Danmarks Frie Forskningsfond

Talentfulde forskere skal løfte dansk forskning for 247 millioner kroner

Del
41 talentfulde forskningsledere har netop modtaget i alt 247 millioner kroner til deres banebrydende forskningsprojekter fra Danmarks Frie Forskningsfond under Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet.

Læs om de 41 Sapere Aude-forskningsledere og deres forskningsidéer her

De 41 nye forskningsledere kommer fra alle dele af den videnskabelige verden og er alle yngre forskere, der har præsteret forskning i topklasse inden for deres faglige felt. Nu får de 41 yngre forskertalenter mulighed for at udvikle og styrke både deres forskningsidéer og deres forskningsledelse med Sapere Aude: DFF-forskningsleder-bevillingen i ryggen.

»De allerdygtigste yngre forskere i Danmark er med til at forny den viden, vi har i dag, med deres gode, nybrudsskabende idéer. Derfor er det en helt særlig tid hvert år, når vi offentliggør årets Sapere Aude-forskningsledere, fordi vi her ser så mange talentfulde forskere, der kan være med til at sikre dansk forsknings bidrag til at løse samfundets udfordringer i mange år frem,« siger bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond, Maja Horst.

SAPERE AUDE-FORSKNING: Kan vi blive bedre til at forstå unge teenageres oplevelser med alkohol og sex?

Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude-bevilling sigter mod at give yngre forskere, der har præsteret forskning i toppen inden for deres felt, mulighed for at udvikle deres forskningsideer samt udvikle eller styrke deres kompetencer som forskningsledere. Et væsentligt formål er desuden at fremme karriere og mobilitet mellem forskningsmiljøer, både internationalt og nationalt, og mod at styrke netværk i forskermiljøerne. Bevillingerne styrker dermed også internationaliseringen af dansk forskning, fordi et element af Sapere Aude-virkemidlet er, at forskerne får mulighed for at bruge en del af deres forskningskarriere i udlandet for at styrke det internationale samarbejde.

SAPERE AUDE-FORSKNING: Planter og fugle skal hjælpe os med at spå om arternes klimakamp

Hård konkurrence om midlerne

Fælles for de 41 forskningsprojekter er, at de alle har været med i et hårdt udskillelsesløb, hvor det kun er  de allerdygtigste, der er kommet over målstregen og kan stå med en Sapere Aude: DFF-forskningsleder-bevilling i dag. De 41 nye forskningsprojekter har været igennem en grundig bedømmelse: to bedømmelsesrunder i fondens faglige forskningsråd, individuel fagfællebedømmelse hos internationale eksperter, og til sidst et interview foretaget af et tværrådsligt udvalg i fonden, hvor de 41 nye Sapere Aude-forskningsledere er blevet udvalgt 

Der tages forbehold for, at de nævnte beløb kan ændre sig efter den forestående budgetgennemgang.

Fakta om Sapere Aude: DFF-Forskningsleder

  • Sapere Aude betyder ”Vov at vide”.
  • Sapere Aude-bevillingen giver excellente, yngre forskere, dvs. forskere, der har præsteret forskning i topklasse inden for deres faglige felt, mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer og starte egne forskergrupper. Virkemidlet skal desuden fremme mobilitet internationalt og nationalt mellem forskningsmiljøer og styrke karrierer.
  • Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget 356 ansøgninger og uddelt 41 bevillinger svarende til en succesrate på 12 %.
  • Antallet af kvindelige ansøgere var 116, og der blev givet 19 Sapere Aude Forskningsleder-bevillinger til kvinder, hvilket giver en succesrate på 16%. For mandlige ansøgere er succesraten 9 % med 240 ansøgninger og 22 bevillinger.

Kontakter

Billeder

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond støtter nyskabende forskning og videnskabelig udvikling med 10,4 millioner kroner20.12.2023 06:10:00 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Frie Forskningsfond har netop uddelt bevillinger til 30 forskningsprojekter, tidsskrifter, netværk og udenlandske forskningsophold. Midlerne er fordelt på fire forskellige virkemidler og skal fremme videnskabelig nytænkning, styrke samarbejdet mellem danske og internationale forskningsmiljøer, styrke udbredelsen af humanistisk forskning, samt støtte talentfulde studerende.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye