De tungeste vagter skal fordeles på flere skuldre
Mangel på personale er i øjeblikket den største udfordring for sundhedsvæsener over hele Europa, både nu og her og på længere sigt.
Udfordringen er kompleks, og der findes således heller ikke én enkeltstående løsning. Men det er en klar forudsætning for at rekruttere og fastholde medarbejdere, at de danske hospitaler arbejder fokuseret med arbejdsmiljøet og medarbejdernes trivsel.
- Vi ser mange gode initiativer ude på hospitalsafdelingerne, og det vil jeg gerne rose dem for. Men vi har brug for hele tiden at gøre mere. Især afdelinger med døgnbemanding og mange vagter har brug for at se på arbejdstilrettelæggelsen og ikke mindst på vagtplanlægningen, siger Stephanie Lose.
Pejlemærker for god vagtplanlægning skal udbredes
Regionerne vil derfor gå i dialog med de faglige organisationer om at opnå en bedre fordeling af vagter.
Helt konkret peger Danske Regioner på, at flere kan lade sig inspirere af Region Syddanmarks pejlemærker for fastholdelse og rekruttering. Her arbejder hospitalerne bl.a. efter bedre vagtplanlægning, fx ved at stræbe efter at planlægge vagter otte uger ud i fremtiden, samt at man som medarbejder ikke går i vagt oftere end hver tredje weekend.
- Det er vigtigt, at man som medarbejder oplever en vagtplanlægning, som er retfærdig og gennemskuelig. På hospitalerne kan vi tilbyde mange spændene opgaver og et meget meningsfuldt arbejde. Vi skal også kunne tilbyde et arbejdsliv, som hænger bedre sammen med tilværelsen udenfor hospitalet, siger Stephanie Lose.
Bedre sammenhæng mellem arbejde og familieliv
Blandt de gode eksempler på succesfulde arbejdsmiljøinitiativer hæfter Stephanie Lose sig ved, at det giver bonus, når medarbejderne får mere indflydelse på vagtplaner og indretningen af deres arbejdsliv.
Det er især vagter i aften- og nattetimerne samt i weekenden, som er udfordrende. Danske Regioner ønsker derfor, at hospitalerne bestræber sig på at fordele vagtbelastningen på flere skuldre, så den enkelte medarbejder får længere mellem de mest besværlige vagter.
For eksempel har OUH (Odense Universitetshospital) som det første hospital i Danmark besluttet, at alle opslåede sygeplejestillinger i ambulatorie skal inkludere en tredjedel af arbejdstiden på en sengeafdeling. Det betyder, at så mange som muligt skal deltage i patientplejen – og dermed bidrage til bedre fordeling af vagter.
- Medarbejderne skal opleve den form for fleksibilitet, som gør det muligt at få et fuldtidsarbejde med vagter til at hænge sammen med et godt familieliv. Vi ved, at det især er aften- natte og weekendvagterne der er tunge for mange medarbejdere. Derfor vil vi gerne have fordelt dem på flere skuldre, siger Stephanie Lose.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer25.4.2025 10:02:47 CEST | Pressemeddelelse
De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum