Energistyrelsen

Hver uge bruger vi 34 minutter under bruseren: Spar penge ved at forkorte badet

Del
34 minutter. Så lang tid bruger danskerne i gennemsnit under bruseren om ugen. Det betyder, at der kan være mange penge at spare på det varme vand. Konkret kan en familie på fire i en gasopvarmet bolig spare flere tusinde kroner om året ved at skære to minutter af badetiden.

Danskerne elsker at opholde sig under den varme bruser. Faktisk bruger vi – ifølge Energistyrelsens Energibarometer - i snit 34 minutter på at bade. Hver uge. Cirka 1/3 af vores varmeforbrug derhjemme bliver brugt på varmt vand, hvilket gør de varme bade til en af de store energislugere i hjemmet.

Energibarometeret er baseret på en befolkningsundersøgelse, som Energistyrelsen har fået foretaget i efteråret 2022 blandt 2.000 danskere af Norstat. Udover at kortlægge, at vi bader 34 minutter om ugen, viser den blandt andet, at:

 • 52 procent af de adspurgte vasker hår, hver gang de går i bad.
 • 49 procent af de adspurgte slukker ikke for vandet, når de sæber sig ind.
 • 24 procent af de adspurgte lader vandet løbe mere end et minut for at give det den rette temperatur.

Der kan derfor være mange penge at spare ved at ændre badevaner.

”Selv små adfærdsændringer kan nedbringe energiforbruget betydeligt. Hvis alle i en familie på fire i en bolig med gasfyr som opvarmningskilde forkorter deres daglige, varme bad med blot 2 minutter per bad, så kan de spare op til 4000 om året,” siger Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens SparEnergi.dk.

De unge bruger længst tid under bruseren

Der er særligt én gruppe, som nyder at være under den varme bruser. I gennemsnit bruger de 18-35-årige otte minutter under bruseren. Det er 45 procent længere tid end hos de 56+ årige, der i gennemsnit bruger 5 minutter og 30 sekunder i badet.

”Mange unge er nok ikke bevidste om, hvor lang tid de bruger i badet, og hvor meget det faktisk koster at varme vandet op. Der er dog flere ting, man kan gøre, hvis man gerne vil tage et par minutter af badetiden. Man kan eksempelvis sætte et æggeur eller måle tiden med musik og se, om man kan nå at blive færdig, inden ens yndlingssang slutter,” siger Matilde Grøn Bjørneboe.

Spar på vandet og spar penge

I undersøgelsen er danskerne også blevet spurgt til, hvad de har gjort og forventer at gøre for at reducere deres energiforbrug dette efterår og den kommende vinter.

Her svarer hver tredje dansker, at de allerede har reduceret deres energiforbrug ved at tage kortere bade, og 43 procent svarer, at de forventer at reducere deres energiforbrug ved at tage kortere bade den kommende vinter.

Men udover at forkorte tiden under den varme bruser, kan man også med andre små tiltag spare på vand- og varmeregningen. På Energistyrelsens SparEnergi.dk finder du en række gode råd til, hvordan du kan reducere dit vandforbrug.

 1. Tag kortere bade
  Du kan spare meget, hvis du bruger lidt kortere tid under den varme bruser. Hvis en gennemsnitlig familie på fire med gasfyr alle forkorter deres daglige bad med 2 minutter, er det muligt at spare op til 4000 kr. om året med de nuværende gaspriser.

 2. Skift til en sparebruser
  En vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke, at de bruger mindre vand. Alternativt kan man skrue ned for bruseren, så der kommer mindre vand ud. Et karbad bruger ca. 150 liter vand.

 3. Indstil varmen til 55 grader i din varmtvandsbeholder
  Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Mange steder er temperaturen højere, og man bruger unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid. Det varme vand må dog ikke være koldere end 55 °C i varmtvandsbeholderen, da det kan give risiko for Legionella-bakterier.

 4. Sluk for vandet, når du sæber dig ind
  Uden en sparebruser bruger en dansker mellem 10 og 20 liter vand pr. minut, når de går i bad. Hvis du slukker for vandet, når du sæber dig ind eller tager shampoo i håret, vil det være muligt at spare mange liter opvarmet vand – og det vil kunne mærkes på både vandforbruget og varmeregningen.

 5. Skru ned for temperaturen
  Man kan spare omkring 4% af energiforbruget til opvarmning af varmt vand til badet, hver gang man sænker temperaturen på vandet med bare 1 grad.

Få flere gode spareråd til at mindske dit vand- og varmeforbrug på: https://sparenergi.dk/forbruger/varme/varmt-vand

Om undersøgelsen:

 • Undersøgelsen er foretaget online via Norstats panel på vegne af Energistyrelsen
 • Undersøgelsen er gennemført blandt 2.000 danskere i alderen 18-75 år. Der er kun udsendt invitationer via e-mail til personer, der opfylder disse krav.
 • Undersøgelsen er gennemført i perioden 29 august. - 12. september 2022 via internettet med udgangspunkt i Norstats panel.
 • Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.
 • Find statistik fra undersøgelsen på https://sparenergi.dk/forbruger/energibarometeret

Spørgsmål: Hvad planlægger du at gøre, for at reducere energiforbruget i din bolig, det kommende efterår/vinter?  

Svar

Alle danskere

18-35 år

36-55 år

56+ år

Bruge mindre af det varme vand, fx tage kortere bade

43%

47%

44%

37%

Spørgsmål: Hvor ofte går du i bad?

Svar

Alle

18-35 år

36-55 år

56+ år

Mere end 10 gange om ugen

1%

2%

1%

0%

8-10 gange om ugen

6%

6%

6%

5%

6-7 gange om ugen

36%

31%

42%

34%

4-5 gange om ugen

26%

31%

27%

20%

2-3 gange om ugen

28%

29%

22%

33%

1 gang om ugen

3%

2%

2%

6%

Sjældnere end 1 gang om ugen

0%

0%

0%

1%

Spørgsmål: Hvor lang tid bruger du i gennemsnit på et bad?

Svar

Alle

18-35 år

36-55 år

56+ år

Under 3 min

8%

4%

8%

13%

3-5 minutter

42%

29%

42%

54%

6-10 minutter

38%

46%

41%

26%

11-15 minutter

9%

14%

7%

5%

16-20 minutter

3%

5%

2%

1%

Mere end 20 minutter

1%

1%

0%

1%

 

Spørgsmål: Hvor lang tid bruger du i gennemsnit på et bad? Udvalgte badevaner

Svar

Alle

18-35 år

36-55 år

56+ år

Jeg vasker altid hår, når jeg er i bad

52%

43%

52%

60%

Jeg slukker for vandet, mens jeg sæber mig ind eller tager shampoo i håret

49%

42%

50%

56%

Kontakter

Information om Energistyrelsen

Energistyrelsen
Energistyrelsen
Carsten Niebuhrs Gade 43
1577 København V

33 92 67 00https://ens.dk/

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Kom til konference om lokal inddragelse og opbakning til opsætning af vedvarende energi på land14.5.2024 13:38:26 CEST | Nyhed

Skal en firedobling af el-produktionen fra vedvarende energi på land inden 2030 lykkes, er det afgørende, at der er lokal opbakning til vedvarende energi i lokalområdet. Derfor inviterer VE-rejseholdet til konference om lokal inddragelse og opbakning til vedvarende energi i det åbne land. Konferencen vil danne ramme for drøftelser om den nyeste viden og erfaringer på området på tværs af kommuner, branche og institutioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye