Aarhus Universitet: Arts

Analyse: Egnsteatre spiller en aktiv og vigtig rolle i lokalområdet og for den nationale scenekunstpolitik

Del
En ny analyse fra Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet viser, at landets egnsteatre er aktive medspillere i deres hjemkommuner. Samtidig spiller de en vigtig rolle i den nationale scenekunstpolitik.

Center for Kulturevaluering på Aarhus Universitet har i samarbejde med Limfjordsteatret og Bornholms Teater gennemført en analyse af rammevilkårene for egnsteatrene. Særligt for dem er, at de både modtager støtte fra staten og fra kommunerne og derfor skal forholde sig til to forskellige kulturpolitiske rammesætninger.

Analysen viser, at der i de senere år er sket en del forandringer i et ellers stabilt område. At tre daværende egnsteatre i 2020 overgik til at få støtte via scenekunstlovens §5 har skubbet yderligere til en udvikling, hvor mange egnsteatre ønsker at varetage en større regional opgave, og at staten påtager sig en større del af ansvaret for at sikre scenekunst i hele landet. Teaterdirektør Limfjordsteatret, Gitta Malling, udtaler:

”Det er tydeligt i rapporten, at flere egnsteatre ser det som en naturlig del af teatrets udvikling også at varetage et større ansvar for det lokalområde, de dækker. Ved sidste forhandling af egnsteateraftaler blev der givet tre §5-bevilliger, og flere egnsteatre ser sig modne til at tage samme spring videre. Men hvad indebærer det? Hvad vil der ske med udviklingen og kravene til de teatre, der bliver §5-teatre, hvis der pludselig er ti egnsteatre, der får denne nye status? Vi mangler en debat om denne udvikling og har brug for at få nogle klare retningslinjer for, hvad der kræves af et §5-teater – særligt når det gives til teatre væk fra storbyerne i Danmark,” siger Gitta Malling.

Udfordret af krav
Rapporten sætter ikke alene fokus på muligheden for at blive større, men dokumenterer også, at de mindste af landets egnsteatre er udfordret af øgede krav og udhulede bevillinger. De øgede krav kommer både fra kommunerne, der forventer, at egnsteatrene leverer mere end teaterforestillinger, og fra staten, der især har sat fokus på en øget professionalisering i forhold til blandt andet strategi og afrapportering. Teaterchef fra Bornholms Teater, Jens Svane Boutrup, siger:

”Rapporten viser, at egnsteatrene er en succes, som løfter flere og flere opgaver og får mere og mere positivt samspil med deres kommuner. Men den peger også på, at de små teatre i ordningen, der bor i fattige kommuner, har svært ved at udvikle sig eller risikerer helt at falde ud af ordningen. Det er nødvendigt, at staten påtager sig et større ansvar for at sikre lokal teaterproduktion i hele landet. For vi ved, at egnsteatrene gør en forskel for den lokale trivsel og sammenhold. Ikke mindst i (kultur)fattige kommuner.”

Af analysen fremgår det, at egnsteatrene samlet set har en god og tæt samarbejdsrelation til den eller de kommuner, de hører hjemme i. Der er en gensidig forståelse for, at egnsteatrenes vigtigste opgave er at levere scenekunst af høj kvalitet.

Rapporten er støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, og bag projektet stod ud over de tre parter følgende egnsteatre: Odsherred Teater, Nordisk Teaterlaboratorium, Syddjurs Egnsteater, Operaen i Midten, Team Teatret, Teatret Møllen, Teatret OM, Mungo Park, Sjællands Teater, Dansk Rakkerpak, Teatret Masken, Himmerlands Teater, NørregadeTeatret, Teater Vestvolden, Holstebro Dansekompagni, BaggårdTeatret, Kolding Egnsteater, Ishøj Teater, Bellevue Teatret, Den Ny Opera, HamletScenen og Åben Dans Production.

Rapporten er offentligt tilgængelig og kan downloades her.

Yderligere information:
Louise Ejgod Hansen, forskningsleder
Center for Kulturevaluering
E-mail: draleh@cc.au.dk 
Telefon: 25566935

Billeder

Forskningsleder Louise Ejgod Hansen, AU Foto.
Forskningsleder Louise Ejgod Hansen, AU Foto.
Download

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Dansk film er helt sin egen31.5.2024 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse

En ny EU-forskningsrapport med titlen Small European Film Markets: Portraits and Comparisons tegner et billede af dansk film som en ener inden for europæisk film. Rapporten udspringer af Horizon Europe-projektet, CresCine (2023-2026), og blev lanceret sidste uge på filmfestivalen i Cannes. Rapporten sammenligner dansk film med seks andre små europæiske filmlande på en lang række parametre. De øvrige lande er Estland, Belgien (Flandern), Irland, Kroatien, Litauen og Portugal. Den primære periode for sammenligningerne er 2014-2022, mens nyere tendenser kommenteres undervejs.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye