3F

3F: Alvorlig, håbefuld nytårstale

Del
Kommentar fra 3F's forbundsformand Henning Overgaard til statsministerens nytårstale

- Statsministerens nytårstale var alvorlig, men også håbefuld med tro på vores fællesskab. Krigens grusomheder mod den ukrainske befolkning og klimakrisen kræver vilje til handling. Samtidig vil regeringen skabe mere værdighed for de udsatte danskere og yde en særlig og tiltrængt håndsrækning til de børn og unge, der har det sværest. Det er klare og stærke budskaber fra statsministeren og den nye regering, siger 3F’s forbundsformand Henning Overgaard.

- Det er også vigtigt, at Mette Frederiksen italesatte den tårnhøje inflation og økonomiske usikkerhed. Det rammer ikke mindst de ledige og de mange tusinde flere ledige, som forventes i 2023, og forstærker udhulingen af købekraften for dagpengene. Derfor bør man fremrykke aftalen om et beskæftigelsestillæg på 3.600 kr. pr. måned i de første tre ledighedsmåneder. Det bør træde i kraft hurtigst muligt og ikke først til oktober.

3F’s formand fremhæver også, at der i talen lægges vægt på dygtige faglærte og værdien af godt håndværk.

- Det er et nødvendigt budskab og følges forhåbentlig hurtigt op med regeringens meldinger om at styrke erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelserne.

Statsministeren forklarede i nytårstalen, at regeringens ønske om at fremrykke investeringer i det danske forsvar har ført til, at man også foreslår at afskaffe en helligdag. Det vender 3F’s formand sig imod:

- Uden forudgående varsel og debat i valgkampen vil man nu gribe ind i overenskomsterne. Det er forkert og en ommer. At styrke dansk forsvar tre år tidligere medfører en éngangs-udgift, som både kan og bør finansieres på anden vis.

- Samtidig er det urimeligt at afskaffe en helligdag og forhøje danskernes arbejdstid generelt, mens politikerne i øvrigt fastholder, at folkepensionsalderen skal stige i de kommende årtier.

- Derfor må regeringen også – uanset farve – droppe, samlet set at forringe danskernes muligheder for tilbagetrækning. Hvis pensionsalderen skal stige mere, så må Tidlig Pension NU låses fast på pensionsalder, således at når pensionsalderen stiger med ét år, så udvides Arne-ordningen tilsvarende med ét år.

- Det har også skabt utryghed blandt 3F-medlemmer, at man vil svække efterlønnen ved at afskaffe seniorjob-ordningen. Det er et vigtigt sikkerhedsnet for ledige seniorer, som arbejdsgiverne åbenbart ikke har brug for!

- I 3F er vi også meget opmærksomme på regeringsgrundlagets brede formuleringer om reform af den offentlige sektor, blandt andet lægges der op til mere samarbejde mellem den offentlige og private sektor. Her peger vi på årtiers erfaringer med udlicitering af offentlige opgaver, hvor man alt for ofte kun fokuserer på pris. Herefter skal regningen betales af de medarbejdere, som skal udføre opgaverne og løbe endnu hurtigere for en lavere løn, siger Henning Overgaard.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

3F-ros til forslag om at styrke ”Arne-pension”1.5.2024 08:22:48 CEST | Pressemeddelelse

Forbundsformand Henning Overgaard er meget positiv over for forslaget fra SF og Enhedslisten om at styrke retten til tidlig pension, så flere vil kunne få denne ret og på bedre vilkår: ”Stor ros til forslagene fra SF og Enhedslisten, hvor prioritet nummer 1 er at få boltet ”Arne-pension” fast til den pensionsalder, vi har i dag. Dermed skal retten til tidlig pension udvides i samme takt, som pensionsalderen kommer til at stige.” Den politiske aftale om, at pensionsalderen skal løftes i takt med den gennemsnitlige levealder, har tydelig social slagside, fordi der både er en markant social ulighed i levealder og antallet af senior-år uden alvorlige og begrænsende helbredsproblemer. De to partier foreslår, at aftalepartierne bag retten til tidlig pension allerede nu går i gang med den aftalte evaluering af ordningen. SF og Enhedslisten ønsker i den forbindelse at styrke finansieringen af ordningen med 1 mia. kr., bl.a. til brug for en højere ydelse til de danskere, der vælger at gøre brug

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye