Forskere modbeviser 30 år gammelt paradigme. De første skove mindskede ikke CO2 i atmosfæren
I dag kan man næsten ikke forestille sig en verden uden træer. Men sådan var det faktisk. For længe før, der kom både skove og mennesker, levede der små busklignende planter på landjorden.
I mange år er forskere i hele verden gået ud fra, at det var træerne, der spillede en rolle, da CO2-niveauet i atmosfæren faldt, og klimaet på Jorden blev koldere.
Indtil nu. Forskere på Københavns Universitet har nemlig med en ny metode opdaget, at de små karplanter, der levede, før de udviklede sig træer for 385 millioner år siden, måske har større betydning, end man troede.
”Vi kan bestemme CO2-indholdet i atmosfæren i fortiden ud fra plantefossiler gennem en ny metode. Det gør det muligt at forstå klimaforandringer, når CO2-niveauet stiger på Jorden. De første resultater kan blandt andet betyde, at mindre ændringer i CO2-niveauet har større indvirken på klimaet end hidtil antaget” siger Tais W. Dahl, der er lektor på Globe Institute på Københavns Universitet.
Studiet kan give os en forståelse af processerne, der styrer klimaet på Jorden, og for eksempel hvilken rolle, træer potentielt spiller for klimaet i dag.
”Vi startede med at anvende metoden langt tilbage i tiden, hvor forskerne var stort set enige om, at der var meget CO2 i atmosfæren – nemlig før der kom skove. Man har troet, at fremkomsten af skove fik CO2-niveauet til at falde. Men i stedet for de 4000 ppm, man regnede med, så kunne vi vise, at der kun var tæt på 600 ppm. Det er ikke langt fra der, hvor vi er på vej hen nu,” siger Tais W. Dahl og fortsætter:
”Det faktum, at CO2 niveauet ikke har ændret sig så voldsomt, kan betyde, at klimaet er mere følsomt over for ændringer i atmosfærens CO2-niveau end hidtil antaget. Jordens klima-sensitivitet er omdiskuteret, fordi der er mange processer, som fx skydannelse, vanddamp og havstrømme, der spiller ind og kan forstærke temperaturudsving.”
Ved at kigge på både levende planter og ældgamle fossile planter, kan forskerne nu bestemme mængden af CO2 i Jordens atmosfære på det tidspunkt, hvor de fossile planter var i live. Det gør det muligt at bestemme CO2-niveauet under tidligere klima på Jorden mere nøjagtigt.
Vi skal forstå ”forvitring”
Tais W. Dahl og hans kollegaer mener, at træer ikke er lige så gode til at fjerne CO2 fra atmosfæren, som det tidligere har været tænkt. Det er til gengæld de mindre karplanter med små, sparsomme rodnet, der eksisterede, før der kom træer på jorden.
”Vi mener, at det er fremkomsten af de primitive karplanter og ikke skovene, der giver størst CO2-fald. Det skyldes, at karplanterne har et sparsomt rodnet og har sværere ved at holde næringen i jorden og derfor har et større behov for at optage ny næring fra undergrunden, og det sker gennem forvitring af mineralerne i jorden,” siger Tais W. Dahl.
Den såkaldte forvitring spiller en særlig rolle i forståelsen af, hvordan vi kan mindske CO2-niveauet i atmosfæren.
”Der er to grunde til, at planter fjerner CO2 fra atmosfæren. Den ene er den, vi nok først tænker på, hvor det er planten selv, der optager CO2 og laver sukkerstoffer. Men en plante tager også næring fra den jord eller sten, den står i, ved at opløse stenpartiklerne gennem kemisk forvitring. I den proces bruges CO2 til at opløse mineralerne i jorden. Det er faktisk den primære årsag til, at træer og planter over længere tid nedbringer CO2-niveauet,” forklarer Tais W. Dahl.
Det er også grunden til, at træerne måske ikke har så stor betydning, som Tais W. Dahl og hans kollegaers forgængere troede. Træer er nemlig ikke lige så gode til at forvitre som de mindre planter.
”Planterne har et større behov for at tage næringen fra mineraler i jorden, og det skaber mere forvitring. Træerne står ét sted og har effektive rodnet, der blandt andet er med til at holde på næringen, og det skaber et mere lukket system. Derfor forvitrer træer mindre end de primitive planter over tid, og det er denne nye forvitring, der primært sørger for at træer og planter er med til at fjerne CO2 fra atmosfæren,” forklarer Tais W. Dahl.
Et skridt på vejen til flere løsninger
Men skal vi så begynde at plante en masse lave karplanter i stedet for træer og skove, så vi kan begrænse CO2-indholdet i atmosfæren? Ikke helt, siger Tais W. Dahl.
”Træer er gode af andre grunde, for eksempel for biodiversitet. Og så er det vigtigt at huske, at løsningerne på klimaudfordringerne i dag ikke udelukkende kan findes i øget forvitring, men kræver mange tiltag.”
Studiet gør os klogere på, hvad der styrer CO2-niveauet i atmosfæren, og hvor følsomt klimaet er over for ændringer i mængden af drivhusgasser i atmosfæren. Og så kan det være med til at give os idé om, hvordan naturens processer har indflydelse på CO2-niveauet.
”At finde løsninger er det allervigtigste. Men for at finde løsningerne er vi også nødt til at vide så meget som muligt om de processer, der er potentielle CO2-fjernere, fx træplantning og øget forvitring,” siger Tais W. Dahl og fortsætter:
”Hvis vi skal forstå, hvordan det virker på global skala, og hvad konsekvenserne er, så er det en god idé at kigge på, hvad der skete, tidligere da Jorden undergik større forandringer, og de her mekanismer ændrede sig globalt. Og det er det, vi gør med dette studie.”
Studiet ”Low atmospheric CO2 levels before the rise of forested ecosystems” er lavet i samarbejde med et hold internationale forskere. Studiet er udgivet i Nature Communications.
Nøgleord
Kontakter
Sascha Kael RasmussenPressemedarbejder
Tlf:93565168sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dkBilleder
Information om Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Blegdamsvej 3B
2200 København N
+45 35 32 79 00http://email@sund.ku.dk
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet leverer international anerkendt sundhedsvidenskabelig forskning, uddannelse og innovation.
Vores vision er at flytte grænserne for erkendelse og skabe ny sundhedsvidenskabelig viden og indsigt til gavn for den fortsatte videnskabelige udvikling, for samfundet og for det enkelte individ.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet
Lærebøgerne skal skrives om: Solskoldning skader ikke kun DNA17.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Solskoldning er traditionelt blevet tilskrevet DNA-skader fra UV. Men ny forskning fra Københavns Universitet afslører, at RNA spiller en stor rolle i at udløse akutte reaktioner på solskoldning.
Bakterier bruger overraskende forsvarsmekanisme til at beskytte sig mod virusangreb17.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Resultaterne af et nyt studie fra Københavns Universitet kan føre til bedre behandling mod infektion. Den nye viden stiller især forskerne bedre i kampen mod antibiotikaresistens.
Forskere finder pumpen til hjernens ’vaskemaskine’ – det kan gøre din søvn bedre10.1.2025 05:50:00 CET | Pressemeddelelse
Mens vi sover, bliver vores hjerne renset for affaldsstoffer. Nu har forskere fra Københavns Universitet fundet ud af, hvad der driver processen bag. Opdagelsen kan give os bedre søvn og tidlig behandling af hjernesygdomme som Alzheimers.
Forskere kurerer mystisk, dødelig hudsygdom med banebrydende teknologi8.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har været med til at kurere syv patienter med en dødelig hudsygdom ved hjælp af avanceret proteinanalyse. Det er første gang nogensinde, at metoden er anvendt til behandling af patienter, og resultatet viser, at metoden har potentiale til at behandle andre sygdomme, hvor årsagen er ukendt.
Nyopdaget mekanisme i cellens energifabrik åbner for ny behandling af muskelsygdomme6.12.2024 10:33:10 CET | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget en mekanisme i vores celler, der er afgørende for produktionen af energi i musklerne. Fundet kan lede til ny behandling af sygdomme, der påvirker vores muskler, som diabetes, kræft og hjertekarsygdomme.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum