Fredensborg Kommune

Vil du være nævning eller domsmand?

Del
Nævninger og domsmænd kaldes under ét for lægdommere og deltager i vidt forskellige straffesager. Du kan nu søge om at blive lægdommer i perioden 2024-27.

Som lægdommer skal du ikke have særlige juridiske kvalifikationer. Tværtimod er tanken, at du med åbent sind og en kritisk holdning til det, du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.

Grundlisteudvalget i Fredensborg Kommune opfordrer nu kommunens borgere til at ansøge om at blive lægdommere og dermed blive optaget på den såkaldte grundliste. Du skal være mellem 18 og 76 år, dansk statsborger og have adresse i kommunen.

Fra grundlisten udtrækkes de nævninger og domsmænd, som sammen med en eller flere juridiske dommere medvirker i en række straffesager. 

"Vi håber, at rigtig mange borgere vil ansøge om at blive nævning eller domsmand, for de udgør en meget vigtig del af vores domstolssystem. Og vi håber også, at mange yngre borgere og borgere med anden etnisk baggrund end dansk vil søge", siger formand for Grundlisteudvalget Ove Wraae Pedersen. 

Grundlisteudvalget skal i alt vælge 139 borgere til grundlisten og sikre, at grundlisten udgør et alsidigt og repræsentativt sammensat udsnit af kommunens befolkning. Grundlisten bliver sendt til Østre Landsrets præsident inden 1. april 2023. Herefter trækker landsretten lod blandt de personer, der er optaget på kommunernes grundlister, og udtager dem, der skal virke som nævninger og domsmænd fra 1. januar 2024 og fire år frem. 

Det er et borgerligt ombud at være lægdommer, hvilket betyder, at lægdommere er forpligtet til at møde op til cirka fire retssager årligt. Lægdommere betales med ca. 1.100 kr. (2022) pr. dag ved indkaldelse.

På Fredensborg Kommunes hjemmeside https://fredensborg.dk/politik-og-indflydelse/faa-indflydelse/domsmand-eller-naevning er der yderligere oplysninger om kravene til at kunne blive nævning og domsmand, samt en ansøgningsblanket.

Læs mere og se de mest almindelige spørgsmål og svar på https://www.domstol.dk/til-dig-der-er/laegdommer/

Information om Fredensborg Kommune

Fredensborg Kommune
Fredensborg Kommune
Egevangen 3B
2980 Kokkedal

72 56 50 00http://www.fredensborg.dk

Følg pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fredensborg Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye