Danske virksomheder mangler akut genanvendt plastik

I dag er der både stor mangel og efterspørgsel efter genanvendt plast af typen rPET, som tusindvis af virksomheder, der laver alt fra fødevarer, husholdningsprodukter og kosmetik, skal bruge i deres produktion. Og desværre tyder meget på, at problemet kun vil blive større i fremtiden.
EU-Kommissionen har fremlagt nye regler, der skal nedbringe mængden af emballage, øge brugen af genanvendte materialer og sikre, at vi i højere grad bruger emballage igen og igen. I 2030 skal emballage være lavet af 30-35 pct. genanvendt materiale. I 2040 stiger kravene til 50-65 pct., der skal være lavet af genanvendt plast.
- Der er rigtig mange virksomheder, der er med på den grønne bølge, og som meget gerne vil bruge flere genanvendte materialer i deres produktion. Desværre er vi i den meget uheldige situation, at der simpelthen ikke er nok genanvendt plast på markedet. Derfor kan det blive utroligt svært for de mange virksomheder, at leve op til EU’s nye krav, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.
rPET er i dag den eneste type genanvendt plast, der kan anvendes til at lave nye fødevareemballager af. Det er samtidig den eneste plasttype, som lever op til de kvalitetskrav, der skal overholdes for emballager til vask og kosmetik, og som for eksempel også bruges i legetøj og tekstiler.
Ifølge en analyse fra DI og HBS Economics, vil efterspørgslen af genanvendt rPET stige med 26 pct. Samtidig vil virksomhedernes udgifter risikere at sige med 24 pct. frem mod 2030. Det svarer til en ekstraregning på 180 mio. kr.
- Hvis vi ikke gør noget for at skaffe mere genanvendt plast, kan vi ikke indfri EU’s mål, og det vil kun være de allerstørste producenter, der får råd. Et større udbud af genanvendt plast er nødvendigt, og heldigvis også muligt, men det kræver vi går til problematikken fra begge ender samtidig, og sikrer et effektivt marked for genanvendte materialer, siger Karin Klitgaard.
Karin Klitgaard peger blandt andet på, at der er brug for både offentlige og private investeringer i udviklingsprojekter, for at finde alternativer til rPET, uden at gå på kompromis med produktets kvalitet og sikkerhed. Det skal være med til at sikre, at der er nok muligheder på markedet, så virksomhederne ikke kommer til at mangle.
Der er også brug for nye sorteringsteknologier, så for eksempel fødevareemballage kan blive skilt fra andre typer af emballager. Det vil give større kvalitet i genanvendelsen.
- Selv om vi står over for en massiv udfordring med at skaffe nok rPET, så er den gode nyhed, at der faktisk findes måder, at løse problemet på. Vi skal have smarte systemer, der kan sortere affald og så skal der sættes skubs i projekter, hvor både offentlige og private aktører samarbejder om at udvikle alternativer, siger Karin Klitgaard.
Følg os på:
Billeder

Vedhæftede filer
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Presseinvitation til Danish Diversity Awards 202530.4.2025 13:39:57 CEST | Pressemeddelelse
Rufus Gifford, Magnus Heunicke og Poornima Luthra er på programmet, når Dansk Industri og Goodtalks fejrer mangfoldigheden den 6. maj i Industriens Hus.
NIS2 står for døren – er Danmark og erhvervslivet klar?30.4.2025 13:33:04 CEST | Presseinvitation
Nogle af verdens skrappeste krav til cybersikkerhed træder inden længe i kraft, og så skal vi, som samfund, være klar til at efterleve reglerne. Er vi det? Og hvordan bliver vi cybersikre i en tid med historisk stor usikkerhed i verden? De spørgsmål drøfter ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, førende eksperter og erhvervsledere på NIS2-konference.
DI: Vejen til 2030-klimamålet er klar - nu skal ambitioner blive til handling30.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
Danmark er godt på vej til at indfri 70 procents reduktionsmålet i 2030. Nu afhænger det af implementeringen, så de politiske aftaler bliver omsat til konkret handling. Samtidig viser årets fremskrivning for første gang nogensinde den forventede udvikling af danske CO₂-emissioner helt frem til 2050. For at komme i mål er der brug for, at vi allerede nu kigger frem mod klimaneutralitet i 2045 og sikrer klare rammer for erhvervslivet.
DI: Positivt at bredt flertal udskyder bæredygtighedsrapportering29.4.2025 21:32:07 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget har i dag besluttet at udskyde reglerne om virksomhedernes bæredygtighedsrapportering. Det sker, fordi EU har indledt arbejdet med at forenkle reglerne. Det er en beslutning, som landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, er glad for.
DI vil sikre hurtig hjælp fra private virksomheder med nye standby-kontrakter29.4.2025 12:20:15 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne skal være sikre på hurtigt at kunne få fat i vand, mad, energi, medicin og andre vigtige fornødenheder, hvis der opstår en krise. Derfor foreslår DI at offentlige myndigheder sender standby-kontrakter med private virksomheder i udbud hurtigst muligt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum