Tandlægeforeningen

Inflation får patienter i Region Midtjylland til at droppe tandlægen

Del
Nu rammer inflationen også danskernes sundhed. 71 procent af tandlægerne i Region Midtjylland oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder deres behandling. Det viser en ny rundspørge. Stærkt bekymrende, mener Tandlægeforeningen.

Afbud og et nej tak til tandbehandling er blevet hverdag på landets tandklinikker. Det viser en ny rundspørge blandt over 600 tandlæger, som Tandlægeforeningen har lavet.

Her svarer 71 procent af tandlægerne i Region Midtjylland, at de oplever en stigning i antallet af patienter, der melder afbud eller udskyder en behandling sammenlignet med bare et år siden, hvor antallet af patienter allerede lå lavere på grund af pandemien. Af dem mener 74 procent, at forklaringen skal findes i den stigende inflation.

”Det er meget bekymrende, at så mange patienter her i Region Midtjylland ikke får tjekket deres tandstatus og fravælger den tandbehandling, de har brug for. Man gambler simpelthen med sin tandsundhed, hvis man ikke går regelmæssigt til tandlæge, og det kan blive dyrt i længden. Vi ved også, at dårlig tandsundhed kan gå ud over den generelle sundhed, og at sunde tænder er afgørende for livskvaliteten,” fastslår David Mørck, der er formand for Tandlægeforeningen i Region Midtjylland.

Tandlægerne i Region Midtjylland ligger på højde med landsgennemsnittet, hvor 70 procent oplever en stigning i antallet af aflysninger eller udskydelser, og hvor 75 procent mener, at det skyldes stigende inflation.

David Mørck genkender tendensen på sin egen klinik i Aarhus. Og det er især én bestemt gruppe patienter, der fravælger tandlægen:

”De af mine patienter, der har flest tandproblemer, er desværre også dem, der typisk melder afbud eller udskyder en behandling. Og de risikerer at ende i en situation, hvor en stor, dyr behandling er nødvendig. Forebyggelse betaler sig,” understreger David Mørck.

Dårlige tænder stigmatiserer
Esben Boeskov Øzhayat, lektor på Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, er ikke overrasket over tallene, fordi det i forvejen kun er 35 procent af dem, der jævnligt har svært ved at betale sine regninger, der går regelmæssigt til tandlægen. Men han er bekymret for konsekvenserne på sigt.

”Det kan næsten ikke undgås, at inflationen sætter fart i opdelingen i et a- og b-hold i tandsundhed. Og konsekvenserne for den enkelte kan være store. Vi ved, at de mennesker, der har problemer med tænderne, og som ikke har råd til at få gjort noget ved det, kan ende med at føle sig stigmatiseret, og at tænderne bliver en barriere for at få et job eller en kæreste,” fortæller Esben Boeskov Øzhayat og fortsætter:

”Jeg frygter, hvad der sker, hvis der pludselig også sker et fald i beskæftigelsen. Så går det først galt. Arbejdsløse går også mindre til tandlæge og har generelt set dårligere tænder”, understreger han.

3 gode råd til god mundhygiejne
1. Børst tænderne med tandpasta med fluorid to gange om dagen i to minutter hver gang.
2. Spis og drik sundt og undgå sukker i mellemmåltider og drikke.
3. Gå regelmæssigt til tandlæge for at få efterset tænderne. Visse sygdomme og mange former for medicin kan medføre mundtørhed, hvilket øger risikoen for huller i tænderne.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Tandlægeforeningen

Tandlægeforeningen
Tandlægeforeningen
Amaliegade 17
1256 København K

Tlf.: 70 25 77 11https://www.tandlaegeforeningen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Tandlægeforeningen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye