Fjord Line AS

Fjord Line ombygger sine to LNG-skibe som konsekvens af energikrisen

Del
På grund af energikrisen har Fjord Line besluttet at ombygge sine to LNG-skibe MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord fra singel-fuel LNG-motorer til dual-fuel LNG/MGO-motorer.
Fjor Line ombygger nu to af sine LNG-skibe som følge af energikrisen. Foto: Richard Thinghaugen
Fjor Line ombygger nu to af sine LNG-skibe som følge af energikrisen. Foto: Richard Thinghaugen

Efter to år med pandemi og myndighedspålagte rejserestriktioner har Fjord Line indtægtsmæssigt haft selskabets bedste højsæson i 2022. Desværre medfører stigende brændstofomkostninger til LNG (Liquified Natural Gas) en resultatmæssig situation for Fjord Line, som ikke er bæredygtig. 

Energikrisen, forårsaget af Ruslands invasion af Ukraine, har medført ekstraordinære høje og meget svingende priser på LNG. En prisudvikling som har været langt højere end for traditionelle og mindre bæredygtige energikilder, der anvendes til skibsdrift. Fjord Line modtager desuden ingen offentlig energistøtte i forbindelse med energikrisen. Det betyder, at brændstofomkostningerne for Fjord Lines to skibe, der opereres med LNG, har haft en drastisk stigning langt over et økonomisk bæredygtigt niveau. 

Siden starten af efteråret er afgangene med LNG-skibene fra Vestlandet i Norge, Danmark og Langesund i Norge reduceret og sejltiden er forlænget. Det er naturligvis ikke den måde, vi ønsker at operere vores ruter på eller det kundetilbud, som Fjord Line ønsker at tilbyde vores kunder, men vi har været nødt til at tilpasse vores forretning som konsekvens af de ekstraordinære høje energipriser særligt på LNG. Fjord Line har igennem længere tid arbejdet intenst på at vurdere alternative og langsigtede løsninger, for at kunne opretholde vores normale kundetilbud på ruten mellem Vestlandet og Danmark samt ruten mellem Langesund og Hirtshals. Fjord Line har derfor besluttet at udskifte single-fuel LNG-motorerne på de to LNG-skibe, MS Stavangerfjord og MS Bergensfjord, med dual-fuel LNG/MGO-motorer i løbet af foråret 2023. 

Ombygningen medfører, at skibene, i tillæg til LNG, kan sejle på MGO (Marine Gas Oil), hvilket vil sikre en økonomisk bæredygtig drift, indtil LNG-priserne er tilbage på et normaliseret niveau. Fjord Line er pionerer indenfor LNG-skibsdrift og vores prisbelønnede LNG-skibe havde den mest innovative og miljøvenlige brændstofløsning, da de blev søsat i 2013 og 2014. Det er vemodigt at være nødsaget til at gennemføre en ombygning, for også at kunne sejle på MGO, selvom Marine Gas Oil har betydelig lavere svovludslip end traditionelt brændstof som HFO (Heavy Fuel Oil). Ombygningen er dog helt nødvending for at kunne opretholde vores kundetilbud, sikre arbejdspladser og sikre Fjord Lines fortsatte udvikling, siger CEO, Brian Thorsted Hansen. 

Ombygning af LNG-skibene 
Ombygningen af MS Stavangerfjord påbegyndes i januar 2023 og vil være afsluttet ultimo maj 2023. MS Bergensfjord bygges om i perioden februar til medio juni 2023. Ruterne som vil blive påvirket af ombygningerne er: Bergen - Stavanger - Hirtshals, og Hirtshals - Langesund. Fjord Lines øvrige ruter på Sandefjord - Strömstad og Kristiansand - Hirtshals bliver ikke påvirket af ændringerne og sejler som normalt. 

Skibene bliver ombygget på Fosen Yard og motorerne leveres af Wärtsilä. 

Fjord Line har i forbindelse med ombygningen og den pågående energikrise gennemført en refinansiering, hvor ejere og lånegivere sammen sikrer, at Fjord Line kan bygge videre på sin stærke position. 

Gennem COVID-19 pandemien og energikrisen har ejerne sammen bidraget med 500 millioner norske kroner, i form af ny egenkapital, til selskabet. 

Beklager konsekvenserne for vores kunder 
Ombygningsplanen medfører desværre, at vi, i perioden 8. februar til 25. maj 2023, ikke vil kunne opretholde vores kundetilbud på ruterne Bergen - Stavanger - Hirtshals, og Hirtshals - Langesund. Vi beklager meget overfor vores privat- og firma-/fragtkunder, som bliver berørt af ændringer, og som er vant til at benytte Fjord Line på disse vigtige færgeforbindelser mellem Norge og kontinentet, siger Brian Thorsted Hansen. 

Kunder der har booket med Fjord Line, og som er påvirket af ændringer, vil få deres rejse/transport refunderet, eller de kan vælge at blive ombooket, eller få en voucher. 

I ombygningsperioden vil vi investere i Fjord Lines medarbejdere gennem fortsat kompetenceudvikling, for at bygge videre på vores stærke fundament og udvikling, og vi glæder os til at byde kunderne velkommen tilbage på de berørte ruter, når ombygningerne er gennemført. 

Fjord Line har ført an i den grønne omstilling, og er det eneste norske rederi, som transporterer passagerer og gods internationalt på to skibe, der er drevet af flydende naturgas. Dette giver op til 25% CO2-besparelse og en kraftig reduktion i udslippet af svovl- og nitrogenoxider. Det er vi stolte over, og vores ambitioner om at være markedsledende i den grønne omstilling er uforandret, og det vil vi fortsat arbejde for. 

Kontakter

Billeder

Fjor Line ombygger nu to af sine LNG-skibe som følge af energikrisen. Foto: Richard Thinghaugen
Fjor Line ombygger nu to af sine LNG-skibe som følge af energikrisen. Foto: Richard Thinghaugen
Download

Information om Fjord Line AS

Fjord Line AS
Elganeveien 1
NO-4373 Egersund, Norway

Fjord Line blev grundlagt i 1993 og er i dag Norges næststørste færgerederi i international passager- og godstrafik mellem Danmark, Norge og Sverige med en markedsandel på 21 %.

Vi er et ungt rederi, som er vokset meget de sidste år ved at introducere nye, moderne skibe til vores flåde, udvide vores rutenetværk og ved at give vores gæster og fragtkunder exceptionel service og værdi for pengene. Fjord Line er bygget på sunde værdier. Alt, hvad vi gør, er præget af handlekraft, ansvar, respekt og engagement. Selskabet beskæftiger cirka 800 medarbejdere og transporterer årligt over 1,4 millioner passagerer.
Vores fire skibe opererer på fem færgeruter mellem Danmark, Norge og Sverige. Udover passagertrafik tilbyder vi også fragt af erhvervskøretøjer og varer.

Følg pressemeddelelser fra Fjord Line AS

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye