Fagbevægelsen: Både ris og ros til statsministerens nytårstale
Mette Frederiksen, statsminister i den nye SVM-regering, har for kort tid siden holdt årets nytårstale fra Marienborg.
- Der er mange flotte ord i talen. Men mest af alt er det en gentagelse af det, der blev sagt ved præsentationen af regeringsgrundlaget i december måned. Jeg savner konkrete tiltag til de fremlagte prioriteringer af fx sundhedsområdet, uddannelserne og for de 45.000 unge uden uddannelse og job, siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.
I talen nævnte Mette Frederiksen endnu engang forslaget om at afskaffe Store Bededag, hvilket har fået alarmklokkerne til at ringe i fagbevægelsen.
- Den nye regering vil tage en helligdag fra lønmodtagerne for at fremrykke investeringer i forsvaret. Jeg forstår godt, at forsvaret skal opprioriteres, men jeg forstår ikke, at det ensidigt skal være de danske lønmodtagere, der skal betale for det. Det var en dårlig idé i regeringsgrundlaget, og den bliver ikke bedre af at blive gentaget i nytårstalen, siger Lizette Risgaard og fortsætter:
- Det er paradoksalt, at man vil fjerne en helligdag for at skaffe flere penge til forsvaret samtidig med, at man vil dele skattelettelser ud for milliarder. Det hænger simpelthen ikke sammen. Og derfor mener jeg, at man i stedet burde droppe de skattelettelser, som giver den største skattelettelse til dem, der i forvejen tjener mest.
Dog vil Lizette Risgaard gerne kvittere for statsministerens fokus på behovet for flere faglærte og værdien af godt håndværk, investeringer i velfærdssamfundet samt ambitionerne om et klimaneutralt Danmark i 2045 og deraf flere grønne arbejdspladser og flere efter- og videreuddannede lønmodtagere i den grønne omstilling.
Endelig lægger Lizette Risgaard op til trepartsforhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter efter forårets overenskomstforhandlinger for at få løst de presserende samfundsmæssige udfordringer.
- Jeg vil fortsat opfordre til, at vi – regeringen, arbejdsgiverne og fagbevægelsen – sætter os sammen ved forhandlingsbordet for at få løst de udfordringer, vi ser ind i i 2023 og frem. Vi skal blandt andet have forbedret og udviklet både professionsuddannelserne og erhvervsuddannelserne, og vi skal have en national handlingsplan for vores særdeles udfordrede sundhedssystem, siger Lizette Risgaard.
Nøgleord
Kontakter
FH's pressetelefon
Tlf:26119710Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Nyt tal slår fast: Spareforslag vil give kæmpe underskud11.12.2024 09:05:26 CET | Pressemeddelelse
Et forslag om besparelser på uddannelse til arbejdsløse vil sænke beskæftigelsen med næsten 3000 og skabe et stort hul i statskassen, viser ny rapport lavet for FH.
FH om FL25: Ros til uddannelsesprioriteringer og skolemad – men bekymring for arbejdsmiljøområdet22.11.2024 10:03:03 CET | Pressemeddelelse
Fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er der ros for penge til uddannelsesområdet og skolemad, men finansloven for 2025 efterlader mange ønsker tilbage på arbejdsmiljøområdet i en tid med stress og nedslidning.
En sundhedsreform med gode ambitioner15.11.2024 11:08:40 CET | Pressemeddelelse
Den kommende sundhedsreform sætter store skibe i søen, som kan styrke nærheden, forebyggelsen og det tværgående samarbejde. For Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er det afgørende, at medarbejderne sidder med ved bordet, når detaljerne skal udformes og reformen implementeres.
Nyt udspil fra FH: Sådan skaber vi et trygt, retfærdigt og ansvarligt pensionssystem4.11.2024 07:39:36 CET | Pressemeddelelse
I et nyt udspil foreslår Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) blandt andet at styrke Arne-pensionen, investere massivt i arbejdsmiljø og sporskifte.
Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig21.10.2024 10:11:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi skrue op for uddannelsesambitionerne og sikre, at lønmodtagerne får økonomisk tryghed og stærke jobmuligheder. Mange lønmodtagere er i dag bekymrede for konsekvenserne af omstillingen, og det skal tages alvorligt. Derfor præsenterer Fagbevægelsens Hovedorganisation nu et udspil, der sikrer social retfærdighed i den grønne omstilling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum