Tandlægeforeningen

Inflation får patienter i Region Sjælland til at droppe tandlægen

Del
Nu rammer inflationen også danskernes sundhed. Hele 73 procent af tandlægerne i Region Sjælland oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder deres behandling. Det viser en ny rundspørge. Stærkt bekymrende, mener Tandlægeforeningen.

Afbud og et nej tak til tandbehandling er blevet hverdag på landets tandklinikker. Det viser en ny rundspørge blandt over 600 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet.

Her svarer 73 procent af tandlægerne i Region Sjælland, at de oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder en behandling sammenlignet med bare et år siden, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af pandemien. Af dem mener 77 procent, at forklaringen skal findes i den stigende inflation.

”Jeg synes, det er foruroligende, at så mange patienter her i Region Sjælland fravælger tandlægen i denne tid. Det er vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge, så vi kan forebygge sygdomme i tænder og mund. Vi ved også, at dårlig tandsundhed kan gå ud over den generelle sundhed og livskvaliteten. Økonomi bør ikke være afgørende for, om man siger ja til behandling, fastslår Henrik Harmsen, der er formand for Tandlægeforeningen i Region Sjælland.

Henrik Harmsen genkender tendensen på sin egen klinik i Slagelse. Det er især én bestemt gruppe patienter, der fravælger tandlægen:

”Det er desværre de af mine patienter, der har mest behov for tandpleje, og som har dårligst råd, der typisk melder afbud. Og det er jo enormt ærgerligt, for de risikerer at ende i en ond spiral, hvor de har behov for en stor, dyr behandling. Forebyggelse betaler sig, og jo før forebyggelsen sætter ind, jo billigere er det. Det er altid nemmest at slukke en ildebrand i begyndelsen,” understreger Henrik Harmsen.

Dårlige tænder stigmatiserer
Henrik Harmsen bakkes op af Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet. Han er dog ikke overrasket over tallene, fordi det i forvejen kun er 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale deres regninger, der går regelmæssigt til tandlægen, men han er bekymret for konsekvenserne på sigt.

”Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiserede, og at tænderne derfor bliver en barriere for at få et job eller en kæreste,” fortæller Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:

”Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder”, understreger han.

Ifølge Henrik Harmsen bør man sætte den høje brugerbetaling i tandplejen ned:

“Siden 1980 har skiftende regeringer valgt at reducere det offentlige tilskud fra omkring 50 procent, så vi i dag har en brugerbetaling på svimlende 85 procent. Mange patienter har derfor i forvejen svært ved at betale deres tandlægeregning, og det er klart, at inflationen forstærker den udvikling. Inflationen slår altså hårdest igennem på tandsundheden hos dem, der har færrest penge at gøre godt med, og selvom en inflation på 10 procent er meget, så er det vand i forhold til den 35 procent nedsættelse af tilskuddet som skiftende regeringer har gennemført,” pointerer Henrik Harmsen.

3 gode råd til god mundhygiejne
1. Børst tænderne med tandpasta med fluorid to gange om dagen i to minutter hver gang.
2. Spis og drik sundt og undgå sukker i mellemmåltider og drikke.
3. Gå regelmæssigt til tandlæge for at få efterset tænderne. Visse sygdomme og mange former for medicin kan medføre mundtørhed, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Tandlægeforeningen

Tandlægeforeningen
Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
1256 København K

Tlf.: 70 25 77 11https://www.tandlaegeforeningen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye