Aarhus Universitet: Arts

Førende plastforskere i fælles opråb

Del
Fra den 28. november til den 2. december skal et forhandlingsudvalg under FN indlede forhandlinger om en international traktat, der skal stoppe plastikforurening. 13 førende internationale plastforskere påpeger imidlertid, at resultatet af aftalen måske ikke bliver ambitiøs nok på grund af en for snæver forståelse af, hvilke kemikalier der forbindes med plast.

Plastforurening er en global miljøudfordring med alvorlige sociale og økonomiske konsekvenser. Uden politiske indgreb forventes mængden af plastikaffald i miljøet, ifølge FN´s miljøprogram, at fordobles i 2030 til omkring 53 millioner tons om året. FN's medlemslande er derfor blevet enige om at indlede internationale forhandlinger med henblik på at udarbejde en global plasttraktat, der skal fastsætte regler for produktion, brug og bortskaffelse af plast. Beslutningen blev truffet på et møde i FN's miljøforsamling i Nairobi i marts 2022, hvor det også blev besluttet, at verdens ledere har indtil 2024 til at nå frem til en aftale, hvor det fremgår, hvilke elementer der vil være juridisk bindende, og hvordan aftalen skal finansieres.

I mellemtiden er en mellemstatslig forhandlingskomité (INC) blevet etableret for at fremme den internationale aftale om plast. Det første møde i INC finder sted i Uruguay fra den 28. november til den 2. december 2022. Her skal komitéen blive enige om de videnskabelige og politiske rammer for aftalen. Men allerede før de første formelle forhandlinger er skudt i gang, påpeger 13 førende plastforskere på tværs af fagdiscipliner i et fælles brev udgivet i Science, at resultatet af aftalen kan vise sig mere ineffektivt end først tilsigtet på baggrund af en for snæver forståelse af plastikkemikalier.

Tridibesh Dey, postdoc ved Globale Studier fra Aarhus Universitet og hovedforfatter på artiklen i Science fortæller:

"Vi har i de dokumenter, der er tilgængelige forud for det første møde i INC, konstateret, at der er en for snæver videnskabelig forståelse af plastikkemikalier. Det meste plast der fremstilles i dag består af komplekse kemiske blandinger. Der tilsættes kemiske stoffer for at gøre materialet plastisk. Men tilsætningsstofferne er ikke de eneste kemikalier. Der forekommer også kemiske rester, kemiske ophobninger og en række komplekse kemiske forbindelser, mens materialet cirkulerer og interagerer i globale miljøer. Vi ønsker derfor med vores publikation at understrege, at den kommende globale plasttraktat bør inkludere flere relevante kemikalier i plast.”

Hvor stor en andel kemikalier udgør, forklarer en anden af artiklens hovedforfattere, havbiolog Melanie Bergmann:

”Kemikalier kan stå for 60 % af plastmassen. Der er mere end 10.000 kemikalier brugt i plastik, hvoraf mindst 2400 er kendt for at have skadelige virkninger på sundhed og miljø, hvilket i sidste ende koster milliarder af skatteydernes penge.”

Økotoksikolog og medforfatter Susanne Brander påpeger, at de sundhedsskadelige virkninger ofte er svære at regulere, da disse kemikalier – herunder de hormonforstyrrende stoffer, der forstyrrer hormonproduktionen hos mennesker og dyr – kan være så lave, at de er svære at måle.

Ifølge de 13 forskere er det bydende nødvendigt at sikre en effektiv kemikalieregulering fra produktionsstadier til produktanvendelse, bortskaffelse og rensning. Hvis ikke forhandlerne inddrager spørgsmålet om kemikalier fuldt ud, vil plastforurening fortsat belaste menneskers og miljøets sundhed.

Læs Science-artiklen: Global plastic treaty should address chemicals.

Kontakter

Tridibesh Dey, postdoc
Projekt: Plastics and the Antropocene
Institut for Kultur og Samfund
Afdeling for Globale Studier


Aarhus Universitet
Mail: tdey@cas.au.dk
Tlf.: +45 8715 9716

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye