Europa Kommissionen

Europa-Kommissionen foreslår at forældreskab skal anerkendes i hele EU

Del

Forældreskab, der er anerkendt i ét EU-land, bør blive anerkendt i hele EU. 

Europa-Kommissionen har idag fremlagt et forslag, der skal skabe fælles EU-regler om forældreskab. Forslaget fokuserer på barnets tarv og rettigheder. Det skal skabe juridisk klarhed for alle familier, der bevæger sig over EU’s grænser. Det er uanset om det drejer sig om rejse eller længere ophold i andre EU-lande. 

I øjeblikket har medlemsstaterne forskellige nationale love om anerkendelse af forældreskab, så når en familie befinder sig i en grænseoverskridende situation, kan den miste de rettigheder, der følger af forældreskab. Manglende anerkendelse af forældreskab bringer børns grundlæggende rettigheder i fare: Herunder deres ret til identitet, ikke at blive forskelsbehandlet og til et privatliv og familieliv. 

”Det forslag vi fremlægger i dag handler at beskytte børn. Deres rettigheder er ukrænkelige, også hvis deres forældre flytter fra et EU-land til et andet,” siger Per Haugaard, repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark. 

Der har været eksempler på, at familier er nødt til at indlede administrative eller endda retslige procedurer for at få forældreskabet anerkendt, men disse er dyre, tidskrævende og udfaldet er ikke givet på forhånd. Forslaget har derfor til formål at beskytte børns grundlæggende rettigheder, skabe retssikkerhed for familierne og mindske sagsomkostningerne og -byrden for familierne og medlemsstaternes forvaltnings- og retssystemer. 

Det sker blandt andet ved at tydeliggøre, hvem i de enkelte EU-lande, der kan træffe en beslutning om at anerkende forældreskab. Derudover skal alle EU-lande gøre det tydeligt, hvilke dokumenter der skal fremlægges som bevis for forældreskab, hvilke love der bestemmer forældreskab og i udgangspunktet anerkende forældreskab, hvis andre EU-lande allerede har gjort det. Europa-Kommissionen foreslår også et frivilligt europæisk forældreskabscertifikat, der kan gøre processen endnu nemmere. 

De nye regler vil gøre livet nemmere og skabe klarhed for mange familier - desværre kommer reglerne ikke til at gælde i Danmark, som en konsekvens af retsforbeholdet,” udtaler Per Haugaard. 

EU-retten som fortolket af EU-Domstolen, navnlig om fri bevægelighed, fastsætter allerede, at forældreskab, der er etableret i en medlemsstat, bør anerkendes i alle de andre medlemsstater til visse formål: adgang til området, opholdsret og at man ikke må forskelsbehandle i forhold til statsborgere. Dette er ikke tilfældet for de rettigheder, der følger af national ret. 

 

Danmark er, grundet retsforbeholdet, ikke omfattet af forslaget. 

 

For mere information 

Ligestillingspakken: Kommissionen foreslår nye regler for anerkendelse af forældreskab mellem medlemsstaterne

Spørgsmål & svar: Anerkendelse af forældreskab mellem medlemsstaterne 

Forslag til Rådets forordning om anerkendelse af afgørelser og accept af officielt bekræftede dokumenter vedrørende forældreskab og om indførelse af et europæisk forældreskabsbevis 

Kontakter

Billeder

Information om Europa Kommissionen

Europa Kommissionen
Europa Kommissionen
Gothersgade 115
1123 København K

33144140https://ec.europa.eu/denmark/

Repræsentationen er Europa-Kommissionens lokale kontor i Danmark, som ligger i København.

Vores opgave er at:

  • Forklare, hvad EU-politikker betyder for dig i Danmark
  • Forsyne de danske myndigheder og berørte parter i Danmark med information om EU
  • Tilbyde presse- og medietjenester i Danmark om nye udviklinger i udarbejdelsen af EU-politikker
  • Være Europa-Kommissionens talerør i Danmark
  • Holde Kommissionen i Bruxelles underrettet om vigtige politiske, økonomiske og sociale hændelser i Danmark

Følg pressemeddelelser fra Europa Kommissionen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Europa Kommissionen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye