Danske Regioner: Bøvlet særregel spænder ben for solceller på hospitalstagene
Elpriserne ligger historisk højt, og danskerne mangler vedvarende energi til at dække deres forbrug. I den situation burde det offentlige gå forrest og sætte solceller på taget af de mange bygninger, som hospitalerne har, mener Mads Duedahl, formand for Klima- og Miljøudvalget i Danske Regioner.
Men faktisk er der ikke sat en eneste solcelle op under de bureaukratiske regler, der siden 2021 har krævet, at regionerne skal lave et særligt selskab for at få lov til at sætte solceller på taget. Reglen hedder ’krav om selskabsudskillelse’.
- Det er tudetosset, for regionerne kan sætte solceller op på taget uden at belaste elnettet. Så det kunne i princippet ske i morgen – i modsætning til de store markanlæg, der skal vente i årevis på at investeringer i højspændingskabler skaber plads i elnettet, siger Mads Duedahl og fortsætter:
- Hvis vi skal have det offentlige – herunder også regionerne – til at gå forrest i den grønne omstilling, skal vi rydde alle barrierer af vejen. Og vi kan se, at kravet om selskabsudskillelse betyder, at udviklingen er gået i stå.
Mads Duedahl peger som eksempel på, at Region Hovedstaden nåede at etablere, hvad der svarer til over 600 husstandsanlæg, inden de nye regler trådte i kraft, men ikke et eneste efter. Heller ikke i Region Nordjylland, hvor Mads Duedahl selv er regionsrådsformand, har man etableret et eneste anlæg, siden reglerne blev indført.
Derfor efterlyser han nu, at regioner bliver sidestillet med private og erhverv. Noget, som han vil kontakte den nye klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, om.
- Det kan simpelthen ikke passe, at denne særregel, som i øvrigt gælder både regioner og kommuner, skal spænde ben for opsætning af solceller og den grønne omstilling i regionerne. Det er en barriere, der har sat udviklingen fuldstændig i stå, og det er tosset, når vi i stigende grad har brug for den grønne strøm, konstaterer han.
Han peger på en række grunde:
- Solceller skal på taget hvor det kan lade sig gøre, så vi kan udnytte vores arealer bedst muligt.
- Taget er der jo i forvejen, mens marker og andre større arealer også kan tjene andre formål.
- Samtidig er det klogt at producere strømmen dér, hvor den skal bruges, i stedet for at rejse nye højspændingsmaster for at transportere strømmen over store afstande.
- Sygehusene bruger mest strøm om dagen, netop når solen skinner, så sygehuse og solceller er et perfekt match.
FAKTA
- Fra 2013 og til 2021 etablerede regionerne en række solcelleanlæg under de gamle regler.
- Fra 30. juni 2021 trådte de nye regler i kraft, der gør det bøvlet for regionerne at etablere solcelleanlæg, fordi de skal laves i et særskilt selskab. Det kaldes kravet om selskabsudskillelse.
- Regionernes store bygninger (over 1.000 kvm) har et areal på over 500 hektar.
- Potentialet er stort: 100 hektar solceller svarer til 130.000 kW eller mere end 20.000 husstandsanlæg.
- Region Hovedstaden har installeret 3.800 kW solceller før reglerne – ingen efter.
- Region Nordjylland har installeret 1.000 kW solceller før reglerne – ingen efter.
- Region Sydjylland har installeret 4.500 kW solceller før reglerne – ingen efter.
For yderligere kontakt Danske Regioners pressevagt på 51 51 18 18 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Gratis hjælp til andet barn udvides med midlertidig dispensation til kvinder over 40 år4.11.2024 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Den 1. december træder Danske Regioners aftale med regeringen om gratis fertilitetshjælp til barn nummer to i kraft. Fra aftalens indgåelse den 18. juni 2024 og året ud dispenserer regionerne fra kravet om, at kvinder ikke kan henvises til fertilitetsbehandling efter at være fyldt 40 år. Det skal sikre, at kvinder der fylder år, kort inden tilbuddet udrulles, også får mulighed for hjælp.
Danmarks nye life science-strategi styrker innovationen1.11.2024 15:16:59 CET | Pressemeddelelse
I regeringens nye life science-strategi er innovation en kerneopgave i sundhedsvæsenet på linje med behandling, forskning og uddannelse. ”Det er godt for patienterne,” siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau.
Ny aftale frigør tid og giver patienterne nemmere adgang til øjenlægen1.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børn kommer mere i fokus hos de praktiserende øjenlæger og klinikpersonale kan i højere grad hjælpe med at frigøre tid for speciallægen. Det er to konkrete resultater af en ny aftale mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Praktiserende Speciallæger.
Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut har fundet sin fremtidige direktør22.10.2024 10:00:11 CEST | Pressemeddelelse
Det bliver Jens Winther Jensen, nuværende direktør i Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram, der bliver direktør for det nystiftede Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.
Lars Gaardhøj indtræder som ny formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN)10.10.2024 14:31:00 CEST | Pressemeddelelse
Formanden for Region Hovedstaden indtræder som ny formand for RLTN og dermed som hovedforhandler for de regionale overenskomster og aftaler på løn- og praksisområdet. Det sker efter Heino Knudsens farvel til politik, der også udløser en rokade i Danske Regioners bestyrelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum