Regeringen vil mindske barrierer for fritidsjob, men der er fejl i 84 % af unges ansættelsesforhold
Manglende ansættelseskontrakter, ingen pauser, for lange arbejdsdage og unge mellem 13-17 år, der har vagter alene. Tallene taler deres tydelige sprog i årets rapport fra Jobpatruljen, der i sommer mødte 2.469 unge fritidsjobbere på arbejdspladser i hele landet. Således har godt halvdelen af de unge oplevet ikke at få løn under sygdom, selvom de er berettiget til det. Og hver femte skal selv finde en afløser, når de er syge.
Derfor er fagforbundene HK og 3F også meget klare i deres holdning til, at regeringen lægger op til at ’mindske barriererne’. Det må nemlig ikke gå ud over den helt nødvendige beskyttelse af de unge.
Næstformand i HK, Mads Samsing:
- Vi er for så vidt klar til at se på, om vi kan gøre reglerne mindre komplekse, men vi kommer ikke til at gå på kompromis med beskyttelsen. Det er meget unge mennesker, som møder arbejdsmarkedet for første gang. Vi skal passe godt på dem fysisk og psykisk, og arbejdsgiverne skal tage deres ansvar på sig. De unge skal ikke selv bytte vagter, hvis de er syge og de skal selvfølgelig have den løn, som de er berettigede til, siger Mads Samsing og tilføjer:
- En oplagt forenkling kunne være, at der skal foreligge en ansættelseskontrakt uanset, hvor mange eller hvor få timer, man arbejder. Vi har unge – og forældre, der ringer til os og spørger, hvad deres timeløn er, fordi de ikke har noget på skrift fra deres arbejdsgivere. Det er ikke fair.
Næstformand i 3F, Tina Christensen er helt enig:
- Arbejdsgiverne bør simpelthen stramme op og tage deres ansvar for de store børn og unge alvorligt. Det virker desværre som om, at alt for mange groft udnytter, at debutanterne på arbejdsmarkedet ikke kender reglerne og – helt naturligt – ikke er modne nok til at kunne passe godt nok på sig selv og kræve sine rettigheder respekteret.
Hun understreger, at hvis regeringen agter at slække på beskyttelsen af de unge i job, så må der fremover falde en langt hårdere hammer, når arbejdsgiverne ikke lever op til deres ansvar og overholder reglerne.
I forhold til at mindske barriererne, har Tina Christensen fra 3F også et klart modkrav:
- Regeringen bør samtidig fjerne tilladelsen til, at unge under 18 år kan arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol – ja, efter folkeskolen kan de endog også udskænke alkohol. Desværre er det nu hver syvende under 18 år, der arbejder i lokaler, hvor der serveres alkohol. Det er en voldsom og bekymrende stigning i forhold til tidligere.
Det er forsvindende få af de 13 - 17-årige, der selv er medlem af en fagforening. Når de taler med Jobpatruljen er det ofte deres første møde med nogen, der kan vejlede dem om arbejdstid, ansættelseskontrakt, feriepenge etc.
Jobpatruljen varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra en bred række af fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).
I år har Jobpatruljen besøgt ca. 6.000 virksomheder i hele landet og talt med 2.469 unge.
Nøgletal:
- 84,3% af de adspurgte unge – 17 ud af 20 - oplever et eller flere brud på rettighederne i deres ansættelsesforhold.*
- 22,3 % af de unge – flere end hver femte – får ikke den pause, som de ifølge lovgivningen har krav på. Lovgivningen giver unge under 18 år ret til minimum 30 minutters pause, hvis arbejdsdagen overstiger 4,5 timer.
- 19 % af de unge – næsten hver femte – skal selv finde en afløser ved sygdom på trods af, at dette er arbejdsgivers ansvar.
- 46 % af de unge, der er berettiget til løn under sygdom får det ikke.
- 69 % af unge i folkeskolen – to ud af tre – har ulovligt lange vagter på skoledage.
- 26, 1 % af de unge – flere end hver fjerde – løfter eller skubber for meget i forhold til Arbejdsmiljølovens bestemmelser.
- 15% af de unge 13 -17-årige – hver syvende – har oplevet at få fysiske mén af at gå på arbejde. Fysiske mén kan for eksempel være ondt i ryggen, ondt i hovedet eller udslæt.
- 13,3 af de unge – knap hver syvende – har følt sig utrygge på deres arbejdsplads.
- 7 % af de unge – én ud af 14 – står alene på deres arbejdspladser. Når man er under 18 år, skal man som hovedregel være under tilsyn af en person, der er fyldt 18 år, og som har den nødvendige indsigt i arbejdet.
*Mange af de overtrædelser, som vi registrerer, er mindre overtrædelser. Det er dermed ikke alle 84,3%, der indeholder grove overtrædelser. Dog er der stadig tale om brud på regler, som burde være overholdt.
Hele rapporten fra årets patrulje kan hentes her: Jobpatruljens-Evalueringsrapport-2022.pdf
Nøgleord
Kontakter
Tina Mellergaard JensenPressechefHK Danmark
Tlf:42722378tina.mellergaard@hk.dkInformation om HK Danmark
Følg pressemeddelelser fra HK Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra HK Danmark
Principiel sag i Højesteret i dag: Har du ret til arbejdsskadeerstatning, når du arbejder hjemmefra?23.4.2025 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Højesteret behandler i dag en principiel sag om hjemmearbejde og arbejdsskader, som har stor betydning for de mange lønmodtagere, der helt eller delvist arbejder hjemmefra.
Stress rammer skævt, og systemet svigter kvinder økonomisk14.4.2025 06:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Kvinder bliver ramt af stressrelaterede erhvervssygdomme over tre gange så ofte som mænd. Men kvinder har sværere ved at få økonomisk kompensation for deres arbejdsskader. Det er ikke bare en sundhedsudfordring, men en ligestillingsudfordring, mener HK.
Ny reform rammer dem, der i forvejen har mindst26.3.2025 12:55:49 CET | Pressemeddelelse
Besparelser i den nye uddannelsesreform betyder – trods aftalens styrker – dårligere efteruddannelsesmuligheder for den gruppe, der i forvejen har de korteste videregående uddannelser. Og det er ildevarslende for dansk erhvervsliv og Danmarks evne til at stå stærkt i en uforudsigelig verden, advarer HK-formand Anja C. Jensen.
HK: Ankestyrelsen trækker tiden ud – men de skadelidte betaler prisen19.3.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Ankestyrelsen nægter at acceptere Højesterets afgørelse og trækker en ny sag i langdrag. Det går ud over mennesker, der har fået en arbejdsskade og har ret til erstatning. HK kalder det en urimelig beslutning og kræver, at staten stopper med at spænde ben for de skadelidte.
HK: Markant løft til erhvervsuddannelserne er helt rigtigt set5.3.2025 10:29:34 CET | Pressemeddelelse
”Det er en rigtig god dag for erhvervsuddannelserne. Fantastisk med et økonomisk løft, men vi er endnu mere glade for den nye eudfleks, som kan bane vejen for, at de sårbare elever får bedre mulighed for at få en erhvervsuddannelse”, siger Anja C. Jensen, formand for HK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum