Udenrigsministeriet

De maritime grænseaftaler nord for Færøerne er nu trådt i kraft

Del
Kongeriget Danmark, Island og Norge nåede tilbage i 2006 til enighed om den maritime grænsedragning i området nord for Færøerne. Enigheden blev opnået, selvom alle parterne oprindelig havde fremsat krav på havbunden (kontinentalsokkel) udover 200 sømil. Efter behandling ved FN’s Sokkelkommission, som bekræftede udstrækningen af parternes sokkelkrav, udarbejdede parterne tre grænsedragningstraktater. Disse blev underskrevet den 30. oktober 2019 af den daværende udenrigsminister og hans færøske, islandske og norske kolleger og var kulminationen på mange års teknisk, diplomatisk og juridisk arbejde. Traktaterne træder nu i kraft.

”Det glæder mig, at grænseaftalerne i havområdet nord for Færøerne nu træder i kraft. Én ting er resultatet, som alle kan være tilfredse med. Ligeså vigtig er dog processen, der ledte frem til resultatet. Det er endnu et klart vidnesbyrd om vores fælles evne og vilje til at samarbejde og løse konflikter fredeligt i Nordatlanten og Arktis i overensstemmelse med FN’s havretskonvention. Jeg håber, at dette eksempel kan inspirere andre og vise, hvordan tvister kan og bør løses fredeligt ved forhandlingsbordet,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Det følger af traktaterne, at de træder i kraft, når parterne har informeret hinanden om, at de nødvendige nationale procedurer er blevet gennemført. Dette skete 14. december 2022.

Baggrund
Danmark, Island og Norge har alle tiltrådt FN’s havretskonvention af 1982. Ifølge konventionen, kan en kyststats kontinentalsokkel udstrækkes udover 200 sømil til yderkanten af den såkaldte kontinentalmargin. Oplysninger om grænserne for den del af kontinentalsoklen, der strækker sig ud over 200 sømil, forelægges FN’s Sokkelkommission (CLCS).

Forelæggelser herom fra hhv. Kongeriget Danmark/Færøerne, Island og Norge overlappede med ca. 112.000 km2. I 2006 blev parterne enige om, at 27.000 km2 tilfaldt Danmark/Færøerne, 29.000 km2 tilfaldt Island og 55.528 km2 tilfaldt Norge.

CLCS bekræftede i store træk udstrækningen af parternes sokkelkrav, og den aftalte delingsformel blev omsat til tre traktater med hhv. Island og Norge.

Traktaterne blev undertegnet 30. oktober 2019 i Stockholm med forbehold for godkendelse i henhold til staternes interne forfatningsretlige procedurer. Herefter blev traktaterne behandlet i de respektive parlamenter. Både Lagtinget og Folketinget har givet samtykke til aftalerne, og Udenrigsministeriet modtog den 14. december 2022 noter fra hhv. Island og Norge, der bekræfter, at disse staters parlamenter nu også har givet deres samtykke til grænseaftalerne. De kan derfor træde i kraft efter deres indhold.

Traktaterne fastlægger de maritime grænser nord for Færøerne. Inden for området har Færøerne eksklusive rettigheder til alle ikke-levende ressourcer (olie, gas og mineraler) og visse levende ressourcer som f.eks. snekrabber.

For yderligere henvendelser:

Pressevagten, pressevagten@um.dk, +45 61979247

Nøgleord

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny dansk humanitær støttepakke skal sikre akut og livreddende nødhjælp til Ukraines mest sårbare7.5.2024 07:18:28 CEST | Pressemeddelelse

Over to år efter Rusland invaderede Ukraine, har knap 15 millioner mennesker ifølge FN behov for nødhjælp. Dette udgør ca. 40 % af befolkningen, der stadigvæk befinder sig i Ukraine. Krigen rammer særligt de mest sårbare ukrainere, herunder kvinder, børn og ukrainere på flugt. Derfor bidrager regeringen nu med 250 millioner kroner, som skal hjælpe de hårdest ramte ukrainere med at imødekomme basale behov.

Danmark og Gates Foundation styrker båndene for at finde løsninger på klimaforandringers konsekvenser for global sundhed6.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I anledning af Bill Gates’ besøg i Danmark i dag, har minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, og Bill Gates underskrevet en aftale om at udstikke retningen for et stærkere og bredere samarbejde mellem Danmark og Gates Foundation. Den skal fremme løsninger inden for områder som global sundhed, klimatilpasning og ligestilling.

Regeringen vil bekæmpe menneskesmugling og forebygge irregulær migration med ny stor støttepakke6.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den irregulære migration har alt for store menneskelige konsekvenser. Siden 2014 har knap 60.000 mennesker mistet livet som følge af at blive smuglet på deres rejse over blandt andet Middelhavet. Mange lande syd for Europa efterspørger samarbejde og støtte for at sikre, at mennesker ikke vælger de ulovlige migrationsveje med risiko for at ende i dybt tragiske situationer.

Ny redegørelse viser, at Danmark fører an på grøn udviklingsbistand2.5.2024 10:06:44 CEST | Pressemeddelelse

Den udviklingspolitiske redegørelse viser, at samspillet mellem klima og udvikling er blevet stærkere i dansk udviklingspolitik over de seneste år. Derfor gik mere end en tredjedel af dansk udviklingsbistand sidste år til grønne projekter. Et særligt fokus for dansk udviklingsbistand er klimatilpasning, som hjælper udviklingslandene med at blive mere modstandsdygtige over de klimaforandringer, de rammes af. Danmark førte også an i internationale forhandlinger for på verdensplan at sikre mere klimafinansiering til de fattigste. Det kan man læse i den udviklingspolitiske redegørelse, som udkommer i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye