO) er danske virksomheders fælles indgang til risikovillig, statslig finansiering.

EIFO er Danmarks nationale erhvervsfremmende bank, investeringsfond og eksportkreditinstitut i én og samme finansielle institution. Vi udnytter synergier på tværs og bidrager med lån, garantier, kautioner, egenkapital- eller fondsinvesteringer til virksomheder, projektudviklere, banker m.m.

EIFO har mere end 5.000 kunder og et samlet forretningsomfang på omkring 150 mia. kr.

EIFO er skabt ved en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond i 2023.

Med finansiering baner vi vejen for dem, der tør tænke større. Sammen gør vi Danmark rigere på det, der gør en forskel. 

Læs mere på www.EIFO.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye