Læger uden Grænser (MSF)

Koleraudbrud spreder sig hastigt i verden

Del
I 29 lande er der lige nu udbrud af den ekstremt smitsomme sygdom kolera. Sygdommen kan dræbe på bare få timer, hvis man ikke får behandling. Udviklingen er bekymrende og værre, end hvad vi normalt ser, lyder det fra Læger uden Grænser.
Dreng får koleravaccine i Libanon. Foto: MSF
Dreng får koleravaccine i Libanon. Foto: MSF

I Haitis hovedstad Port-au-Prince er det ikke bare omfattende vold og kriminalitet, der eksploderer. Det samme gør antallet af mennesker, der er smittet med kolera. På bare en måneds tid har Læger uden Grænser behandlet 8.500 patienter. 97 er døde.

Også i Syrien hærger koleraen, mens vinteren er på vej. Store udbrud begyndte i september i år i den nordøstlige og nordvestlige del af landet, men har nu spredt sig til alle dele. Mere end 37.000 formodes ramt af sygdommen, og 43 har mistet livet. Udbruddene er de første i 15 år i landet.

Sidst kolera havde tag i Libanon var i 1993. Men 6. oktober erklærede de libanesiske sundhedsmyndigheder, at der var udbrud. Indtil midt i november har der været godt 3.670 formodede og bekræftede tilfælde og 19 dødsfald.

Billedet er desværre ikke isoleret til de tre lande. I alt er der ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) koleraudbrud i 29 lande i verden – ofte på steder, hvor der er begrænset adgang til rent vand. Og endda i lande, som ikke har skullet kæmpe med sygdommen i årtier.

”Vi ser, at der kommer flere, mere udbredte og voldsommere udbrud af kolera rundt om i verden. Det kommer på bagkant af coronapandemien, som har presset mange sundhedssystemer i knæ. Og det sker i takt med, at det bliver sværere at få adgang til rent vand mange steder. En begrænsning, vi ser i områder med blandt andet tørke, oversvømmelser, konflikt eller flygtningestrømme. Udviklingen er bekymrende og værre, end hvad vi normalt ser,” siger læge Vibeke Brix fra Læger uden Grænser.

Kolera er en sygdom, som spredes, når vand bliver forurenet med bakterier fra afføring. Kolera giver diarré og opkast, og man bliver hurtigt dehydreret. Og bliver man alvorligt syg og ikke får behandling i tide, kan man dø inden for få timer.

"Hurtig behandling redder liv, og kolera er én af de letteste sygdomme at behandle, fordi det primært kræver væske i den akutte fase. Jeg har selv oplevet at få bevidstløse patienter ind, som vi gav væske i drop. Allerede efter 30 minutter vågnede de, og vi kunne udskrive dem dagen efter. Når kolerapatienter til hospitalet, dør færre end én procent. Men bliver de ikke behandlet, dør halvdelen,” siger Anni Fjord, der har været udsendt som sygeplejerske til et af Læger uden Grænsers kolera-projekter i Yemen.

Læger uden Grænser forebygger og behandler kolera rundt om i verden. Men på grund af eskalerende udbrud globalt er der også mangel på vacciner og andre midler til at bekæmpe sygdommen. Derfor støtter Læger uden Grænser på linje med WHO, UNICEF, Internationalt Røde Kors og andre aktører beslutningen om at skrue ned fra to vaccinedoser til én i bekæmpelsen af udbruddene.

”Beslutningen er sidste udvej for at undgå at skulle træffe umulige valg om at sende doser til ét land frem for et andet. Enkeltdosis af vaccinen giver en kortere beskyttelse, men det er en nødvendig måde at forsøge at beskytte så mange mennesker som muligt lige nu, mens vi står over for adskillige udbrud på samme tid. Men det er kun en midlertidig løsning, og vi er alvorligt bekymrede for udsigterne på den korte bane, hvis situationen fortsætter med samme styrke,” siger Vibeke Brix.

Samtidig er der behov for, at flere har adgang til rent vand og sanitet, og at flere patienter, der er smittet med kolera, kan blive behandlet.

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Billeder

Dreng får koleravaccine i Libanon. Foto: MSF
Dreng får koleravaccine i Libanon. Foto: MSF
Download

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye