home a/s

Danskernes varmekilder: Se hvad der er inde i varmen og ude i kulden

Del
Fjernvarme er mest ’hot’, men også solfangere og jordvarme er i top på ønskelisten. Gasfyret er til gengæld blevet upopulært, viser ny spørgeundersøgelse
Fjernvarme er hot, mens danskerne har lagt gasfyret på is. Foto: Palle Skov
Fjernvarme er hot, mens danskerne har lagt gasfyret på is. Foto: Palle Skov

Fjernvarme er ’hot’ op til denne vinter.

Over halvdelen af danskerne – 52 % - vil helst ’fyre’ med fjernvarme i deres helårsbolig, hvis de kunne vælge frit.

Det viser en ny spørgeundersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home.

”Selv om fjernvarmepriserne nogle steder også er steget som følge af invasionen i Ukraine, og priserne på fjernvarme varierer fra det ene fjernvarmeværk til det andet, så står fjernvarme højst på ønskesedlen hos et flertal af danskerne,” konstaterer Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker og talsperson for Home-kæden.

Energihjem.dk, som er en portal for husejere, der ønsker at energirenovere eller klimatilpasse boligen, bekræfter besvarelserne i Home og YouGovs undersøgelse.

Portalens sider om fjernvarme har de seneste måneder ligget helt i top på antallet af besøgende, oplyser kommunikationschef Maria Carlsen.

”Der er virkelig mange, der gerne vil have fjernvarme - og særligt dem med naturgasfyr. Vi har i en lang periode fået rekordmange henvendelser på udskiftning af fyr til både jordvarme og varmepumper,” siger Maria Carlsen fra Energihjem.dk.

Danskernes mest ønskede varmekilder efter fjernvarme er nemlig solfanger- og jordvarmeanlæg. Det ønsker 25 %.

”Både for de ’grønne energikilder’, som man har på sin ejendom, og for fjernvarmen ligger der i undersøgelsens svar nok også et ønske om sikkerhed – både for at have varme og for prisen på varmen,” siger Homes analytiker.

Gas er blevet upopulært
Opvarmning med gas er da også gået fra ilden til asken, siden energipriserne er skudt i vejret, viser den repræsentative undersøgelse med svar fra over 2.000 voksne danskere.

42 % svarer, at et gasfyr er den primære varmekilde, de mindst ønsker sig i deres helårsbolig, hvis de kunne vælge frit.

Oliefyret er heller ikke en populær varmekilde. 21 % vil nødigst varme deres bolig op med olie, viser YouGovs undersøgelse for Home. Herefter følger opvarmning med el-radiatorer.

Ifølge Energihjem.dk’s kommunikationschef Maria Carlsen er det energikrisen, der tydeligt kan spores, når gasfyret nu er det mindst populære.

”Havde du lavet undersøgelsen for et år siden, så er jeg næsten helt sikker på, at oliefyret havde været det mindst populære. Dengang var oliefyret den dyreste opvarmningsform, men med de rekordhøje gaspriser er gasfyret naturligvis blevet det mindst populære,” lyder det fra Maria Carlsen. 

I Home konstaterer man også, at derouten for gas er gået hurtigt.

”Sidste år var et gasfyr ikke noget problem for køberne, men nu har prisernes himmelflugt og usikkerheden om forsyning i fremtiden vendt folkestemningen til negativ,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

”Gaspriserne er ganske vist faldet ca. 65 % siden august, men usikkerheden og utrygheden ved varmekilden har nok bidt sig fast. Vi hører om mange boligejere og grundejerforeninger med gasopvarmning, der undersøger muligheden for at komme på et fjernvarmenet. Men det er en lang proces, så det tager nok en del år, inden naturgas er fortid i Danmark,” uddyber han.

Energihjem.dk har netop åbnet for et univers, der skal gøre det lettere for boligejere at udskifte fyret: https://energihjem.dk/skift-fyr/

Danskerne ønsker mere lighed for varmeregningen

Undersøgelsen fra Home og Yougov viser også, at 50 % af befolkningen ikke synes, at deres varmeregning bør bestemmes af, hvor de bor, og hvilken opvarmningskilde, de har. Mere end hver 3. dansker mener desuden, at politikerne i højere grad skal regulere og kompensere, så der bliver større sikkerhed for - og mere lighed mellem - danskernes varmeudgifter.


FAKTA:  Vælg hvilken primær varmekilde du HELST og NØDIGST vil have i din helårsbolig, hvis du kunne vælge frit? (se vedhæftet herunder)

Nøgleord

Kontakter

Maria Carlsen
Kommunikationschef, Energihjem.dk


T: 7733 4006
M: 2715 1762
E: mac@3byggetilbud.dk

Billeder

Fjernvarme er hot, mens danskerne har lagt gasfyret på is. Foto: Palle Skov
Fjernvarme er hot, mens danskerne har lagt gasfyret på is. Foto: Palle Skov
Download

Vedhæftede filer

Information om home a/s

home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har ca. 870 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 130 franchisetagere
  • home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har tre servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking
** maj 2024

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye